Οι σχισματικοί της Ουκρανίας πάτησαν το πόδι τους και στην Κύπρο.

Με την επίσκεψη του ΨευδοΚιέβου στην Καβάλα οι σχισματικοί προνόησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία του ταξιδιού για να κάνουν τις πρώτες δοκιμές επαφής και με την γειτονική Κύπρο. Για την αποστολή αυτή επιλέχθηκε ο Συμεών, ο οποίος είχε έλθει στην Ελλάδα και το 2019 με μία πολυπληθέστερη ομάδα. Τον συνόδευσε και ένας άλλος φιλοουνίτης σχισματικός, ο οποίος παρίστανε τον αρχιδιάκονο.

Οι σχισματικοί δεν έγραψαν στην ιστοσελίδα τους φυσικά ότι πάνε στην Κύπρο με θράσος να μολύνουν τα ιερά και τα όσιά της, αλλά ότι «Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση των επαφών και η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και η πνευματική υποστήριξη από την OCU της τοπικής ουκρανικής διασποράς».

Οι συναντήσεις σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έγιναν την 7η και 8η Σεπτεμβρίου, κυρίως στην Λάρνακα και στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των σχισματικών ο Μητροπολίτης Συμεών ξεκίνησε την επίσκεψή του στις 7 Σεπτεμβρίου από την πόλη της Λάρνακας, όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Αγίου Λαζάρου και τον τάφο του.


Συναντήθηκε επίσης με την «Εταιρεία Ουκρανο-Κυπριακής Φιλίας» παρουσία του έκτακτου πρέσβη της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Ruslan Nimchynskyi και του Χριστόδουλου Έλληνα, τον οποίον οι σχισματικοί χαρακτηρίζουν ως «δημόσια προσωπικότητα και φιλάνθρωπο».

Για αυτήν την συνάντηση η ιστοσελίδα των σχισματικών αναφέρει:

«Μία από τις σημαντικές ανάγκες που αισθάνονται οι Ουκρανοί στην Κύπρο είναι η ανάγκη για πνευματική φροντίδα από Ουκρανούς ιερείς και για θρησκευτικές λειτουργίες στη μητρική τους γλώσσα.» Αναφέρουν ότι μέρος της αποστολής του σχισματικού ήταν να συζητήσει με την τοπική ιεραρχία για την δημιουργία ουκρανόφωνου «κλήρου» στην Κύπρο για τις ανάγκες της ουκρανικής διασποράς!

Βλέπουμε ότι τώρα προσπαθούν να επικαλεσθούν κοινωνικούς λόγους για να διεισδύσουν στην Εκκλησία της Κύπρου. Η Ουκρανία όμως έχει την Κανονική της Εκκλησία και τον Μητροπολίτη Ονούφριο με τον οποίον μπορούν να ρυθμιστούν οι όποιες ανάγκες, εάν και εφόσον αυτές υπάρχουν φυσικά, και εάν αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από την Εκκλησία της Κύπρου.


Αναφέρεται επίσης ότι μετά από πρόσκληση του Κιτίου Νεκταρίου ο σχισματικός Συμεών «παρακολούθησε τον πανηγυρικό εσπερινό» στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιάς.

Πού ‘σαι ρε καρντάση; Χαθήκαμε! Χρόνια και ζαμάνια έχουμε να ιδωθούμε!

Το γεγονός αυτό το αναφέρει και στην σελίδα του στο Facebook ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιάς.

Οι σχισματοαιρετικοί αναφέρουν ότι στον Εσπερινό ήταν παρόντες: «πολλοί επίτιμοι καλεσμένοι που έφτασαν για την εορταστική λειτουργία. Μεταξύ αυτών, ειδικότερα, ήταν ο γραμματέας της κυπριακής κυβέρνησης, πολλά μέλη του κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διακεκριμένοι αξιωματικοί, δήμαρχοι γειτονικών πόλεων. Στη λειτουργία παραβρέθηκαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι της ουκρανικής διασποράς που ήρθαν στη Δρομολαξία για να προσευχηθούν μαζί με τον Ουκρανό επίσκοπο.»

Ο Ιερός Ναός αναφέρει μόνο έναν δήμαρχο γειτονικής περιοχής εκτός από τον τοπικό δήμαρχο Δρομολαξιάς, τον δήμαρχο Λύσης, Δεν αναφέρει δημάρχους «γειτονικών πόλεων» όπως γράφουν οι θεατρίνοι.

