Η διαφορά Αθήνας-Θεσσαλονίκης…

Επιλογή κειμένου:
Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης

Στη Θεσσαλονίκη δεν υφίσταται ο ορίζοντας της εξουσίας και της πολιτικής όπως στην Αθήνα, όπου πιστεύουν ότι πρέπει να υπηρετούν τα γεγονότα που παράγουν ή νομίζουν πως παράγουν και διαμορφώνουν.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η παράδοση του ησυχασμού, ανεξάρτητα κατά πόσο ή κάτω από ποιες μορφές επιβιώνει στις μέρες μας. Και ησυχασμός σημαίνει παραίτηση από κάθε μορφής εξουσία. Δεν υπάρχει πεδίο για να δικαιώνεται η δράση και ο άνθρωπος της θείας ανησυχίας […] δεν μπορεί παρά να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση, να ανοιχτεί προς άλλον κόσμο, εξιχνιάζοντας, κατά το δυνατόν, και αναζητώντας την παρουσία του Πνεύματος. Και όπως λέγει, ο Έλιοτ, «το μέλλον είναι στα χέρια του Θεού, και όχι στα χέρια των πολιτικών που κάνουν καλό ή κακό με σχέδια και προβλέψεις»*.


*Απόσπασμα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, Ο πιο σύντομος δρόμος, εκδόσεις Αλτιντζή, Θεσσαλονίκη 2022, σσ. 70-71.

1 thought on “Η διαφορά Αθήνας-Θεσσαλονίκης…

  1. Γι’αυτό άλλωστε και η κ.Παγωνη παραδέχτηκε πως “στη Β. Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλότερα από την υπόλοιπη, λόγω των πολλών μοναστηριών που υπάρχουν εκεί “.
    Γενικά στη Β.Ελλαδα υπάρχει πάντα μια καχυποψία απέναντι στο κράτος και αυτό εκδηλώνεται σε πολλούς τομείς, ακόμα και στο ποδόσφαιρο όπου οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβγαλαν το γνωστό σύνθημα για τα εμβόλια και τον Μητσοτάκη.
    Και είμαι σίγουρος πως τη νέα ψηφιακή ταυτότητα που ηδη βγάλαν στο κινητό, πάλι η Β.Ελλαδα θα δείξει τη λιγότερη προθυμία να την “κατεβάσει “.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s