Στὴ Φιλοσοφικὴ σχολὴ …(καύση άψυχων σωμάτων) (Εις μνήμην της κάθε Μάρθας…)

Νώντας Σκοπετέας

Πρωινό Αυγουστιάτικο κάτω απ’ τον Ταΰγετο. Στα τελειώματά του το καλοκαίρι . Ατμόσφαιρα καθάρια! Η ματιά σου, ανεμπόδιστη φτάνει ως την άκρη του γαλάζιου. Οξυγόνο αμόλυντο ξεχείλιζε στα στήθη, σαν ανεβαίναμε με τον Γιώργη το ανηφορικό πετρωτό καλντερίμι. Αφήσαμε τα γυναικόπαιδα να κοιμούνται και μόλις αχνοβασίλεψε ο ηλιάτορας πίσω απ την πυραμίδα του πενταδάχτυλου, πήραμε τον δρόμο για τα ελατόφυτα ψηλώματα που ακουμπάνε ουρανό. Λίγο νερό σ ένα παγουράκι και ένα μαγκούρι κομμένο από δασύσκιωτη μουριά να στηρίζει στο δυσκόλεμα και στα αγκαθωτά περάσματα.

Η θάλασσα στο πέρα κάτω, προβάλλει σαν υφάδι απαλό στρωμένο γύρω από την πέτρα και την ελιά, την ευλογημένη μάνα-γη των Μανιατών. Πως πέρασε έτσι άλαλα τόση ώρα! Γεμάτη από αναρίθμητες λέξεις η σιωπή. Κελαηδιστές του ουρανού μέσα σε δροσοστάλαχτες φυλλωσιές, φτέρες και περήφανα αειθαλή , προσθέτουν κι άλλες δοξολογίες, σ αυτές που ήδη η ψυχή μας ήδη αναπέμπει.

Στο κατέβασμα, τολμάμε να αρθρώσουμε λίγες λέξεις και να νοθεύσουμε για ελάχιστα τους ήχους του Θεού. – Κουράστηκα αδελφέ μου! Ας ξαποστάσουμε λίγο!Εκείνη τη στιγμή περνάγαμε μπροστά απ το Κοιμητήρι των Πριπιτσίων.

-Να, ας μπούμε εδώ να πάρουμε μια ανάσα! Θυμήθηκα τότε ξαφνικά έναν Αγιορείτη σοφό Γέροντα, τον Προφητηλιάτη π.Ιωακείμ, που έχει τοποθετήσει πάνω απ το Κοιμητήρι και το οστεοφυλάκιο της Σκήτης του, μιαν επιγραφή: Φιλοσοφική Σχολή!

-Ας μπούμε λοιπόν να φοιτήσουμε! είπα στον Γιώργη που στιγμιαία απόρησε … -Στην Φιλοσοφική σχολή…του είπα και μπήκε αμέσως στο νόημα ! – Τέσσερις έχουμε εδώ στο Ξεχώρ! Κάθε μια σπουδαία…έχει βγάλει αρκετούς τελειόφοιτους και έχει προβιβάσει και κάποιους για ανώτατες σπουδές …αιώνιες , στο Πανεπιστήμιο του Παραδείσου!

Κάποιος είπε, πως η ζωή αυτή η πρόσκαιρη δεν είναι τίποτε άλλο , παρά ένας διαρκής αγώνας να απομακρύνουμε συνεχώς το ρ από το άγριο και να το μεταστρέφουμε σε άγιο! Το τόσο φιλεπίστροφο αυτό γράμμα! Σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή της εισόδου μας , πως αγώνα πρέπει να κάνουμε για να απομακρύνουμε και το β αυτού του κόσμου του μάταιου και σκοτασμένου από το μακάβριο και να το κάνουμε μακάριο! Γιατί μόνο μακάριος, χαρούμενος αληθινά και με ελπίδα Ζωής αιωνίου μπορεί να εξέλθει κανείς από μια…Φιλοσοφική σχολή!

Φωτογραφίες και μηνύματα χαραγμένα πάνω στο μάρμαρο στην πέτρα και στο ξύλο! Άλλα φανερά και άλλα μυστικά: Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών! Να πεθάνεις πριν πεθάνεις για να μην πεθάνεις όταν πεθάνεις! Κύριε εδοκίμασάς με και έγνως με. Μη συναπολέσεις ταις αμαρτίαις μου! Ζωής ο Κυριεύων και του Θανάτου, μνήσθητι Κύριε του δούλου Σου! Τόσες σκέψεις , τόσα μηνύματα , τόση ελπίδα να φωλιάσει μέσα σου! Δάκρυα ποτισμένο κάθε προσκεφάλι προς την Ανατολή με ένα Σταυρό ακουμπισμένο πάνω του. Δάκρυα προσδοκίας και καρτερίας, όχι απελπισιάς! Δάκρυα προσμονής για το μεγάλο αντάμωμα!

