Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Προς
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο

Κοινοποίηση :
1. Προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
(δια του εν Ελλάδι Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εδρεύει στην ΑΘΗΝΑ)
2. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο
3. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΚΑΒΑΛΑ 6-8-2022

Σεβασμιώτατε την Ευχή Σας,

Όλοι όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή είμαστε τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και κατά συνέπεια πνευματικά τέκνα δικά σας. Με χαρά πληροφορηθήκαμε, ότι κατόπιν δικής Σας εισηγήσεως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιέρωσε τον μήνα Σεπτέμβριο να εορτάζεται η Σύναξη των αγίων της νήσου Θάσου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι κατά τον πρώτο εορτασμό της συνάξεως αυτής, θα παρευρίσκονται, τόσο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Η χαρά μας όμως αυτή μετατράπηκε πριν από λίγες ημέρες σε λύπη, όταν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά τον εορτασμό αυτό θα παραβρίσκεται ο σχισμαστικός ψευδοεπίσκοπος Κιέβου κ. Επιφάνιος, ο οποίος είναι ένας λαϊκός με άμφια που μαζί με Ουνίτες, αυτοχειροτόνητους, καθηρημένους και σχισματικούς αποτελούν την «δήθεν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας», μία εκκλησία που 10 από τις 14 ορθόδοξες εκκλησίες δεν αναγνώρισαν, ούτε έχουν κοινωνία με τον σχισματικό μητροπολίτη Επιφάνιο και τους συν αυτώ καθηρημένους και αχειροτόνητους δήθεν κληρικούς. Δυστυχώς τα δημοσιεύματα αυτά Εσείς όχι μόνο δεν τα διαψεύσατε, αλλά αντιθέτως με την ανακοίνωση από την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου του Προγράμματος της Επισκέψεως των υψηλών προσκεκλημένων Σας και του δήθεν επισκόπου Κιέβου κ. Επιφάνιου, τα επιβεβαιώσατε με αποτέλεσμα να μας στεναχωρήσετε πολύ με τις επιλογές Σας.

Ως πνευματικά τέκνα δικά σας, σας ρωτούμε ευθαρσώς με έμπονη αγάπη: θα συλλειτουργήσετε μαζί με αυτόν και τους δήθεν κληρικούς που είναι λαϊκοί με ράσα; Έτσι δεν προσβάλλετε την Αρχιερωσύνη που ο Τριαδικός και Μόνος Αληθινός Θεός Σας χάρισε; Τι προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες για τέτοιες εκκλησιαστικές ενέργειες; Ρωτήσαμε Θεολόγους και μας ανέφεραν πως μία τέτοια εκκλησιαστική συμπεριφορά μητροπολίτη επισύρει βαριές συνέπειες στην Αρχιερωσύνη του. Οι Ιεροί Κανόνες Ι των Αγίων Αποστόλων και Β΄ της Αντιοχείας είναι σαφέστατοι: «Ο κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος έστω».

Αξίζει για τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τρίτων (π.χ. πολιτικών, διπλωματικών και εκκλησιαστικών ανδρών) να προσβάλλετε την Αριχερωσύνη Σας και να σκανδαλίσετε τους πιστούς; Εσείς έχετε αποστολική διαδοχή, τελείτε τα μυστήρια της εκκλησίας μας ως διάδοχος των αγίων Αποστόλων (εν προκειμένου του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου Λουκά, του Αποστόλου Τιμόθεου και του Αποστόλου Σίλα) και είστε εις τύπον και τόπον Χριστού και θα προβείτε σε συλλείτουργο με ουνίτες σχισματικούς και αυτοχειροτόνητους που ούτε αποστολική διαδοχή έχουν, ούτε ορθόδοξοι είναι. Νομίζουμε, ότι μία τέτοια ενέργεια προσβάλλει τόσο τον Τριαδικό και Μόνο Αληθινό Θεό, όσο και εσάς ως Αρχιερέα και εμάς ως Πιστούς.

