Το μάθημα με το χρυσόψαρο. (βίντεο)

«Όταν ήμουν 16 ετών πήγα στο μάθημα της Βιολογίας νομίζοντας ότι θα είναι μία συνηθισμένη ημέρα όπως όλες οι άλλες. Και όταν μπήκα στην τάξη, όλα τα θρανία ήταν τοποθετημένα σε έναν κύκλο στο κέντρο του δωματίου. Και ο καθηγητής που πάντα ήταν πραγματικά εκπληκτικός, αγαπητός και ευγενικός, [αυτήν την φορά] ήταν πάρα πολύ αυστηρός και πάρα πολύ τρομακτικός και μας είπε: «Καθήστε. Σκάστε. Δεν σας επιτρέπεται να κουνηθείτε ή να μιλήσετε και όποιος το κάνει θα κοπεί αυτομάτως από το μάθημά μου

Εγώ τρομοκρατήθηκα αμέσως με αυτήν την σκέψη διότι ήμουν μαθήτρια του άλφα και οι βαθμοί είχαν πολλή σημασία για εμένα.

Καθόμασταν λοιπόν εκεί αμίλητοι και απίστευτα αγχωμένοι, και στην μέση του κύκλου που όλοι καθόμασταν ήταν ένα θρανίο και πάνω στο θρανίο ήταν μία γυάλα με ένα χρυσόψαρο μέσα.

Μας κοίταξε και έβγαλε το χρυσόψαρο και το έβαλε στο θρανίο. Και έφυγε κλείνοντας την πόρτα.

Και όλοι κοιτούσαμε απλά ο ένας τον άλλον, [με την απορία] τώρα τί κάνουμε;

Εννοείται ότι αυτό το πράγμα βίαζε τα πάντα μέσα μου, να βλέπω αυτό το ψάρι να πεθαίνει. Και επίσης, είχα ακούσει την οδηγία: αν μιλήσεις, αν σηκωθείς, αν κουνηθείς κόβεσαι αυτομάτως από το μάθημα.

Και καθόμασταν έτσι, κοιτώντας ο ένας τον άλλον να κάνει κάτι, γιατί δεν θέλαμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα το κάνουμε.

Και μετά από δυόμιση περίπου πολύ οδυνηρά λεπτά, που έμοιαζαν με αιωνιότητα, η Άννα Β. σηκώθηκε και είπε «χ@@ το» και πήρε το χρυσόψαρο και το έβαλε πίσω στην γυάλα.

Και όταν το έκανε αυτό, αυτός επέστρεψε στην τάξη. Μας κοίταξε και είπε:

«ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ. ΓΙΑΤΙ;»

Και αυτό το μάθημα το σκέφτομαι πάντα, διότι εκείνη την στιγμή έμαθα ότι ποτέ ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψω στον εαυτόν μου να γίνω αυτό το πρόσωπο. Ότι αν βλέπω κάτι που είναι λάθος, ακόμη και αν είμαι μοναχή μου, θα αντιστέκομαι και θα κάνω το σωστό. Και το έχω κάνει αυτό πολλές φορές στην ζωή μου σε πολύ επικίνδυνες περιστάσεις.

Λυπάμαι όμως για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν μάθει αυτό το μάθημα. Διότι υπάρχουν τόσα πράγματα που είναι λάθος και αν φοβάσαι να κάνεις την διαφορά, δεν θα κάνεις το σωστό.»

σ.σ. Η κοπέλα (εν μέρει) περιγράφει την «επίδραση των παρευρισκομένων» (bystander effect). Το φαινόμενο στο οποίο όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι παρόντες μπροστά σε κάτι κακό, τόσο λιγότερο υπεύθυνο θεωρεί ο καθένας τον εαυτόν του για να σηκωθεί, να αντιδράσει και να διορθώσει αυτό το κακό που βλέπει.


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

4 thoughts on “Το μάθημα με το χρυσόψαρο. (βίντεο)

  1. Ανατριχιαστικό!!!
    Δυστυχώς, έχουν γίνει παρόμοια επιστημονικά πειράματα πάνω σε ανθρώπους, με θλιβερά έως τρομακτικά αποτελέσματα…

    Πείραμα υπακοής δίνει και πάλι τρομακτικά αποτελέσματα
    https://www.tovima.gr/2017/03/15/science/peirama-ypakois-dinei-kai-pali-tromaktika-apotelesmata/

    Το Πείραμα Συμμόρφωσης / The Asch Conformity Experiment (Greek Subs)

  2. Βέβαια.. αυτοί τα ξέρουν αυτά και με βάση αυτές τις μεθόδους σχεδιάζουν και λειτουργούν. Ο φόβος είναι δαιμονική ενέργεια. Αν το καταλάβουμε αυτό, θα μπορέσουμε να αντισταθούμε όταν μας φοβίζουν. Μείζων εστιν ο εν ημιν ή ο εν τω κόσμω.. .

  3. ΙΕΖΕΚΙΗΛ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (Γ)

    19 καὶ σὺ ἐὰν διαστείλῃ τῷ ἀνόμῳ, καὶ μὴ ἀποστρέψῃ ἀπὸ τῆς ἀνομίας αὐτοῦ καὶ ἀπὸ τῆς ὁδοῦ αὐτοῦ, ὁ ἄνομος ἐκεῖνος ἐν τῇ ἀδικίᾳ αὐτοῦ ἀποθανεῖται, καὶ σὺ τὴν ψυχήν σου ρύσῃ.
    20 καὶ ἐν τῷ ἀποστρέφειν δίκαιον ἀπὸ τῶν δικαιοσυνῶν αὐτοῦ καὶ ποιήσει παράπτωμα καὶ δώσω τὴν βάσανον εἰς πρόσωπον αὐτοῦ, αὐτὸς ἀποθανεῖται, ὅτι οὐ διεστείλω αὐτῷ, καὶ ἐν ταῖς ἁμαρτίαις αὐτοῦ ἀποθανεῖται, διότι οὐ μὴ μνησθῶσιν αἱ δικαιοσύναι αὐτοῦ, ἃς ἐποίησε, καὶ τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐκ τῆς χειρός σου ἐκζητήσω.
    21 σὺ δὲ ἐὰν διαστείλῃ τῷ δικαίῳ τοῦ μὴ ἁμαρτεῖν, καὶ αὐτὸς μὴ ἁμάρτῃ, ὁ δίκαιος ζωῇ ζήσεται, ὅτι διεστείλω αὐτῷ, καὶ σὺ τὴν σεαυτοῦ ψυχὴν ρύσῃ.
     
    Οφείλουμε εφόσον γνωρίζουμε ότι διαπράττει μια τέτοια αμαρτία ο καθηγητής να τον σταματήσουμε για να μην επιβαρυνθεί εκείνος με την αμαρτία αυτή.

  4. Αυτή την εποχή που πολλοί επιδιώκουν και ιδιαιτέρως εκκλησιαστικοί να καταφέρουν να μας φοβίσουν, να μας κάνουν να προδώσουμε και να μένουμε αποσβολωμένοι σε αυτά που συμβαίνουν , μακάρι να έχουμε το θάρρος, τη δύναμη, την Πίστη ώστε να μην υπολογίσουμε τίποτα και να βάλουμε το ψάρι(ΙΧΘΥΣ)μέσα στην γυάλα(καρδιά).

Σχολιάστε