Κι όμως, κάποιοι έχουν βαλθεί αυτές τις φιλοσοφικές σχολές να τις εξαλείψουν! Να αφαιρέσουν την ελπίδα απ τις ψυχές μας , την βεβαία του αιωνίου. Να επαναφέρουν το αταίριαστο β μέσα στο μακάριο , να μονιμοποιήσουν και νομιμοποιήσουν ανίερα το μακάβριο…Όλοι αυτοί μανιωδώς και δαιμονιωδώς, προσπαθούν σήμερα να επιβάλλουν την καύση των σωμάτων μετά τον αποχωρισμό τους από την αθάνατη ψυχή. Δεν έχουν αντικρίσει ποτέ τους όλοι αυτοί άφθαρτο σκήνωμα! Στου Ιονίου τα νησιά, στης Αγίας γης τα σεβάσματα , στου Σαν Φραντσίσκο και στου Σβιρ τα αγιομέρια! Μα κι όταν τα είδαν τα χλεύασαν απαίσια! Δεν έχουν δει ποτέ τους όλοι αυτοί και δεν έχουν αγγίξει τα χείλη τους, Ιερά λείψανα μυροβλύζοντα αρρήτως, στα μέρη του Άθωνα, στα Μετέωρα και σε κάθε γωνιά της Ορθοδοξίας, με θερμοκρασία σώματος, που άλλοι νιώθουν κι άλλοι, ακριβώς σιμά τους, δεν αντιλαμβάνονται το παραμικρό, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το υπέρλογο, την διαρκή παρουσία του Θεού μέσα από τους Αγίους Του, τα θαύματα και τα θαυμάσια Του.

Δεν έχουν δει ανίατες ασθένειες να θεραπεύονται αυτοστιγμεί , στο πρώτο σταύρωμα πάνω στο νοσούν μέρος του σώματος!

Δεν έχουν θωρήσει και μανάδες να μιλούν γλυκά με τα κεκοιμημένα σπλάχνα τους , με μια χαρμολυπημένη απαντοχή, σε μια ολοζώντανη σχέση κοινωνίας και αληθινής Ζωής μακάριας και όχι μακάβριας! Δεν το χασε το σπλάχνο της η μάνα που του μιλά στο Κοιμητήρι!Δεν χάνεται ο άνθρωπος! Δεν είναι κουμπί, δεν είναι αντικείμενο για να απολεσθεί! Δεν εξαλείφεται η ύπαρξή του, είναι αιώνιος και ζων! Καρτερεύει την Ζωή του μέλλοντος αιώνος!

Κι αν τον κάψουμε δεν τον εξαφανίζουμε . Ας ακούσουμε κάποτε επιτέλους την προφητεία του Ιεζεκιήλ την Μεγάλη Παρασκευή τη νύχτα, μετά την περιφορά του Επιταφίου. Το παραμικρό απειροελάχιστο ίχνος μορίου που ταξιδεύει αιώνες τώρα στον αέρα , θα λάβει ξανά σάρκα , οστά και νεύρα! Μιλάει ο Θεός εκείνο το βράδυ! Και υπόσχεται και βεβαιώνει!

Στις μέρες μας γίνεται λόγος μόνο για τα δικαιώματα των ανθρώπων! Για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση , στον αυτοπροσδιορισμό, στον προσανατολισμό… Καμιά έστω αναφορά στου Θεού τα δικαιώματα! Δίδαξόν με τα δικαιώματά Σου ! Λέμε και επαναλαμβάνουμε από συνήθεια μόνο!

Να λοιπόν, μια άλλη παράμετρος που ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη :

Ο άνθρωπός μας για παράδειγμα , είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί μετά τον θάνατό του. Και εμείς που γνωρίζουμε και πιστεύουμε και δεν έχουμε υποτίθεται πλανηθεί από τις ολέθριες μεθοδείες του μισόκαλου , σπεύδουμε να σεβαστούμε την επιθυμία του άρτι κοιμηθέντος ανθρώπου μας! Και στέλνουμε το άψυχο σώμα του στην αρνησίθεη κάμινο! Εμείς που γνωρίζουμε και διαλαλούμε πως πιστεύουμε στης πίστης μας τα σωτήρια δόγματα και στην πανσέβαστη ιερά μας παράδοση!

