Ο σχισματικός Μητροπολίτης Στέφανος των Σκοπίων γράφει προς τον Πατριαρχη Σερβίας ως «Αρχιεπίσκοπος Μακεδονίας».

Ο σχισματικός επίσκοπος των Σκοπίων Στέφανος, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη Σερβίας για τον θάνατο του επισκόπου Σάββα Λαυρεντίου.

Ο κ. Στέφανος στην επιστολή του αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η «Εκκλησία» του συνεχίζει να αυτοαποκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη επιστροφή της στην κανονικότητα. Το oukraniko δημοσιεύει την πλήρη επιστολή του κ. Στεφάνου.

«Προς τον  Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Χαρκόβου και Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο

Παναγιώτατε, Μας λυπεί ιδιαίτερα η θλιβερή είδηση ​​της κοίμησης του μακαριστού Επισκόπου Shabachki, Λαυρεντίου. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, εξ ονόματός μας και εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, του κλήρου, του μοναχισμού και όλων των πιστών τέκνων, να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αδελφική μας συμπάθεια για τον πόνο της αδελφής Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε όλους όσους σεβάστηκαν τον Επίσκοπο Λαυρέντιο. 

Η θεοσεβής προσωπικότητά του και το εκκλησιαστικό και πατριωτικό του έργο, η «άνευ όρων αφοσίωση στην Εκκλησία, τη δομή, την τάξη και την ενότητά της», όπως τόνιζε ο Σεβασμιώτατος, ανέδειξαν αυτόν τον ιεράρχη του Χριστού ως καλό, αφοσιωμένο, ευσεβή και Θεοφιλή ποιμένα, ταπεινός μοναχό, αγαπητό πατέρα για το ποίμνιο που του εμπιστεύτηκε ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι η ανάσταση και η ζωή. Ας αναπαύσει ο Κύριος την ψυχή του Επισκόπου Λαυρεντίου σε έναν καλό τόπο, τόπο ευδαιμονίας, τόπο ειρήνης, όπου αναπαύονται οι δίκαιοι, ο  Αβραάμ και η χορεία των αγίων.

Ο Θεός να τον αναπαύσει και να του χαρίσει την Ουράνια Βασιλεία!

Ο Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος και Μακεδονίας Στέφανος «

Πηγή: religija.mk

oukraniko

3 thoughts on “Ο σχισματικός Μητροπολίτης Στέφανος των Σκοπίων γράφει προς τον Πατριαρχη Σερβίας ως «Αρχιεπίσκοπος Μακεδονίας».

  1. Ο Πορφύριος τί θά πράξει με την επιστολή? Θά την επιστρέψει ως απαράδεκτη?
    Τό Πατριαρχείο Σερβίας έχει κανονικό επίσκοπο Αχρίδος τόν Ιωάννη, ο Στέφανος είναι ο εκλεκτός τών εθνικιστών ..
    Καί κάτι άλλο, πού τό αναφέρω εδώ καί πρέπει νά τό δούμε ..
    Όλη η περιοχή τής Οχριδος, με το Μοναστήρι, ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία
    Ματαια ο τότε μητροπολίτης Πελαγονιας Χρυσόστομος εκλιπαρούσε για έναν λόχο να έλθει…
    Ο Ελ.Βενιζελος δεν ήθελε.
    Οι Σέρβοι, εφάρμοσαν εθνοκάθαρση…
    Νομίζω πώς ήλθε η ώρα νά αναδείξουμε την Ελληνικότητα καί τούς ξεχασμένους Έλληνες τής περιοχής, τό οφείλουμε στην μνήμη τόσων χιλιάδων Ελλήνων

  2. Πέστα Πανταζή μου πεστα……..ποιος να σε ακούσει;;;;;;πόσα χρόνια παρακαλούσαν να τους στείλουμε δασκάλους;;;;εμείς τίποτε πολιτεία και εκκλησία μηδέν μηδέν μηδεν

    • Αδελφέ πονεμένη ιστορία..
      Θά σού αναφέρω δύο ιστορίες..
      Σε μοναστήρι παραλίμνιο τής Οχριδος, υπήρχε τάφος, με επιγραφή στα Ελληνικά, αρχιμανδρίτης Χ, εκ Πελοποννήσου, εκοιμήθη εν Κυρίω τό 1906… Ε τό 1994,95 η επιγραφή εξαφανίστηκε …
      Στο κέντρο του Μοναστηρίου δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Κέντρο τού ακμαιου Ελληνικού στοιχείου… Μέχρι καί τό 1990, αρκετά στοιχεία, τόσο σε εικόνες, αγιογραφίες, επιγραφή σε στήλη, μαρτυρούσαν την Ελληνικότητα του… Ε μετά…τα εξαφάνισαν…
      Αλλά επειδή τόσοι Άγιοι μαρτύρησαν εκεί, πιστεύω πως η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη…
      Θυμάμαι τον λόγο του Αγίου Παϊσίου, περί χαλβά Φαρσάλων καί διαλύσεως αυτού του κρατιδίου… Ε έχουμε δικαιώματα… Αχρίδα, Μοναστηριον, Γευγελή, Τιβεριουπολη ( Στρώμνιτσα)..

Σχολιάστε