Ο Φθιώτιδος Συμεών και ο Άρης Βελουχιώτης.

Δημήτριος Σ. Αβραμίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στη Λαμία. Στο πρόγραμμά του είχε και μία επίσκεψη στο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Εκεί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Μητροπολίτης δώρισε στον Τσίπρα μία καδραρισμένη φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Άρης Βελουχιώτης κατά την είσοδό του στη Λαμία στις 20 Οκτωβρίου 1944 συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από ένα ιερέα.

Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε κατά νουν ο Μητροπολίτης. Ούτε τι πιστεύει για τον Άρη Βελουχιώτη. Αλλά φέρει την ιδιότητα του Επισκόπου. Μία ιδιότητα που, υποτίθεται, καθορίζει ένα μάλλον αυστηρό πλαίσιο για τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του, ακόμα και για τα δώρα που κάνει. Υποτίθεται.

Ας το πάρουμε ανάποδα. Αν ο Κουτσούμπας σου χαρίσει ένα σφυροδρέπανο ή ένα Βελουχιώτη, το γεγονός θα είναι φυσιολογικό. Το παράδοξο θα είναι να σου χαρίσει την εικόνα του Αγίου Φανουρίου για να σε φυλάει. Αυτό όμως είναι κάτι που ποτέ του δεν θα το κάνει επειδή δεν του το επιτρέπουν οι αρχές του.

Ο Κουτσούμπας έχει αρχές. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος τί έχει; Μάλλον θα μείνουμε με την απορία.

Προχωρώ με υποθέσεις. Δεν πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης είναι θαυμαστής του Βελουχιώτη. Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό να είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, που πάει να πει ότι τον νοιάζει το θέαμα περισσότερο από την ουσία. Ότι παίζει και αυτός με τα μίντια και τη δημοσιότητα και γι’ αυτό έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή. Για να αποσπάσει το δικό του μερίδιο δημοσιότητας, για να κάνει εντύπωση και όχι μόνο. Και τα κατάφερε.

Ίσως να επιθυμεί και ορισμένα προοδευτικά διαπιστευτήρια. Οπότε αρκεί μία φωτογραφία του Βελουχιώτη, δώρο στον Τσίπρα, και πλέον θα πειστούν και οι πιο δύσπιστοι. Ο Φθιώτιδος Συμεών από εδώ και εμπρός θα είναι ένας προοδευτικός, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ζούμε σε καιρούς σύγχυσης. Οι Επίσκοποι ανεμίζουν την φωτογραφία του Βελουχιώτη, οι αριστεροί γίνονται νεορθόδοξοι και τρέχουν στους γέροντες στο Άγιο Όρος και η Μποφίλιου νομίζει, η καημένη, ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα Τροτσκίστρια και με το ΚΚΕ. Κούνια που την κούναγε.

«Έκαστος εν τη κλήσει ην εκλήθη, εν ταύτη μενέτω» γράφει ο Απόστολος Παύλος σε μία από τις προς Κορινθίους επιστολή του και είναι δυσάρεστο να θυμίζουμε στον Επίσκοπο τον Απόστολο. Που ασφαλώς τον γνωρίζει πολύ καλύτερα από ένα μη θρησκευόμενο δημοσιογράφο.

Τον γνωρίζει μεν, τον αγνοεί όμως.

Η ΓΝΩΜΗ – 15/12/22 σελ. 9


20 thoughts on “Ο Φθιώτιδος Συμεών και ο Άρης Βελουχιώτης.

 1. Η θεολογική ερμηνεία του κόσμου είναι απαραίτητη για την υπαρξιακή συνείδηση των ανθρώπων ώστε να επιλέξουν το ηθικά καλό πρότυπο. Ο κομμουνισμός έχει ανάγκη την ορθοδοξία γιατί μόνο ο Θεός ορίζει τη «μοίρα» του κόσμου.