Τώρα που η ψυχή του ταξιδεύει, έχοντας πλέον πλήρη γνώση του ορατού και αοράτου κόσμου , με αγωνία μας φωνάζει : -Μην σεβαστείτε την τελευταία μου επιθυμία! Μην με κάψετε αδελφοί μου , σας εκλιπαρώ! Ακούστε με! Ακούστε την κλαίουσα ψυχή μου! Βάλτε με και εμένα σ ένα μνημούρι, σε τάφο ταπεινό με καντηλάκι ακοίμητο να παρακαλεί το έλεος του Κυρίου! Μην με κάψετε! Σας ικετεύω!

Υπάρχουν δόξα τω Θεώ κάποιοι που δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του δικού τους ανθρώπου! Και εκείνος από ψηλά τους ευχαριστεί! Και αναπαύεται η ψυχούλα του! Και καίει το φιτίλι της ελπίδας στην Φιλοσοφική σχολή, όπου πλέον και εκείνος διδάσκει… Στη μακαρία σχολή της προσμονής και της Ελπίδας!


Απόσπασμα από το βιβλίο:»Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν;»(εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας 2019) και από ομότιτλη εκπομπή https://www.youtube.com/watch?v=0caMOGD_eAI&t=11s

-https://www.youtube.com/watch?v=0caMOGD_eAI&t=11s ΣτεφαΝία ΣτέΦη

9 thoughts on “Στὴ Φιλοσοφικὴ σχολὴ …(καύση άψυχων σωμάτων) (Εις μνήμην της κάθε Μάρθας…)

 1. Όταν τα τελευταία 20 χρόνια όλη η βιομηχανία του Θεάματος στη Δύση προπαγανδίζει συστηματικά την αποτέφρωση , ήδη μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων έχει μπολιαστει με αυτήν την Ινδουϊστική παράδοση, αγνοώντας ότι είναι Ινδουϊστική!
  Εδώ χρειάζεται η συστηματική ενημέρωση από την Εκκλησία στο κήρυγμα και στα κατηχητικά, αλλά κυρίως στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.
  Γι’αυτό είμαι της άποψης ότι πρέπει οι μαθητές μας να είναι ενήμεροι για τα πιστεύω και των άλλων ομολογιών, ώστε να ξέρουν αυτό που τους σερβίρει μια ταινία, από ποιά θρησκεία προέρχεται. Οι περισσότεροι, επηρεασμένοι από τον κινηματογράφο εχουν μπερδεμένες στο μυαλό τους χριστιανικές με ινδουιστικες και καμπαλιστικες πρακτικές. Το βλέπω καθαρά όταν ανοίγω κουβέντα με μαθητές μου.
  Είναι τεράστια η ευθύνη των θεολόγων που διδάσκουν στα σχολεία.
  Πρέπει λοιπόν πρώτα ο κάθε απόφοιτος Ελληνικού σχολείου να γνωρίζει πολύ καλά ότι η εκούσια αποτέφρωση είναι άρνηση της Ορθόδοξης Παράδοσης και στη συνέχεια ας πράξει ότι θέλει.
  Το δικό μου σχόλιο όταν διαβάζω κάποια τέτοια είδηση είναι: «γιατί το έκανε; Είχε ασπαστεί τον Ινδουισμό ; »
  Και μερικές φορές αυτό γίνεται αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση.
  Δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση και η μόδα επιβάλλεται πολύ εύκολα από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης.

  • Δεν χρειάζεται σε ένα τρυφερό παιδάκι που απορροφά τα πρώτα νοήματα σαν το σφουγγάρι να το μπολιάσεις με δαιμόνια. Του βάζεις πρώτα το καλό το πράγμα μέσα του για να το έχει μετά σαν κριτήριο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του λες, οι αλλόθρησκοι που δεν πιστεύουν στην Ανάσταση του Χριστού καίνε τα σώματά τους. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να του πεις κάτι άλλο.

   • Δεν αναφέρομαι στο Δημοτικό, αλλά στο Λύκειο. Ίσως και στην Γ γυμνασίου θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως σίγουρα στην Γ Λυκείου επιβάλλεται. Αύριο θα γίνουν φοιτητές και κάποιοι θα αρχίσουν να πειραματίζονται με mind control και «αστρικά ταξίδια » και γιόγκα και επικλήσεις πνευμάτων. Τα ξέρω γιατί δυστυχώς τα έχω περάσει και εγώ. Και κάποιοι άλλοι θα αρχίσουν να μπλέκουν με παρεΐστικες προτενταστικες πεντηκοστιανες ομάδες και θα μπλέξουν και συγγενείς μαζί. Το έχω ζήσει και αυτό με δυο πρώτα μου ξαδέρφια. Πήγαιναν σχολείο όπως όλοι, κάνανε το μάθημα των θρησκευτικών, 100% Ορθόδοξο όπως όλοι, αλλά ούτε αυτοί ούτε εγώ γλιτώσαμε το μπλέξιμο. Γιατί; Γιατί δεν ξέραμε τι πρέσβευε ο άλλος και έτσι μπόρεσε να μας παρουσιάσει μόνο αυτό που ήθελε και να μας παρασύρει.

