Συνέδριο για τις κατασχέσεις Ιερών Ναών στην Ουκρανία.

Του Θάνου Θανοπούλου στην Romfea.gr

Στο φόρουμ συμμετείχαν οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και πιστοί που θέλουν να υπερασπίσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα περί της θρησκευτικής ελευθερίας. 

Το συνέδριο ξεκίνησε με μήνυμα του Μητροπολίτη Ονουφρίου, το οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσυγκελλεύων, Σεβ. Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος.

Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Ονούφριος, μεταξύ άλλων τονίζει: «Μπορούν να γίνουν αληθινά Μυστήρια σε ναούς που έχουν αφαιρεθεί με τη βία, με χύσιμο αίματος, και έχουν προκαλέσει απελπισία και θλίψη σε χιλιάδες ανθρώπους; Διατηρείται η χάρις του Θεού όπου υπάρχει αδικία, βία και επιθετικότητα κατά του πλησίον;»

Επίσης, ο κ. Ονούφριος προσθέτει ότι «τα γεγονότα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να δυναμώνουν περισσότερο και να παραμένουν πιστοί στον Κύριο και την Αγία Του Εκκλησία

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αντώνιος αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα των παράνομων κατασχέσεων, λέγοντας ότι «η προστασία των Ιερών μας Ναών, είναι προστασία ολόκληρης της πίστεως μας».

«Για χάρη των πολιτικών συμφερόντων οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας διεστράφηκαν, ενώ η ενότητα της παγκόσμιας ορθοδοξίας έχει πληγεί. Είναι φανερό ότι τα οικουμενικά κινήματα εντείνουν την πίεση που στοχεύει στην τεχνητή ένωση πιστών διαφορετικών ομολογιών» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ.

Σε άλλο σημείο ο Ουκρανός Ιεράρχης πρόσθεσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβίασε τους ιερούς κανόνες, και προχώρησε σε νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία.

«Επομένως υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμενοι τους Ναούς μας, και παραμένοντας πιστοί στην κανονική Εκκλησία, υπερασπίζουμε το μέλλον της Ορθόδοξης πίστης στην πατρίδα μας» ανέφερε ο Μητροπολίτης Αντώνιος. 

Ο Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανίλεβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «από το 2014 έως σήμερα, η Εκκλησία μας περνάει δύσκολες μέρες: πίεση, διακρίσεις, κατάσχεση ιερών ναών».

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Πρωθιερέας Αλέξανδρος Μπαχώβ, επικεφαλής του νομικού Τμήματος ο οποίος τόνισε ότι η έκταση του προβλήματος σχετικά με την κατάσχεση των ιερών ναών είναι εντυπωσιακή.

«Καταγράψαμε περίπου 500 υποθέσεις συγκρούσεων που σχετίζονται με κατασχέσεις, επιδρομές και επανεγγραφή θρησκευτικών κοινοτήτων. Από τις 500 υποθέσεις, κατατέθηκαν περίπου 400 αγωγές στα δικαστήρια που αφορούν τις παράνομες ενέργειες εκπροσώπων της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και των κρατικών αρχών» – ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Αλέξανδρος.

Επίσης ο π. Αλέξανδρος μίλησε για την πρώτη αντιπαράθεση στην περιοχή του Ρίβνε, όπου μέχρι σήμερα οι προσεύχονται σε ένα γκαράζ.

«Απευθύνω έκκληση προς τις αρχές: Μην αρπάζετε τις Εκκλησίες μας! Φτιάξτε δικούς σας ναούς!» – υπογράμμισε κλείνοντας ο επικεφαλής του νομικού τμήματος.

Στο τέλος κληρικοί και οι πιστοί υπέγραψαν έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι και τον Πρωθυπουργό, ώστε να σταματήσουν τους διωγμούς των πιστών και την κατάσχεση των ναών.

Τέλος να αναφερθεί ότι σήμερα περίπου 120 εκκλησίες της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν κατασχεθεί παρανόμως, χιλιάδες πιστοί δεν έχουν που να εκκλησιαστούν, ενώ οικογένειες ιερέων εκδιώκονται από τα σπίτια τους.

sinedrio kiebo1
sinedrio kiebo1
sinedrio kiebo1
sinedrio kiebo1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s