 2. οι επίσκοποι και γενικά οι προσευχόμενοι άνθρωποι είναι προσεγμένοι στα λόγια τους και τις πράξεις τους. προσευχή και προσοχή . ξέρει τί κάνει. ευχαριστεί όλους. μήπως ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται αληθινά ότι ο ιερέας ευλογεί αμφότερα τα στρατόπεδα για ειρήνη, και διακριτικά απέχει ?

 3. Απλά τον Φθιώτιδος δεν τον ενδιαφέρει τι θα πουνε οι χριστιανοί. Τον ενδιαφέρουν τα μίντια τον άνθρωπο. Γι αυτό κάνει ό,τι κάνει. Εξ ου και οι ατελείωτες φωτογραφίες!
  Εμάς μας θεωρεί φανατικούς, υπερβολικούς κλπ. Τα λέει σε ομιλίες.. Γι αυτόν η αλήθεια, που είναι παντα μία, είναι υπερβολική!
  Δεν θέλει και πολύ για να τον καταλάβεις..
  Ο Θεός να μας φυλάει..

  • Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν το δεξί χέρι του αρχιεπισκόπου. Και πάλι τότε γινότανε χαμός με τα αντίχριστα νομοσχέδια, με την επίθεση στο μάθημα των Θρησκευτικών, την προδοσία της Μακεδονίας, την δήλωση αλλαγής φύλου από τα 15, τον λαθροεποικισμό…. και ο νυν Φθιώτιδος έδειχνε να το διασκεδάζει ιδιαιτέρως. Περνούσανε οι αντίχριστοι προδότες από την αρχιεπισκοπή και αυτός γέλαγε σα να του καθαρίζανε αυγά! «Διακριτικός» και «προσεγμένος» από τότε, όπως λέει και η κυρία από πάνω!!!!!! Καμμία επαφή με το ποίμνιο. Καμμία επαφή με τις ανησυχίες των Ορθόδοξων Ελλήνων. Ήτανε από τότε στον κόσμο του και απ’ ότι φαίνεται έπιασε από τότε ιδιαίτερες φιλίες με τον προδότη της Μακεδονίας τον Τσίπρα που κρατάνε ακόμη.

   • τέλος πάντων καλή μου εννοώ, ότι δεν τους ξεφεύγουν ή δεν κάνουν κάτι από επιπολαιότητα , αλλά πολύ πολύ συνειδητά (ξέρουν τί κάνουν) καθρεπτίζουν τις διαθέσεις τους, -όπως καλή ώρα -δεν χαρακτηρίζει η πράξη του το, ο ιερέας ευλογεί αμφότερα τα στρατόπεδα για ειρήνη, και διακριτικά απέχει .

   • Είστε ευγενική κυρία Άννα οφείλω να το παραδεχθώ αλλά συγχωρείστε με αδυνατώ να ακολουθήσω το σκεπτικό σας. Την επόμενη φορά. Δεν πειράζει.

 4. Η μασονία έχει εισχωρήσει στα υψηλά κλιμάκια της Εκκλησίας από δεκαετίες. Δεν μου κάνουν εντύπωση αυτοί που είναι θρασείς και προφανείς δούλοι του Εωσφόρου και προωθούν τα σχέδιά του. Εντύπωση μου κάνουν οι δήθεν παραδοσιακοί που δεν μιλούν ποτέ εναντίον αυτών που γίνονται και προσπαθούν με σοφιστίες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πατώντας σε 2 βάρκες. Και είναι οι χειρότεροι για τους πιστούς λόγω της υποκρισίας τους. Θα τους εμέσει ο Κύριος. Το υποσχέθηκε στους χλιαρούς στην Αποκάλυψη στον Ιωάννη…

 5. Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε την πράξη του νομι ζω ότι επειδή στο κάδρο εμφανίζεται ο Βελουχιώτης δίπλα στον Παπα-Γερμανο ήθελε να του επισημάνει κάποια κοινή πορεία Αριστεράς και Εκκλησίας κάποιας στιγμής του έθνους μας..Αυτές οι στιγμές όμως είναι λίγες…τραγικά λίγες..Δεν γίνεται και και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα..