Πρόσωπα και πράγματα δεν γνωρίζουμε στην Κύπρο για να περιγράψουμε με σιγουριά τον βαθμό των ψεμάτων που επικαλέστηκαν πάλι οι σχισματοαιρετικοί για δημιουργία εντυπώσεων. Τα ίδια πάντως είχαν κάνει όταν είχαν έλθει και στην Ελλάδα την πρώτη φορά. Οι αδελφοί μας Κύπριοι μπορούν να εξακριβώσουν ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι όχι.

Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι οι μόνοι συνοδοί των Ουκρανών από την αρχή της «επίσκεψης» ήταν ο «έκτακτος πρέσβης» της Ουκρανίας στην Κύπρο Ruslan Nimchynskyi και ο «φιλάνθρωπος» Χριστόδουλος Έλληνας, όπως φαίνονται και στην κάτωθι φωτογραφία μαζί με τον δήμαρχο Λύσης Ανδρέα Καούρη. Απορία: Ο κ. Χριστόδουλος Έλληνας, ο οποίος φαίνεται να είναι το «κλειδί» των σχισματικών για τις επαφές τους στην Κύπρο, είναι εκλεγμένος από τον Κυπριακό Λαό για να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο σε τόσο σοβαρά θέματα;

Στην συνέχεια οι σχισματοαιρετικοί κατέφυγαν και σε άλλο ψέμα, γράφοντας ότι ο Μητροπολίτης Νεκτάριος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της Ουκρανίας και στον «απαράδεκτο από χριστιανικής άποψης», «αδικαιολόγητο και επιθετικό πόλεμο» των Ρώσσων εναντίον των Ουκρανών. Μόνο που ο Μητροπολίτης δεν είπε κάτι τέτοιο. Ευχήθηκε να τελειώσει ο πόλεμος, δεν αναφέρθηκε καθόλου στους Ρώσσους, και ζήτησε (άκουσον άκουσον) από τον σχισματικό φιλοουνίτη να προσευχηθεί για την Κύπρο!! (Εδώ το βίντεο με το κήρυγμα).

Στο τέλος έγινε η λιτανεία της εικόνας Παναγιά της Λύσης.


Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ο φιλοουνίτης σχισματικός Συμεών επισκέφθηκε μαζί με την συνοδεία του τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Η ιστοσελίδα των σχισματοαιρετικών αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «οι συνθήκες και οι τρόποι κάλυψης των πνευματικών αναγκών της ουκρανικής διασποράς στο νησί.» Ο σχισματικός φιλοουνίτης μετέφερε το αίτημα της «ουκρανικής κοινότητας» για την «πνευματική φροντίδα» των Ουκρανών από [σχισματικοαιρετικούς !!] «κληρικούς» που ομιλούν την ουκρανική γλώσσα!

Συζητήθηκαν επίσης λέει θέματα «περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου και Ουκρανίας.», δηλαδή να αναπτυχθούν περαιτέρω σχέσεις μεταξύ των σχισματοαιρετικών του Ντουμένκο και της Εκκλησίας της Κύπρου!

Τέλος, έγινε και επίσκεψη και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας που ανεγέρθη πρόσφατα δίπλα από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο,

Αυτά για τους αδελφούς στην Κύπρο, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να πάρουν μία πολύ σοβαρή απόφαση για το μέλλον της Εκκλησίας τους.


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

4 thoughts on “Οι σχισματικοί της Ουκρανίας πάτησαν το πόδι τους και στην Κύπρο.

  1. κανε μια παλληκαριά, θερμοπαρακαλουμε, Φαιη και ανεβασε ενα καταλογο ηγουμενων και δεσποταδων που συλλειτουργησαν απο την ανακυρηξη του αυτοκεφαλου και εντευθεν.
    και μια διευκρινηση σχετικα με τον Ολβιας: ο ιδιος ο Επιφανιος δεν τον ειχε αποκυρηξει σε επιστολη του προς την ελλαδικη εκκλησια ή κανω λαθος?

    • Θα δω τι μπορώ να κάνω αδελφέ. Ας ξεκινήσω πρώτα με το μιαρό συλλείτουργο της Θάσου.
      Για το άλλο το θέμα που ρωτάς, μάλλον κάτι άλλο έγινε και το έχεις μπερδέψει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s