Βαρθολομαῖος: Ἀγνώμονες οἱ Ρῶσοι πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησία.

Οἱ σημειώσεις ἀποτελοῦν σχόλια-ἐπισημάνσεις
τοῦ κ. Δημ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

Ουκρανοί και Ρώσοι Ορθόδοξοι γιορτάζουν σήμερα τα Χριστούγεννα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει τον «άδικο πόλεμο» στην Ουκρανία και ρίχνει τα βέλη του στη Ρωσική Εκκλησία.

«Σε όλα τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, αυτοί που μας τα χαλούν είναι οι Ρώσοι δυστυχώς. [Σημ. ἡμ.: Ὄντως «οἱ Ρῶσοι» χαλοῦν κάποια σχέδια τοῦ Φαναρίου. Τό ζήτημα, ὅμως, εἶναι ποιά σχέδια χαλοῦν καί γιά ποιόν λόγο. Ἄν χαλοῦν κακά καί πονηρά σχέδια καί μάλιστα τό κάνουν ἐναντιούμενοι στίς κακίες καί πονηρίες, τότε εὐτυχῶς, ἄν ὄντως αὐτό συμβαίνει. Ἐδῶ βρίσκεται καί ἡ μεγάλη καί ἱστορική εὐθύνη τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας: Νά γίνει τό ἀνάχωμα στά σχέδια τοῦ Φαναρίου νά ὑποτάξει τήν ὀρθόδοξη Ἀνατολή καί νά τήν σύρει στήν ἄθεσμη ἕνωση μέ τόν Παπισμό, ἀφοῦ ὅμως προηγουμένως τό ἴδιο (τό Πατριαρχεῖο Μόσχας) ἀλλάξει πορεία, διακηρύξει τήν Ἀλήθεια καί ἐπιλέξει τήν ὑπεράσπισή της.]

Πάντοτε υποσκάπτουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φθονούν και ζηλεύουν το προβάδισμά του μέσα στην Ορθοδοξία, δεν ανέχονται γιατί να είμαστε εμείς οι πρώτοι και αυτοί να είναι οι πέμπτοι [σημ. ἡμ.: Τί εἴδους εἶναι αὐτό τό προβάδισμα καί «πρωτεῖο»; Διότι ἐάν εἶναι καί ἐκλαμβάνεται ὀρθῶς ὡς πρωτεῖο τιμῆς καί ὄχι ἐξουσίας, δέν ὑπάρχει λόγος καί νόημα νά τό φθονεῖ καί νά τό ζηλεύει κανείς! Μήπως, ὅμως, πρόκειται γιά στρεβλή θεώρηση καί νοηματοδότησή του ὡς «παπικοῦ» τύπου πρωτεῖο ἐκ μέρους τοῦ Φαναρίου; Καί πάντως, ἐάν μεταφέρονται μέ λεκτική ἀκρίβεια τά λεγόμενα τοῦ κ. Βαρθολομαίου, δέν ἁρμόζουν καί μᾶλλον προκαλοῦν οἱ ἐκφράσεις τοῦ τύπου «ἐμεῖς εἴμαστε πρῶτοι, κι αὐτοί πέμπτοι»!] κατά σειράν» είπε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο στο Φανάρι και συνέχισε:

«Στα ορθόδοξα δίπτυχα είναι πέμπτοι οι Ρώσοι, το Πατριαρχείο τους. Είναι αγνώμονες προς την Μητέρα Εκκλησία, η οποία τους έδωσε και τα φώτα του Χριστιανισμού, τον πολιτισμό, το Κυριλλικό αλφάβητο, την Αυτοκεφαλία και την Πατριαρχική αξία» και πρόσθεσε με έκδηλη αγανάκτηση: «Όλα τα ξεχνούν και θέλουν να υποκαταστήσουν την Πρωτόθρονη Εκκλησία, την Μητέρα Εκκλησία τους. Φυσικά δεν θα τα καταφέρουν αλλά βλέπετε ότι διασπούν την ενότητα της Ορθοδοξίας» [σημ. ἡμ.: Ἄν οἱ Ρῶσοι διασποῦν τήν ἑνότητα τῆς Ὀρθοδοξίας, τότε τί πράττει τό πρωτόθρονο Πατριαρχεῖο οὕτως ὥστε αὐτό νά ἀποφευχθεῖ καί ἀντιμετωπισθεῖ; Ἐνδιαφέρεται πραγματικά νά ὑπερασπισθεῖ τήν ἑνότητα ἤ μᾶλλον τραβάει τό σχοινί τῆς ἀντιπαραθέσεως ἀδιαφορώντας γιά τίς ὄντως δραματικές συνέπειες, ἀρνούμενος τή σύγκληση πανορθοδόξου Συνόδου γιά τήν ἐπίλυση τοῦ προβλήματος καί δηλώνοντας προκλητικά ἀδιαφορία γιά τίς συνέπειες, ὅπως αὐτό διαφάνηκε μέ τήν γνωστή πλέον φράση πού ἐκστομίστηκε σχετικά ἀπό τά χείλη τοῦ κ. Βαρθολομαίου, τό περιβόητο «σκασίλα μου»!]

«Άδικος, απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος»

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν έναν άδικο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος σημείωσε, «έχει πολλά θύματα εκατέρωθεν. Λυπούμαστε για όλα τα παλικάρια που σκοτώνονται είτε είναι Ρώσοι είτε είναι Ουκρανοί«. [σημ. ἡμ.: Ἐκτός ἀπό τόν πόλεμο τῶν δύο στρατῶν, Ρώσων – Οὐκρανῶν, ὑπάρχει καί ὁ προηγηθείς ἄδικος καί ἀδικαιολόγητος «πόλεμος» κατά τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ Μητροπολίτου Κιέβου κ. Ὀνουφρίου, ὁ ὁποῖος ἔχει ὡς ἠθικό αὐτουργό τόν κ. Βαρθολομαῖο καί συνεχιστή τό καθεστώς τοῦ κ. Ζελένσκι, τό ὁποῖο ἀνηλεῶς διώκει, μέχρι ξυλοδαρμῶν καί φόνων, Κλῆρο, μοναχικά τάγματα καί λαϊκούς πιστούς ὡς δῆθεν παρανόμους!]

Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη λύπη του για τις απώλειες του αμάχου πληθυσμού, τον θάνατο μικρών παιδιών, τονίζοντας ότι έχουν ήδη σκοτωθεί 500 παιδιά στην Ουκρανία.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Ρωσία επιχειρεί μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ελέγχει πληθυσμούς εκτός της επικράτειάς της εδώ και πολλά χρόνια. Το Πατριαρχείο της Ρωσίας επιλέγει να είναι σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τηρεί με ευλάβεια την εκκλησιαστική τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. [σημ. ἡμ.: Τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο δέν ἔχει εὐθύνη γιά τήν σύγκρουση μέ τή Ρωσία; Περισσότερη σχέση καί σύνδεση, ἱστορικά καί πνευματικά, ἔχει τό Φανάρι μέ τό Κίεβο ἤ ἡ Ρωσία μέ τό Κίεβο; Μήπως ἡ ἐπίκληση τῆς ἐκκλησιαστικῆς Τάξεως ἀπό τό Φανάρι εἶναι ὑποκριτική καί προκλητική ὅσον ἀφορᾶ στήν ἀντιμετώπιση τοῦ ζητήματος τῆς Οὐκρανίας; Σεβάστηκε τό Φανάρι τήν κανονική Τάξη δημιουργώντας στήν Οὐκρανία τό τραγικό φαινόμενο τῶν δύο τοπικῶν Ἐκκλησιῶν καί τῶν δύο Μητροπολιτῶν Κιέβου; Γιά νά μή μιλήσουμε γιά τήν ἀμνήστευση ἀφορισμένων, καθηρημένων ἀκόμη καί ἀχειροτόνητων στήν κατασκευή τοῦ νέου μορφώματος.]