 6. Ο Φθιώτιδος Συμεών είχε την ευλογία να γνωρίσει από κοντά ένα τεράστιο πνευματικό ανάστημα, μία πραγματικά αγιασμένη μορφή, τη γερόντισσα Στυλιανή Καθηγουμένη της ιεράς Μονής Παντοκράτορος(Νταού) στην Πεντέλη. Η γερόντισσα κοιμήθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Υπήρξε πνευματικό παιδί του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη και μετέπειτα του Γεροντα Εφραίμ της Αριζόνα. Γνωρισε και είχε επικοινωνία με τους περισσότερους Αγίους της εποχής μας (Αγιο Παίσιο, Αγιο Ιακωβο, Αγιο Ευμενιο,Άγιο Εφραίμ Κατουνακιώτη) και τα τελευταία χρόνια ήταν κάτω από το πετραχήλι του Γέροντα Φιλόθεου της Καρακάλλου. Ο Κύριος την προίκισε με πολλά χαρίσματα και πολλοί άνθρωποι βρήκαν κοντά της παρηγοριά αλλά και εζησαν πολλά θαυμαστά σημεία. Όποιος είχε την ευλογία να τη γνωρίσει καταλαβαίνει απόλυτα τα λεγομενα μου. Δυστυχώς ο Φθιώτιδος δεν κατάλαβε , ή δεν θέλησε να καταλάβει, τίποτα από όσα είδε και άκουσε κοντά στη γερόντισσα αυτή. Πέρασε και δεν ακούμπησε.Ειδικά από την εποχή του Κολυμπαρίου και ύστερα η στάση του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντάξια του αξιώματος ενός ορθόδοξου Επισκόπου. Τα κηρύγματά του ήταν κάποιες φορές διχαστικά αλλά και προσβλητικά ακόμα και για Αγιορείτες Πατέρες οι οποίοι συμβούλευαν το ποίμνιο τα αντίθετα από αυτά που επέβαλλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Σύνοδος. Ο Κύριος μας ας τον λυπηθεί και ας τον φωτίσει μήπως και συνέλθει και μετανοήσει.Όσοι γνώρισαν/με Αγίους θα κριθούν/με πιο αυστηρά. Ειδικά οι ρασοφόροι.
  Υγ1:Τιμή Αγίου , μίμησις Αγίου. Αν ο Συμεών φρόντιζε να μιμηθεί τον Άγιο Λουκά τον ιατρό σίγουρα δεν θα εδινε τέτοιο δώρο στον Τσίπρα. Την εποχή που τραβήχτηκε η εν λόγω φωτογραφία του Βελουχιώτη ο Άγιος Λουκάς τραβούσε τα πάνδεινα από τον Στάλιν, τον εμπνευστή του Βελουχιώτη……
  Υγ2: Ζητώ συγγνώμη αν σκανδάλισα κάποιον/α αδελφό/ή. Το σχόλιο μου δεν έχει πολιτική χροιά. ΜΟΝΟ χριστιανική (θελω να πιστεύω). Καλή μετάνοια σε όλους μας

  • Φίλε μου σκέφτομαι πολλές φορές ότι δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάποιον από τους σύγχρονους αγίους όπως τον γέροντα Πορφύριο, Ιάκωβο κτλ.
   Ήμουν μακρυά από την εκκλησία.
   Ίσως να είναι αυτό που λες. Ότι όποιος γνώρισε Άγιο, έχει μεγαλύτερη ευθύνη.
   Οπότε ίσως είναι μια δικαιολογία για μένα όταν έρθει η ώρα να παρουσιαστώ στο κριτήριο.
   Ή αυτό που μου είπε μια μοναχή ότι δεν ήμουν έτοιμος να πιστέψω αυτά που θα μου έλεγαν αν τους είχα συναντήσει.
   Για τη γερόντισσα δεν γνώριζα επίσης.
   Μου φαίνεται πάντως παράξενο ότι αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο είναι σαν να μην υπάρχουν σύγχρονοι άγιοι εν ζωή.