   • Όλα σεβαστά που λέτε. Θέλει προσοχή όμως να μην μάθουμε τα παιδιά να σκέφτονται την πίστη και όχι να ζούνε την πίστη.

 2. Εἶπε δὲ πρὸς ἐμὲ ὁ Κύριος: Ἄνθρωπε, τί λέγεις, ἠμποροῦν νὰ ζήσουν καὶ πάλιν αὐτὰ τὰ ὀστᾶ; Καὶ ἐγὼ ἀπήντησα: Κύριε, Κύριε, Σὺ μόνον τὰ γνωρίζεις αὐτὰ καὶ τί ἠμπορεῖ νὰ γίνῃ εἰς αὐτά.
  Καὶ τότε μοῦ εἶπε: Κήρυξε πρὸς τὰ ὀστᾶ αὐτὰ καὶ νὰ εἰπῇς εἰς αὐτὰ τὰ ἑξῆς: Ὀστᾶ ξηρά, ἀκούσατε τὸν λόγον τοῦ Κυρίου!
  Αὐτὰ τὰ λόγια λέγει ὁ Κύριος πρὸς αὐτὰ τὰ ὀστᾶ: Ἰδοὺ θὰ φέρω Ἐγὼ εἰς σᾶς πνοὴν ζωῆς.
  Θὰ σᾶς δώσω ἐπίσης νεῦρα, θὰ βάλω ἐπάνω σᾶς καὶ σάρκας, θὰ ἀπλώσω ἐπάνω σας καὶ δέρμα· θὰ σᾶς δώσω δὲ καὶ τὴν ζωογόνον πνοήν μου, καὶ θὰ ζήσετε πάλιν.Τότε θὰ γνωρίσετε ὅτι Ἐγώ, ποὺ σᾶς ἐζωοποίησα, εἶμαι ὁ Κύριος τῶν πάντων.
  Ιεζεκιήλ κεφ,37,3-6

  Και τα μνήματα ανοίχτηκαν και πολλά σώματα κοιμισμένων αγίων εγέρθηκαν και, αφού εξήλθαν από τα μνήματα, μετά την έγερσή του εισήλθαν στην άγια πόλη και εμφανίστηκαν σε πολλούς.
  Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον Κεφ.27,52-53

  Και ταύτα ειπών φωνή μεγάλη εκραύγασε· Λάζαρε, δεύρο έξω!!!

 3. Όλα καλά αυτά που λέτε αλλά αυτή που ζήτησε την καύση της ήταν 83 ετών. Το σχολείο το τελείωσε πριν 64 χρόνια περίπου. Άρα ήξερε. Και θέλησε να αποτεφρωθεί. Λυπηρό αλλά έπρεπε να το σεβαστούν. Έχει κάποιος το δικαίωμα να περιφρονήσει το δώρο του Θεού, στην προκειμένη περίπτωση το σώμα.

 4. Θά αναδείξω και μία άλλη πτυχή.
  Κατά πόσο είναι σωστό, να προηγείται, η νεκρώσιμη ακολουθία σέ άτομα που η σωρός πρόκειται να αποτεφρωθεί…..
  Συνήθως επιλέγεται σε αυτούς, η πολιτική κηδεία…
  Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, κυρίως επωνύμων, που προηγήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, γνωρίζοντας όλοι πως πρόκειται να ακολουθήσει η αποτέφρωση, θυμάμαι πρόχειρα τον Γιάννη Βόγλη.
  Και ας υπάρχει απόφαση τής ΔΙΣ να αποκλείονται τής νεκρωσιμου ακολουθίας
  https://www.google.com/amp/s/www.kathimerini.gr/society/1053839/choris-kideia-osoi-epilexoyn-tin-apotefrosi/amp/
  Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά…

 5. Γενικά μιλώντας, λόγω ακατηχητου πληθυσμού, αδιαφορίας των ταγων, βολεματος όλων μας, έχουμε καταλήξει σε μια Ορθοδοξία αλά καρτ, από την οποία παίρνουμε ό,τι μας συμφέρει ή μας αρέσει, παραμεριζοντας παρά πολλά και τραβώντας την οικονομία της εκκλησίας στα απόλυτα άκρα της. Υπάρχει μία ωραία έκφραση στα αγγλικά, cherry peaking . Στα ελληνικά δεν μου έρχεται κάτι αντίστοιχο. Ίσως, επιλεκτική συμμόρφωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s