407 απορίες

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Κ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ

Δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 6/8/2022 “Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου” για την επίσκεψη Επιφανίου. 

Απορία: Την επιστολή για ποιον ακριβώς λόγο την απέστειλαν τώρα; Σε τι εξυπηρετεί όταν το θηρίο, έρχεται; Αυτή, γίνεται υποτίθεται αποτρεπτικά. Είχαν προ μηνός οι υπεύθυνοι, επιστολή διαμάντι – όχι του γράφοντος – την οποία απέρριψαν επειδή περιείχε τμήμα της επιστολής του γέροντα Γαβριήλ που είχε από τον γέροντα τον θεολογικό όρο «αποτείχιση» της ΑΒ Συνόδου του Μ. Φωτίου του 861. Από κει και πέρα είναι άξιοι της μοίρας τους και των πνευματικών τους! Και καλούν τώρα τον Στέφανο Καβάλας να ματαιώσει την επίσκεψη που ανακοινώθηκε μαζικά με όλους τους άρχοντες με τυμπανοκρουσίες;

Μετά από τη χαρά που ένιωσαν, λέξη άλλη για τον παναιρετικό Πατριάρχη που κατεδαφίζει με μανία την Ορθοδοξία και τον αρχιεπίσκοπο συνεργάτη κυβερνητικών που κάποιοι τους λεν και γενοκτόνους! Απλά, το πληροφορήθηκαν. Ύστερα τι; Κι η χαρά τους ως πού φθάνει;

Το πανηγύρι γίνεται για να ισχυροποιηθεί και επιβληθεί στην Ελλάδα ο Επιφάνιος. Θέλουν και λαό. Αυτό, μόνο με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο μαζί γίνεται. Και τη Σακελλαροπούλου με όλες τις αρχές Καβάλας και Θάσου. Και το κάνουν. Έξυπνο, οργανωμένο στο Φανάρι που πήγε ο Στέφανος την προπερασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους των Δήμων, και την αποκλειστική ευθύνη που θα νομιμοποιήσει το έγκλημα την έχει ο λαός με τους ιερείς της Μητροπόλεως, που θα κατακλύσουν? τους ναούς και θα χειροκροτήσουν το βδέλυγμα.

Και είχαν ανάγκη να ρωτήσουν θεολόγους για να τους πουν τα αυτονόητα που έπρεπε να τα γνωρίζουν από κατήχηση – αλλά από ποιον; Να γνωρίζουν ότι το «κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος έστω», δεν είναι «έστω», αλλά «είναι» στον Β΄της Αντιοχείας τον οποίον επικαλούνται. «Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ  κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας». Το τελικό απαρέμφατο μεταφράζεται με υποτακτική. Τουτέστιν, “να γίνεται (ακοινώνητος)”. Δηλαδή θέλει Σύνοδο και δεν πάει με τη λανθασμένη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων που αφήνουν να εννοηθεί. Λαβή δηλαδή για αρνητική κριτική από τους πολεμίους. Ομοίως και στον Ι΄ Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, “Εἴ τις  ἀκοινωνήτῳ  κἄν ἐν οἴκῳ συνεύξηται, οὗτος ἀφοριζέσθω” Από  Σύνοδο φυσικά.

Και αλήθεια, γιατί και τι νομίζουν? ότι μία τέτοια ενέργεια  προσβάλλει τον Τριαδικό και Μόνο Αληθινό Θεό; Αυτό λένε. Δεν είναι βέβαιοι για την ομολογία τους; Τα «νομίσματα», δεν περνούν σε Ορθοδοξία.

Και το κείμενο αυτό που υπογράφτηκε από 407 διάφορους, το διάβασαν ολόκληρο όλοι πριν να υπογράψουν; Μήπως ελάχιστοι το διάβασαν και θα το διαβάσουν; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Ούτε κύρους. Συν λάθη στη στίξη και στην αρχιτεκτονική του κειμένου και σε προσωπικές αντωνυμίες ευγενείας. 

Είχαν κείμενο εδώ και ένα μήνα που «φυσούσε» και έπιανε σαν αντιβιοτικό ευρέως φάσματος! Ήθελαν δικό τους. Τώρα ο Επιφάνιος έρχεται. Πολύ αργά. Προσπαθούν να σταματήσουν βράχο που κατρακυλάει, με…καλαμάκι. 

Το μόνο που θα μπορούσε και έπρεπε τώρα να γινόταν, ήταν ένα μονοσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο προς τον λαό της Καβάλας για το τι εστί Επιφάνιος και να το μοίραζαν έξω από τους ναούς κατά χιλιάδες αντίτυπα. 

Λυπούμεθα αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια. Μετά τις 6 Σεπτεμβρίου είναι το ζητούμενο πλέον! Ο Επιφάνιος υπάρχει, και στο μετά, θα έχουμε δεδομένη κατάσταση με λαϊκούς και ιερείς στην Καβάλα. Η επόμενη ημέρα ενδιαφέρει! Εκτός αν τους τα ανατρέψει ο Θεός.


11 thoughts on “407 απορίες

    • ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕΝ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ.ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ!

  1. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΑΣ,ΣΤΟ ΘΕΜΑ Κ.ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ Μ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ!ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΟΝΟ Μ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ!ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!ΤΩΡΑ,ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΕ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ,ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΝ ΟΙ 407 ΤΟ ΛΕΝΕ,ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ!ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ,Κ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ,ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΚΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ,ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΛΑΟΥ;ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΑΚΡΙΤΗ ΒΙΑ ΦΥΣΙΚΑ!ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ(ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ!ΓΙΝΕΤΑΙ;ΑΥΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ,ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ,ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ,ΑΠ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΑΠΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ(ΚΟΙΝΟ ΠΟΤΗΡΙΟ)!ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

  2. ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΨΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ “ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΑΠΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ! ” ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ.

  3. Επειδή υπάρχει κάποια… ασυνήθιστη ένταση, ενημερώνω ότι όποιος θέλει να γράψει κάτι εποικοδομητικό για το τί μπορούν να κάνουν οι αδελφοί μας στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έρχεται, καλώς. Δεν θα δεχτώ σχόλια που «γκρινιάζουν» για το παρελθόν. Να μάθουμε από το παρελθόν, όχι να κολλάμε στο παρελθόν.

    • Θεός σχωρεσει που λένε και στο Όρος… Αυτό!!! Όλη η υπόλοιπη φιλολογία μου θυμιζει ΓΟΧ και να, με συμπαθατε αδελφοί

      • Ότι μας ξεβολεύει σήμερα το βαφτίζουμε ΓΟΧ χωρίς κανένα επιχείρημα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s