Πατρ. Βαρθολομαίος: «Ευχή και προσπάθεια» για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών.

σ.σ. «Πανηγυρικές εκδηλώσεις» ονομάζει την προδοσία της Πίστεως ο πατρ. Βαρθολομαίος!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ • psilos@naftemporiki.gr

«Κοινό εορτασμό του Πάσχα από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία επιθυμεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, όπως επανέλαβε σε ομάδα ιταλών κληρικών και δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν το Φανάρι.

Την ευχή του για κοινό εορτασμό του Πάσχα από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε ομάδα ιταλών κληρικών και δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν το Φανάρι.

«Ευχόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε σύντομα την απαραίτητη λύση, που θα επιτρέψει σε όλους τους Χριστιανούς όλου του κόσμου να εορτάσουν την πιο σημαντική εορτή της πίστης μας την ίδια ημερομηνία» τόνισε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, όπως έγραψαν ιταλικές ιστοσελίδες και επιβεβαίωσε η «Ναυτεμπορική».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τόνισαν στη «Ναυτεμπορική» ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επαναλάβει τη θέση του αυτή και πριν έναν χρόνο, κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, στη Βουδαπέστη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «στις 1 και 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη συνέδριο με θέμα την προετοιμασία των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2025 για τα 1700 χρόνια της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, που καθιέρωσε το περιεχόμενο της χριστιανικής μας πίστης».

Η σπουδαιότητα της Συνόδου της Νίκαιας

Η Σύνοδος της Νίκαιας καταδίκασε την αρειανική αίρεση, η οποία αρνήθηκε τη θεία φύση του Χριστού. Θεωρείται η σπουδαιότερη Σύνοδος της Εκκλησίας, καθώς αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις μεταγενέστερες, οικουμενικές και τοπικές συνόδους. Η σπουδαιότητά της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι καθόρισε και τον ακριβή χρόνο εορτασμού του Πάσχα, έτσι ώστε να εορτάζεται παγκοσμίως, σε Ανατολή και Δύση, την ίδια ημέρα, συμβάλλοντας έτσι στην εορτολογική και λειτουργική ενότητα της ενιαίας, τότε, Χριστιανοσύνης και θέτοντας τέρμα σε μια μακροχρόνια ενδοεκκλησιαστική έριδα που προηγήθηκε.

Το συνέδριο αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό, ως ένα βήμα προς την ενότητα που όλοι περιμένουν, τον κοινό εορτασμό του Πάσχα. «Δυστυχώς δεν το γιορτάζουμε μαζί για πολλούς αιώνες – τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές μας στο πλαίσιο της επετείου στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης. Ο Παναγιώτατος Πάπας Φραγκίσκος έχει τις καλύτερες προθέσεις. Ίσως δεν χρειάζεται να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, αλλά θέλω να τονίσω ότι τόσο η Ορθόδοξη, όσο και η Καθολική Εκκλησία έχουν αυτή την καλή πρόθεση: Να ορίσουν επιτέλους μια κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού. Ελπίζουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αυτή τη φορά» τόνισε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μια κοινή στρατηγική των δύο Εκκλησιών για να σταματήσει η αδελφοκτόνος σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Ο Πάπας δεν είναι μόνο θρησκευτικός αρχηγός, αλλά και αρχηγός κράτους. Είναι πολύ γενναίος στο να λέει την αλήθεια. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι μόνο εγώ προσωπικά, έχει καταδικάσει από την αρχή αυτόν τον πόλεμο. Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Μίλησα κατά του πολέμου. Εναντίον του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πούτιν, εναντίον του αδελφού μου Πατριάρχη Κύριλλου, ο οποίος δυστυχώς ευλόγησε την επιθετικότητα από την αρχή. Έπρεπε όμως να το κάνω. Στο όνομα της χριστιανικής μας πίστης και όχι μόνο. Μου φαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται σωστά δεν μπορούν παρά να καταδικάσουν αυτόν τον πόλεμο» τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου για την ειρήνη στην Ουκρανία. «Ο Πάπας συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ειρήνη, ζητεί από άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών να ενεργήσουν ως μεσολαβητές, σκεφτείτε μόνο τη δράση του προέδρου Μακρόν. Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται σε καθολικούς και μη καθολικούς αρχηγούς κρατών που θέλουν να εργαστούν για την ειρήνη, θέλει να ευαισθητοποιήσει το σύνολο του κόσμου στο πρόβλημα. Σε ένα από τα μηνύματά του για την 1η Ιανουαρίου, πριν από μερικά χρόνια, είπε ότι δεν μπορείς να έχεις ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Μια δήλωση που ισχύει πάντα. Δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, το επαναλαμβάνω συχνά στις ομιλίες μου» σημείωσε με έμφαση ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.»

naftemporiki.gr,11 Νοεμβρίου 2022

ΑΚΤΙΝΕΣ

8 thoughts on “Πατρ. Βαρθολομαίος: «Ευχή και προσπάθεια» για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών.