Και όπως έλεγε και Άγιος Παϊσιος λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι που στην εκκλησιαστική ιστορία λειτούργησαν πολλάκις.

Σεβασμιώτατε, με Αγάπη, πόνο ψυχής, ως τέκνα που βλέπουν τον πατέρα τους να ετοιμάζεται να προβεί σε αντικανονικές ενέργειες, Σας καλούμε να αντισταθείτε σε όλους όσους σχεδίασαν αυτό το απαράδεκτο συλλείτουργο. Να ξέρετε ότι μία τέτοια γενναία πράξη εκ μέρους Σας, θα ευαρεστήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι έχουμε Αρχιερείς που αντιστέκονται στα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα αρχόντων που έρχονται και παρέρχονται.

Δεν διανοούμαστε κανείς ορθόδοξος χριστιανός (κληρικός και λαϊκός) να παρεβρεθεί σε συλλείτουργα που παραβιάζουν τους Ιερούς Κανόνες που οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες θέσπισαν για να καθορίσουν τα όρια ανάμεσα στην Αλήθεια και το Ψέμα.

Σας ευχόμαστε Καλή φώτιση για να λάβετε ορθόδοξες αποφάσεις και ο Τριαδικός Θεός να σας δίδει δύναμη, φώτιση και θάρρος στο Έργο Σας.

Ακολουθούν οι υπογραφές των διαμαρτυρόμενων δικαίως πιστών της Μητροπόλεώς Σας. Η συλλογή των υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι ακυρώσεως της προσκλήσεως του κ. Επιφανίου.

Ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου


26 thoughts on “Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

 1. Ωραία η πρωτοβουλία τών χριστιανών της μητροπόλεως Φιλίππων, αλλά άνευ αντικρυσματος. Αφού δηλώνετε πνευματικά τους τέκνα….
  Σάς έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους …
  Άλλο θά τούς πονούσε.,.

   • Καλησπέρα, πολλές φορές μέσω τής γραπτής επικοινωνίας, μπορεί να υπάρχουν καί διαφορετική κατανόηση.
    Είσαστε καθ όλα άξιοι επαίνου, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κινητοποιηθηκατε, αγωνιατε, μαζέψατε τόσες υπογραφές…
    Καί πάλι εύγε, γιατί ο πνευματικός κανόνας θα είναι ανάλογος. Θυμηθείτε τίς υλικές μόνον ζημιές από τα μέρη που πέρασε αντιπροσωπεία τών σχισματικών…
    Καί δεν είμαι καθόλου αυστηρός προς υμάς, τό αντίθετο…
    Αλλά επειδή γνωρίζω πώς σκέφτονται όλοι οι ενταγμένοι στην Νέα εποχή, αυτό πού θα τούς πονέσει είναι η ευθεία αμφισβήτηση τού αξιώματος τους …
    Να τού γνωστοποιηθεί πώς παύει να είναι ο επίσκοπος σας, αντί να ίσταται σκοπός καί υπέρμαχος, φέρνει τους λύκους, κυριολεκτικά…
    Και αυτή η αμφισβήτηση να έχει καί οικονομική αιμορραγία προς την τοπική μητρόπολη
    Καί αυτό δεν αφορά μόνον εσάς, όχι, κάθε πιστό,που η τοπική του εκκλησιαστική αρχή, ωμά, κηρύσσει αίρεση ή επιβραβεύει αιρετικούς…
    Λόγου χάρη , οι πιστοί στην Σύρο, Μαγνησία, Λάρισα, Καλαμάτα, Νέα Ιωνία, Σιδηρόκαστρο, Καστοριά καί αλλού, είναι άμοιροι ευθυνών που δεν αντιδρούν και δέχονται αδιαμφισβήτητα όποια βλασφημία ειπωθεί…
    ( Καστοριά, μόλις διάβαζα πώς στην εορτή τού Αγίου Νικάίχε ο Γαβριήλ…,)
    Καλή συνέχεια στην νηστεία, η Παναγία να είναι η Βοηθός σας

