Που τον βρίσκεις που τον χάνεις, ή θα συμπροσεύχεται με αιρετικούς ή θα δημιουργεί παράλληλες «εκκλησίες» δίπλα στις κανονικές με αμερικανόφιλες κυβερνήσεις.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ [Ingrida Šimonytė] υπέγραψαν σήμερα συμφωνία συνεργασίας για να καθιερώσουν επισήμως την παρουσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Πατριάρχης και το κράτος ιδρύουν μια παράλληλη δικαιοδοσία στο κράτος της Βαλτικής, καθότι η Λιθουανία στον Ορθόδοξο κόσμο αναγνωρίζεται ως κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου της Μόσχας.

«Σήμερα ανοίγεται μπροστά μας μια νέα προοπτική και μια ευκαιρία να επιδιώξουμε από κοινού την ίδρυση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία», δήλωσε ο Πατρ. Βαρθολομαίος μετά την υπογραφή της συμφωνίας, όπως αναφέρει το lrt.lt.

Η Πρωθυπουργός είχε ήδη δηλώσει από τον Μάιο ότι το κράτος ήταν πρόθυμο να βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να φτιάξει Εξαρχία. Ωστόσο, η Πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι διαστρεβλώνει τα γεγονότα σχετικά με την στάση και την δραστηριότητα της Εκκλησίας.

Θυμίζουμε ότι ο Πατριάρχης. Βαρθολομαίος δέχθηκε πρόσφατα υπό το ωμοφόριό του μια χούφτα κανονικά καθαιρεμένων κληρικών, ακυρώνοντας μονομερώς τις ενέργειες που έκανε η κανονική αρχή εναντίον τους. Την Κυριακή τέλεσαν την πρώτη λειτουργία ως κληρικοί της Κωνσταντινουπόλεως στην Βίλνα (πρωτεύουσα Λιθουανίας).

Η Λιθουανική Εκκλησία, φυσικά, απέρριψε τις αυθαίρετες ενέργειες της Κωνσταντινούπολης.

Εν τω μεταξύ, η Λιθουανική Εκκλησία δημοσίευσε χθες ανακοίνωση, πριν υπογραφεί η συμφωνία, απευθύνοντας πρόσκληση στον Πατρ. Βαρθολομαίο να προσκυνήσει τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων Βίλνας Αντωνίου, Ιωάννη και Ευσταθίου που φυλάσσονται στη Μονή του Αγίου Πνεύματος, ως «ένδειξη τιμής και ευλάβειας για τον υψηλό βαθμό του προϊσταμένου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και την Ορθόδοξη πίστη των μελών της αντιπροσωπείας του».


Orthodox Christianity

5 thoughts on “Που τον βρίσκεις που τον χάνεις, ή θα συμπροσεύχεται με αιρετικούς ή θα δημιουργεί παράλληλες «εκκλησίες» δίπλα στις κανονικές με αμερικανόφιλες κυβερνήσεις.

  1. Σχολιαστής στην πηγή…. έχει άδικο;

    «Everyone avoid the Ecumenical Patriarchate, the Church of Greece, the Church of Cyprus, and the Patriarchate of Alexandria as much as possible. They will separate from the Orthodox Church eventually, and probably unite with the Roman Church.»

    «Αποφύγετε όλοι όσο το δυνατόν περισσότερο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κύπρου και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Στο τέλος θα χωριστούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία και πιθανότατα να ενωθούν με τη ‘ρωμαϊκή εκκλησία’.»

      • Κυκλοφορούνε κάποια βίντεο αλλά αυτά που λέει ο Ιεροσολύμων είναι άσχετα με αυτά που γράφονται στους τίτλους και στις λεζάντες. Τουλάχιστον αυτά έχω δει εγώ, εκτός εάν μου διαφεύγει κάτι.

Σχολιάστε