Η τάση της Ρωσικής Εκκλησίας είχε διαφανεί από το 2016 στην Κρήτη

Μια σπό αυτές τις προσπάθειες της Ρωσικής εκκλησίας ήταν να ελέγξει την Εκκλησία της Ουκρανίας. Μια απόπειρα που έληξε με την υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Βαρθολομαίο το 2019. Η τακτική αυτή της Ρωσικής Εκκλησίας είχε διαφανεί απροκάλυπτα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που συνήλθε στην Κρήτη το 2016. Η Ρωσική Εκκλησία παρότι συμμετείχε στην προετοιμασία, απείχε από το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα. [σημ. ἡμ.: Ἐδῶ βρίκεται τό κρίσιμο σημεῖο! Ἡ ἀποχή τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας ἀπό τή Σύνοδο τῆς Κρήτης, τό 2016, ἦταν ἐκεῖνο πού ἐξόργισε τόν κ. Βαρθολομαῖο, ὁ ὁποῖος μέ ἐκδικητικότητα ἐνήργησε ἐν συνεχεία ὅσα ἐνήργησε στό Οὐκρανικό, ὡς τιμωρία τῆς Ρωσίας γιά τό μεγάλο πλήγμα πού ἡ τελευταία ἐπέφερε στό προσωπικό του στοίχημα νά ἀποτελέσει ἡ Σύνοδος τῆς Κρήτης πανορθόδοξη ἐπικύρωση τῆς Ἀρχῆς καί τῶν ἐπιδιώξεών του.] Ταυτόχρονα είχε παροτρύνει τότε και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να το πράξουν, προκειμένου να αμφισβητηθεί η πρωτόθρονη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Σάββατο, 07-Ιαν-2023
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle

4 thoughts on “Βαρθολομαῖος: Ἀγνώμονες οἱ Ρῶσοι πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησία.

 1. Τί έγινε στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης που την ονομάζουν κάποιοι το «μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα;» Έγινε η συνθηκολόγηση της επισήμου Εκκλησίας (Ιερατείου) με τη νέα τάξη. Η Ρωσσία, ανεξαιρέτως τις προθέσεις της, δεν συμμετείχε σε αυτήν την συνθηκολόγηση και αυτό πληρώνει. Η ψευδοσύνοδος έγινε με διοργανωτές τους Αμερικάνους, την Προδρόμου της CIA να αλωνίζει. Να κάνουν οι Ρώσσοι εκεί μέσα τί; Είναι αστείο και να το σκέφτεται κανείς. Κατά τ’ άλλα έχουμε ακόμη και Αγιορείτες να πιπιλίζουν τις ανοησίες της κλίκας του Βαρθολομαίου, περί πρωτείου, ότι για το πρωτείο δεν συμμετείχαν οι Ρώσσοι. Πρωτείου της Αμερικής και μάλιστα της κακιάς, φιλοπόλεμης και νεοταξικής Αμερικής (διότι υπάρχουν και εκεί δυνάμεις που αντιστέκονται σε όλο αυτό.) έναντι της Ρωσσίας· αυτό κρύβεται από πίσω. Επειδή λοιπόν υπάρχουν και άλλοι λόγοι (γεωπολιτικοί), και οι προθέσεις δεν είναι ξεκάθαρες για τους Ρώσσους, μένει, όπως αναφέρει στο πρώτο σημείο ο κ. Αναγνώστου, η Ρωσσία να «Νά γίνει τό ἀνάχωμα στά σχέδια τοῦ Φαναρίου νά ὑποτάξει τήν ὀρθόδοξη Ἀνατολή καί νά τήν σύρει στήν ἄθεσμη ἕνωση μέ τόν Παπισμό, ἀφοῦ ὅμως προηγουμένως τό ἴδιο (τό Πατριαρχεῖο Μόσχας) ἀλλάξει πορεία, διακηρύξει τήν Ἀλήθεια καί ἐπιλέξει τήν ὑπεράσπισή της.» Ο Βαρθολομαίος έχει αλλάξει την γλώσσα της Εκκλησίας σε «πολεμική γλώσσα» μιλώντας για παπικού τύπου πρωτεία που δεν υφίστανται στην Ορθοδοξία, ακριβώς επειδή πίσω από το Φανάρι κρύβονται ξένες δυνάμεις που χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία ως αιχμή του δόρατος για τα δαιμονικά κυριαρχικά τους σχέδια.