   • Αδελφέ μου και εγώ ήμουν μακριά από την εκκλησία. Ο Κύριος με λυπήθηκε και με έστειλε στον κατάλληλο πνευματικό ο οποίος με πολύ υπομονή και αγαπη προσπαθησε να με συνεφέρει και μου άλλαξε τη ζωή. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν αξιώθηκα να γνωρίσω κάποιον σύγχρονο άγιο έλαβα την ίδια περίπου απάντηση με αυτή που σας εδωσε η μοναχή. Θεωρώ πως την κατάλληλη στιγμή ο Κύριος στέλνει στον καθένα μας τον κατάλληλο άνθρωπο για να τον καθοδηγήσει πνευματικά και να του ενδυναμώσει την πίστη με το παράδειγμα του. Τη δύναμη του ζωντανού παραδείγματος μας τόνισε ο γέροντας Αρσένιος στην Παναγούδα όταν τον επισκεφθήκαμε πριν 2 περίπου χρόνια. Μας είπε πως αν κάποιος άπιστος του ζητήσει μία ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει Θεός , θα του φέρει ως παράδειγμα τον Άγιο Παίσιο στον οποίο έβλεπε πλούσια τη Θεία Χάρη του Κυρίου μας. Μας είπε πως δεν μπορούσε και δεν επιτρεπόταν να πει ότι δεν είδε ή δεν άκουσε όσα θαυμαστά έζησε κοντά στον Άγιο Παίσιο για περίπου 20 χρόνια. Μακάρι έτσι να σκεφτόμασταν όλοι, κληρικοί και λαικοί. Όσον αφορά τη διαπίστωσή σας για έλλειψη αγίων εν ζωή σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο γέροντας Αρσένιος μας είπε πως αυτό συμβαίνει διότι κλήρος και λαός περιφρονήσαμε τη διδασκαλία των αγίων που μας έστειλε ο Κύριος και φύγαμε από το δρόμο του Θεού. Επίσης μας είπε πως όταν βλέπουμε τόσο μεγάλες φυσικές καταστροφές(είχαν γίνει τότε στο Άγιο Όρος) και σεισμούς αυτό οφείλεται πως δεν υπάρχει μετάνοια και θερμή προσευχή ειδικά από τους ρασοφόρους. Εύχομαι να μετανοήσουμε ΟΛΟΙ κλήρος και λαός και να γίνει αυτό που έλεγε ο Αγιος Πορφύριος:»Ίνα ώσι έν».Εύχομαι και σε εσάς αδελφέ μου να συναντήσετε ένα άγιο εν ζωή και να σας εμπνεύσει με το παράδειγμα του.

 7. Ο Αθανάσιος Κλάρας (Βελουχιώτης) ήταν σαδιστης και δολοφόνος… Υπαρχουν τοσες πολλές μαρτυρίες για τα εγκληματά του που καθισταται διαβολικό το να μετατρέπεται σε ήρωα από οποιονδηποτε κοσμικό, πόσο μαλλον από ιερεις… Αν κανουμε ομως μια επισκόπηση συγχρόνων «ηρώων» θα βρούμε ανάμεσα πολλά τέρατα…

 8. Αντίγραφο άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι του παρέδωσαν ετέραν παράδοσιν! Με τις καινοφανείς κενοπραξίες του ξεδιπλώνει και αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα την τυφλώττουσα τους οφθαλμούς της ψυχής – και του σώματος – θανατηφόρο κενοδοξία του, αδυνάτων να αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης των πράξεών του!