  1. Ακόμη μια δήλωση-σκάνδαλο του δυνάμει καθαιρετέου πατριάρχη, συντονισμένη με τη διαχρονική προδοτική πολιτική που ακολουθεί στον τομέα των διαχριστιανικών σχέσεων.
    Και αυτό το πρόσωπο κάποιοι, προκαλώντας θυμηδία, τον χαρακτηρίζουν «θεματοφύλακα» της Ορθοδοξίας…

  2. Το 2020 έκαναν Πάσχα κεκλεισμένων των Θυρών με εντολή οικουμενιστων επισκόπων και ιερέων οι πιστοί να μείνουν σπίτι υπο του φόβου του καίσαρα και του κοροιδοιου . Το 2021 έκαναν διήμερο Ανάσταση του Κυρίου μας με τους Εβραίους . Ντροπή και αίσχος προδοτες .. Δεν θα δεχτούμε ούτε συμπροσευχες με λαϊκούς σχισματικούς αχειροτονητους καθηρημένους ούτε κοινό Πάσχα με αιρετικουσ παπικους . Τον παπα καταρασθε Άγιος Κοσμας Αιτωλός

  3. ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ, «ΜΠΑΖΕΙ».
    ΌΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΏΝΕΙ Η ΑΚΤΙΝΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.
    Η ΒΡΩΜΑ ΠΛΕΟΝ ΕΓΙΝΕ ΜΠΟΧΑ.
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ- ΦΥΛΑΚΕΣ????????

  4. Ποιος θα θεωρήσει αξιόπιστους αυτούς τους ορθόδοξους που εμμονικά μας λενε ξανά και ξανά ότι το ορθόδοξο Πάσχα το 2021 συνέπεσε με το Εβραϊκό;;;!
    ειναι τόσο πωρωμένοι που και να το δουν με τα μάτια τους ότι το 2021 εμείς οι ορθόδοξοι κάναμε Πάσχα στις 2 Μαΐου ενώ οι Εβραίοι τέλη Μαρτίου, δε θα το πιστέψουν!
    Έλεος!
    Δυστυχώς εμείς δε κρατάμε τα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου οπου σύμφωνα με την απόφασή της η ημερομηνία πρέπει να καθορίζεται από τους ειδικούς (τότε από τους ειδικούς στα αστρονομικά του Πατριαρχειου Αλεξάνδρειας και τώρα από τους ειδικούς που δεν είναι και λίγοι)
    Φυσικά από την πρώτη στιγμή υπήρξαν ορθόδοξοες Εκκλησίες που αδιαφόρησαν γιαυτήν την απόφασή της Α’ Οικουμενικής και γιόρταζαν όποτε ήθελαν… έτσι και τώρα αδιαφορούμε για τα παραδεδομένα από Οικουμενική Σύνοδος και κανονίζουμε όπως μας βολεύει.
    Συνεπώς αν η αλλαγή της ημερομηνίας του Πάσχα γίνει ώστε να εορτάζουμε σύμφωνα με τα της Α’ Οικουμενικής και φυσικά σύμφωνα και μ’αυτά που κανόνισε ο Μέγας Μωυσής έ, τότε καλώς να γίνει η αλλαγή αυτή.

    Νικόλαος Γεωργάκης

    • Πως να θεωρήσει κανείς αξιόπιστον αυτόν ο οποίος αποκαλεί «Φαρισαϊκό» το ιστολόγιο «σε περίπτωση που» έστειλε το σχόλιό του στα ανεπιθύμητα; Δεν του αρκούσε μία υπενθύμιση να γίνει έλεγχος, έπρεπε να δείξει πόσο πωρωμένος είναι του λόγου του.

      Και για ποιον λόγο κύριε θυμηθήκατε το Πάσχα του 21 στην ανάρτηση για το κοινό Πάσχα που θέλει να έχει ο Βαρθολομαίος με τους αιρετικούς; Ειλικρινά δηλαδή προσπαθώ να κάνω την «σύνδεση» αλλά μου είναι αδύνατο να καταλάβω.

      Πέρυσι το ΝΟΜΙΚΟ ΦΑΣΚΑ ήταν το Μεγάλο Σαββάτο. Η Σύνοδος της Νικαίας το αποφάσισε για να μην εορτάζουν μαζί οι ιουδαϊζοντες Χριστιανοί με τους Ιουδαίους. Σημασία έχει τί συμβολίζει αυτή η απόφαση και πως αυτό πρέπει να τηρείται στο έπακρον και με ευλάβεια για να μην φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι θα έχουμε κοινό Πάσχα με τους αιρετικούς και να μην καίγεται κάστανο. Το καταλάβατε αυτό κύριε;

      Υπάρχει «ειδικός» που θα καθορίσει κοινό Πάσχα με τους αιρετικούς παπικούς και αυτό θα είναι αποδεκτό επειδή αυτός που το αποφάσισε ήταν «ειδικός»;

      Και θέλετε αυτό να μας το πλασάρετε και ως Παράδοση της Εκκλησίας εμπλέκοντας μέσα την Α’ Οικουμενική Σύνοδο;

      Δεν πάτε καλύτερα στη γωνία να δείτε αν ερχόμαστε; Και μην διανοηθείτε να απαντήσετε. Δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με προπαγανδιστικά σχόλια.

      ΥΓ. Καλά έκανε το σχόλιο και πήγε στα «ανεπιθύμητα»…. Κάτι ήξερε.

Σχολιάστε