 2. Σε ποιο πρωτείο αναφέρεται ο πάπας της Ανατολής; Μήπως στο άκρως βλάσφημο και μη φεισθέν ουδέ αυτού του ιερωτάτου Δόγματος της Αγίας Τριάδος, στο αθεόφοβο θεωρητικό κατασκεύασμα , το διατυπωθέν υπό των Αμερικής Ελπιδοφόρου και Περγάμου Ιωάννου;
  Ανεξαρτήτως των τυχόν εξουσιαστικών και κυριαρχικών βλέψεων του Ρωσικού Πατριαρχείου πάει πολύ κάποιοι κύκλοι και κάλαμοι να εστιάζουν επιλεκτικά τις επικρίσεις τους σε αυτές και να παραθεωρούν σκανδαλωδώς τον και θεωρητικά υποστηριζόμενο από τους ενοίκους του Βοσπόρου Φαναριώτικο ηγεμονισμό.
  Δεν γνωρίζω εάν άλλη τοπική Εκκλησία , δι εκπροσώπων της, έφθασε στο ανήκουστο σημείο να «χρησιμοποιήσει» το Άγιο Τριαδικό Δόγμα προκειμένου να κατοχυρώσει παπικού τύπου πρωτείο.
  Παλαιότερα, είδαμε να επιχειρείται από την Εκκλησία της Κύπρου, επί Μακαρίου του Γ, η ανατροπή εκ θεμελίων του Κανονικού Δικαίου, διά της επιχειρήσεως δικαιολογήσεως της συνασκήσεως πολιτικής και εκκλησιαστική εξουσίας,στο πρόσωπο του αποθανόντος αρχιεπισκόπου ,από την πλευρά της ανεκδιηγήτου και ληστρικής, λεγόμενης «Μείζονος Συνόδου» της Λευκωσίας.
  Δεν έφθασαν,όμως,οι συγκροτήσαντες αυτήν, στο σημείο να θεσμοθετήσουν εκκλησιαστικά και εκκλησιολογικά,τρόπον τινά, τον παποκαισαρισμό και να καταφύγουν,ακόμη και στα Ιερά Δόγματα, της Πίστεως αναζητώντας «θεολογικά» δεκανίκια για την κατοχύρωσή του.
  Αλλά ,υποστήριξαν , διά σοφιστειών και εν αμαρτίαις προφάσεων εννοείται, την ιστορική και περιπτωτική διάσταση της εν λόγω συνασκήσεως από την πλευρά του Μακαρίου .
  Εδώ μιλάμε για πνευματικό έγκλημα κολοσσιαίων διαστάσεων.
  Και οι εγκληματήσαντες, δεν είναι μόνο οι «θεωρητικοί», τουτέστιν οι προαναφερθέντες μητροπολίτες Αμερικής και Περγάμου, αλλά και όσοι, βασιζόμενοι επί των βλασφήμων και σαθρών «θεολογικών» προϋποθέσεων που έθεσαν αθεοφόβως και αυθαιρέτως οι πρώτοι , προχωρούν αδίστακτα στην εφαρμογή των πρακτικών συνεπειών που εξάγονται από τα «ελπιδοφόρα» και «ζηζιούλεια» ληρήματα και φαντασιοκοπήματα .

 3. Οι Ρωσσοι όπως και κάθε αυτοκεφαλος εκκλησία δεν είναι «θυγατέρα» εκκλησία και θυγατρική του Φαναρίου!!! είναι αδελφή εκκλησία!!!!ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ!!!

 4. Συμπληρώνω δε πως το πολύ – πολύ να είναι μητριά και μάλιστα κακή…πολύ κακή…»ΜΉΤΗΡ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΏΝ» ΕΊΝΑΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΉΜ ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ»ΠΑΜΜΉΤΩΡ»!!!.»ΧΑΊΡΕ ΣΙΩΝ ΑΓΊΑ ΜΉΤΗΡ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΏΝ ΘΕΟΎ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟΝ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s