 9. Αδελφέ μου και εγώ ήμουν μακριά από την εκκλησία. Ο Κύριος με λυπήθηκε και με έστειλε στον κατάλληλο πνευματικό ο οποίος με πολύ υπομονή και αγαπη προσπαθησε να με συνεφέρει και μου άλλαξε τη ζωή. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν αξιώθηκα να γνωρίσω κάποιον σύγχρονο άγιο έλαβα την ίδια περίπου απάντηση με αυτή που σας εδωσε η μοναχή. Θεωρώ πως την κατάλληλη στιγμή ο Κύριος στέλνει στον καθένα μας τον κατάλληλο άνθρωπο για να τον καθοδηγήσει πνευματικά και να του ενδυναμώσει την πίστη με το παράδειγμα του. Τη δύναμη του ζωντανού παραδείγματος μας τόνισε ο γέροντας Αρσένιος στην Παναγούδα όταν τον επισκεφθήκαμε πριν 2 περίπου χρόνια. Μας είπε πως αν κάποιος άπιστος του ζητήσει μία ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει Θεός , θα του φέρει ως παράδειγμα τον Άγιο Παίσιο στον οποίο έβλεπε πλούσια τη Θεία Χάρη του Κυρίου μας. Μας είπε πως δεν μπορούσε και δεν επιτρεπόταν να πει ότι δεν είδε ή δεν άκουσε όσα θαυμαστά έζησε κοντά στον Άγιο Παίσιο για περίπου 20 χρόνια. Μακάρι έτσι να σκεφτόμασταν όλοι, κληρικοί και λαικοί. Όσον αφορά τη διαπίστωσή σας για έλλειψη αγίων εν ζωή σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο γέροντας Αρσένιος μας είπε πως αυτό συμβαίνει διότι κλήρος και λαός περιφρονήσαμε τη διδασκαλία των αγίων που μας έστειλε ο Κύριος και φύγαμε από το δρόμο του Θεού. Επίσης μας είπε πως όταν βλέπουμε τόσο μεγάλες φυσικές καταστροφές(είχαν γίνει τότε στο Άγιο Όρος) και σεισμούς αυτό οφείλεται πως δεν υπάρχει μετάνοια και θερμή προσευχή ειδικά από τους ρασοφόρους. Εύχομαι να μετανοήσουμε ΟΛΟΙ κλήρος και λαός και να γίνει αυτό που έλεγε ο Αγιος Πορφύριος:»Ίνα ώσι έν».Εύχομαι και σε εσάς αδελφέ μου να συναντήσετε ένα άγιο εν ζωή και να σας εμπνεύσει με το παράδειγμα του.

 10. Και μετά σου γράφουν κάποιοι θεολογούντες να μην κάνουμε εμείς οι λαϊκοί ιεροκατηγορία-ιεροκατάκριση, γιατί θα χάσουμε τη Θεία Χάρη και θα πάθουμε πλάνη και σκοτισμό. Επίσης, ότι αρμόδιος να κρίνει ΤΕΤΟΙΟΥΣ …ποιμένες, είναι μόνο ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός!! Δηλαδή, ότι βλέπουμε, να το…κλείνουμε ερμητικά!!!

  • Προς ΣΓ .
   Τό, «Μή κρίνετε ἵνα μή κριθῆτε, περί βίου ἐστίν, οὐ περί πίστεως» ~ [Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος].

   Προς Βασίλη .
   Υπάρχουν σύγχρονοι Άγιοι Βασίλη κ Χρυσόστομε . Σε γενικές γραμμές δεν πολυφαίνονται και γενικά και οι ίδιοι αλλά και οι πέριξ αυτών τους » κρύβουν » . Να εξηγήσω κατά το δυνατόν:
   Υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι που θα ταράξουν τα νερά ώστε να μην γίνονται και πολύ αλλά κ έως καθόλου αντιληπτοί . Άλλες φορές πάλι , σε μια παρέα , άλλοι θα αντιληφθούν κ άλλοι όχι έναν Άγιο άνθρωπο.
   Είναι καλή η διαπίστωση ως προς την ετοιμότητα να γνωρίσει κάποιος έναν Άγιο. Ο Θεός γνωρίζει .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s