Αφορίστε τους.


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

16 thoughts on “Αφορίστε τους.

  1. Κάποιοι είναι ήδη αφορισμενοι.
    Πρέπει και άλλοι να πάρουν σειρά.
    Ποιος ιεράρχης θα το κάνει όμως; Μόνο ο Αμβρόσιος;

    • Δε νομίζω. Εξαρτάται και για τί αφορισμό μιλάμε. Αν πρόκειται για αποχή από την Θεία Κοινωνία ένας πνευματικός, ναι μπορεί να το κάνει ως επιτίμιο. Αλλά εδώ μιλάμε για τον αφορισμό που σε βγάζει εκτός Εκκλησίας.

      • Με μεγάλη επιφύλαξη: νομίζω ότι μπορεί να αφορίσει. Αν πεθάνει όμως, μόνο αρχιερέας μπορεί πλέον να λύσει τον αφορισμό.

      • Υπάρχουν ιστορικά περιπτώσεις απλών ιερέων που αφόριζαν και έμεναν άλλοιωτοι. Νομίζω εκτός από τον Αμβρόσιο, και απλοί ιερείς θα μπορούσαν να αφορίσουν προς συνετισμό κάποιων. Ίσως δε θέλουν κόντρες με τους επισκόπους τους. Ίσως κάτι άλλο.

    • Οι πρεσβύτεροι χρειάζονται άδεια επισκόπου. Σύμφωνα με το κορυφαίο άρθρο καθηγητή της νομικής του εκκλησιαστικού δικαίου, το οποίο εγκωμίασε και ο σεβασμιότατος Αμβρόσιος, για θέματα πίστεως μπορεί οποιοσδήποτε επίσκοπος σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκεται να αφορίσει. Το πρωταρχικό κριτήριο είναι το δίκαιο του αφορισμού επί των διαχρονικών παραδομένων της ορθοδοξίας. Εάν είναι δίκαιος, ούτε οικουμενική σύνοδος δεν μπορεί να τον αναιρέσει πνευματικά, όσο ο τελέσας τον αφορισμό βρίσκεται εν ζωή. Μόνο με τη μετάνοια του αφορισμένου, μπορεί ο ίδιος επίσκοπος να λύσει. Τελεία και Παύλα.

      Παραπομπή:

      https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6944130_einai-egkyros-o-aforismos-toy-ambrosioy-kata-mitsotaki-kerameos-kai-hardialia

      • Εκκλησιαστικώς γίνεται με άδεια επισκόπου, κανονιστικώς δε νομίζω. Εάν ένας επίσκοπος δεν ορθοτομεί το λόγο αληθείας, τι άδεια να του ζητήσει ο ιερέας;

  2. πολύ σωστά τα λέτε. με δυο κουβέντες έληξε το θέμα.
    αλλά βλέπετε θέλουν πρώτα να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν αν αυτά που λέει ο Απόστολος Παύλος,ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος και πολλοί αλλοι Άγιοι, είναι σωστά και μετά να που κάτι που δεν θα θίξει τις τσέπες τους…. και χιλια δύο χάλια

  3. Και νομιζετε αδελφοι οτι θα τους συγκινησει ο αφορισμος; νεοταξιτες αθεοι ειναι οι περισσοτεροι απ αυτους.Περιφρονουν κ χλευαζουν την Εκκλησια. Προς Θεου, δε δικαιολογω τους ανεκδιηγητους κ δειλους επισκοπους. Μακαρινα στεκονταν στο υψος των περιστασεων κ να κατακεραυνωναν απο αμβωνος ολους τους ανθελληνες κ αντιχριστους πολιτικους. Κ ναμην τους επετρεπαν να διαβουν την πορτα των ναων… Μηπως αν κατεβουμε στους δρομους; κατεβηκαμε τοτεγια τις ταυτοτητες κ μας εγραψαν στα παλαια των υποδηματων τους. Μηπως για τη Μακεδονια; ενας ολοκληρος λαος κραυγαζε για την προδοσια κ τον αγνοησαν… Φοβαμαι οτι η καθαρση θα γινει απο τον Παντοδυναμο. Κ θα ειναι πολυ οδυνηρη για ολους μας… Ειθε να δειξει ελεος ο Θεος.

    • 1) Ο Άγιος Αμβρόσιος βγήκε στην είσοδο του ναού, για να εμποδίσει να εισέλθει ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος, εξαιτίας της σφαγής των Θεσσαλονικέων.
      Και ο αυτοκράτορας ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ.
      Βλέπουμε ότι το επιτίμιο επιφέρει μετάνοια.

      2) Με την συλλογή υπογραφών για τις ταυτότητες, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προκάλεσε μεγάλη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να χάσει τις επόμενες εκλογές.

      3) Αφού το μόνο που τους νοιάζει είναι το πολιτικό κόστος, γιατί είναι κακό να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης;

      4) Φυσικά ο αφορισμός είναι και πνευματικός χρέος (να βγάλεις έναν φανερό διώκτη από την εκκλησία)

  4. Νομίζω ότι τελικά ξεχνάμε κάτι σημαντικό: ο αφορισμός γίνεται για την προστασία του χριστιανικού λαού.
    Όπως έλεγε κάποιος κληρικός: απομονώνουμε το άρρωστο πρόβατο από το υπόλοιπο κοπάδι για να μην κολλήσουν τα υγιή πρόβατα την ίδια αρρώστια.
    Στην περίπτωση Μητσοτάκη, Χαρδαλιά κτλ ο υγιής χριστιανός δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι πρέπει να απομακρυνθεί από κοντά τους.
    Έστω και αν δεν είχαν αφοριστεί έπρεπε να τους κάνουν μακρυά οι πιστοί από μόνοι τους.
    Και αν είχαν κάποια αμφιβολία, τώρα με αυτό το θεομισητο νόμο μπορούν να είναι σίγουροι οι πιστοί

  5. Αφορίστε όλους τους βουλευτές του αποκόμματος που το φέρνει στη Βουλή και όλους όσους λένε ότι θα το ψηφίσουν. ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ μη σας πάρει και σας σηκώσει, μαζί με τους θρόνους και τις πατερίτσες.

Σχολιάστε