Ο Σχισματικός Επιφάνιος επικαλείται τον Ναυπάκτου Ιερόθεο: Οι Εκκλησίες που δεν δέχονται την OCU, δεν δέχονται την δική τους αυτοκεφαλία.

Ο επικεφαλής της OCU είναι πεπεισμένος ότι η κατάσταση της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας «εξαρτάται κυρίως από την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της OCU».  

Όποιος δεν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της OCU αμφισβητεί ολόκληρο τον μηχανισμό με τον οποίο οι άλλες Eκκλησίες έλαβαν αυτοκεφαλία, είπε σε μια συνέντευξη στο Ukrinform ο επικεφαλής της νέας θρησκευτικής οργάνωσης Επιφάνιος Ντουμένκο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η OCU σήμερα «κινείται εντατικά προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της από την Εκκλησία της Ελλάδος». Πιστεύει ότι αν κάποιος αναγνωρίσει πρώτος την ΟCU, οι υπόλοιποι «θα είναι ευκολότερο να το κάνουν».    

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το γιατί καθυστερεί τόσο η διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας, ο Ντουμένκο σημείωσε ότι «σε αυτό το θέμα η Μόσχα εμποδίζει», η οποία «προσπαθεί σθεναρά να επηρεάσει τους ιεράρχες όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, να αποδείξει ότι η ενέργεια αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ‘αντικανονική’, ‘άκυρη’ κλπ.» 

Παρά το εμπόδιο ο Επιφάνιος είναι πεπεισμένος ότι «εν ευθέτω χρόνω, οι Εκκλησίες, η μία μετά την άλλη, θα αναγνωρίσουν το αυτοκέφαλό μας».  

Η γνώμη του είναι ότι «αν ορισμένες Eκκλησίες δεν αναγνωρίσουν αυτήν την ενέργεια, τότε, ακολούθως, θέτουν υπό αμφισβήτηση την αυτοκεφαλία τους, η οποία δόθηκε σε μια συγκεκριμένη Εκκλησία με τον ίδιο τρόπο, και αυτό διατυπώθηκε ξεκάθαρα από έναν από τους ιεράρχες στον οποίον είχε αναθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος να διερευνήσει αυτό το ζήτημα. Είπε ότι δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει απλά να υποστηρίξουμε και να αναγνωρίσουμε την ενέργεια αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, διότι αν δεν το κάνουμε, αμφισβητούμε ολόκληρο τον μηχανισμό που υπήρχε μέχρι τώρα, και αμφισβητούμε ακόμη και την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας μας

Όπως έγραψε νωρίτερα η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι συζήτησε με τον Επιφανιο την αναμενόμενη πορεία αναγνώρισης της OCU από άλλες Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Μετάφραση Φαίη

Πηγή Union of Orthodox Journalists

3 thoughts on “Ο Σχισματικός Επιφάνιος επικαλείται τον Ναυπάκτου Ιερόθεο: Οι Εκκλησίες που δεν δέχονται την OCU, δεν δέχονται την δική τους αυτοκεφαλία.

  1. Κοιτάξτε τι λέει ο Επιφάνιος, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ανέθεσε στον Ναυπάκτου να διερευνήσει το θέμα, ενώ εμείς γνωρίζουμε ότι η διερεύνηση του ζητήματος αυτού ανατέθηκε στις δύο επιτροπές.

    Ο Ναυπάκτου λέει ότι πήρε μόνος του την πρωτοβουλία:

    ( Ἐπειδή δέν ἔχω τήν τιμή νά εἶμαι τακτικό ἤ ἀναπληρωματικό μέλος στίς δύο αὐτές σημαντικές Συνοδικές Ἐπιτροπές, οὔτε εἶμαι αὐτήν τήν περίοδο μέλος τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, ὅμως ὡς μέλος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, εὐσεβάστως καταθέτω καί τήν δική μου ἄποψη, πού ἀφορᾶ τό ἐκκλησιολογικό θέμα στήν Οὐκρανία, γιά περαιτέρω ἐπεξεργασία. )

    Την αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ, διότι άλλα γίνονται επισήμως και άλλα ανεπισήμως. Αυτό που φαίνεται (όχι μόνο εδώ αλλά και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις) είναι ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει μία «σκιώδης εκκλησία» που κινεί τα νήματα.

  2. Μέ τήν Ημερίδα πού θά γίνει στήν Θεσσαλονίκη τό Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, θά γνωστοποιηθούν γιά όλους μας, ως έχουν οι αλήθειες πού αφορούν τό «Αυτοκέφαλο» τής Ουκρανίας καί τά προβλήματα πού προέκυψαν από τήν αιφνίδια αλλαγή στάσης τού Φαναρίου και τήν χορήγηση Αυτοκεφάλου στίς σχισματικές ομάδες «Ορθοδόξων» τής Ουκρανίας, κατά παράβαση τών Ιερών Κανόνων. Όσοι πιστοί προσέλθετε είτε μέ τήν φυσική παρουσία σας, είτε μέ τήν διαδικτυακή παρουσία σας. Τά λόγια μας καί τά σχόλιά μας από εδώ καί εμπρός ας περάσουν σέ πράξεις υπερασπίσεως τής Ορθοδοξίας μας, τής μόνης αληθινής πίστεώς μας. Όχι μόνον ευχές, καί προσευχές, αλλά καί ομοψυχία . . . Η Ελλάδα πρέπει νά μείνει Ορθόδοξη. !!!

Σχολιάστε