 2. Ο Καβάλος έχει ήδη λειτουργήσει με τους σχισματικούς, όπως δείχνει η άνω φωτογραφία. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία κοινωνία μαζί του. Μόλυνε έμπρακτα το Άγιο Θυσιαστήριο και είναι αμετανόητος. Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό; Εάν αδελφοί στην Καβάλα είχατε από τότε προβεί σε διακοπή κοινωνίας μαζί του, ίσως να μην έφταναν τα πράγματα εδώ που φτάσαν σήμερα.
  Αυτό είναι χειρότερο από το κηρύττω αίρεση γυμνή τη κεφαλή,. Αυτό είναι πάω ένα βήμα παραπέρα και το κάνω πράξη. Μόλυνε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ερχόμενος σε κοινωνία με ουνιτίζοντες αχειροτόνητους. Υπάρχει κάτι χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει; Δεν νομίζω. Το τερμάτισε.

  • το οτι του λένε μάθαμε με χαρά……κτλ φανερώνει νηπιακη κατάσταση
   έχετε απόλυτο δίκιο

 3. ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΥΚΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ 407 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΗΝΑ THN ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ

  • 407 υπογραφές μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν μαζεύονται με τίποτα. Είναι όντως αξιέπαινο αδελφή Μαρία. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ (ΤΟ ΛΕΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ) ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ, διότι ο επίσκοπός σας έχει ξεφύγει εντελώς.

  • ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΙ ΕΠΑΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ!ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ(ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΑΣ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ)ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ(ΚΟΙΝΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ),ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ….ΦΕΡΡΑΡΑΣ-ΦΛΟΡΕΝΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ!

 4. Οικουμενικός Πατριάρχης: Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύει το Πατριαρχείο Μόσχας

  Τοῦτο δὲ παραγγέλλων οὐκ ἐπαινῶ, ὅτι οὐκ εἰς τὸ κρεῖττον, ἀλλ’ εἰς τὸ ἧττον συνέρχεσθε.(Επιστ.Ά προς κορινθίους Κεφ.11,17)

  Ἡ παραγγελία δὲ αὐτή, ποὺ πρόκειται νὰ σᾶς κάμω, δὲν εἶναι πρὸς ἔπαινόν σας. Διότι συναθροίζεσθε ὄχι διὰ τὸ καλύτερον, διὰ νὰ ὠφελῆτε δηλαδὴ καὶ οἰκοδομῆτε ὁ ἕνας τὸν ἄλλον, ἀλλὰ συναθροίζεσθε διὰ τὸ χειρότερον, δηλαδὴ διὰ νὰ βλάπτεσθε πνευματικῶς.
  Διότι πρῶτον μέν, ὅταν συναθροίζεσθε εἰς σύναξιν ἐκκλησιαστικήν, ἀκούω ὅτι μεταξύ σας ὑπάρχουν διαιρέσεις φατριαστικοί, καὶ ἕνα μέρος ἀπὸ ὅσα ἀκούω, τὸ πιστεύω.
  Τὸ πιστεύω δέ, διότι εἶναι φυσικὸν νὰ ὑπάρχουν μεταξύ σας καὶ διαιρέσεις. Εἶσθε ἄνθρωποι μὲ ἐλαττώματα καὶ ἀδυναμίας καὶ ὁ Θεὸς ἐπιτρέπει νὰ ἐκδηλώνωνται αἱ ἀδυναμίαι σας αὐταί, διὰ νὰ γίνουν φανεροὶ μεταξύ σας ἐκεῖνοι, ποὺ ἔχουν δοκιμασμένην ἀγάπην, καὶ δὲν παρασύρονται εἰς φατριασμούς, ἀπὸ τὸ παράδειγμά τους δὲ νὰ διδαχθοῦν καὶ οἰ ἄλλοι.
  Ὅταν συναθροίζεσθε εἰς τὸν αὐτὸν τόπον τῆς λατρείας μὲ τὰς διαιρέσεις σας αὐτάς, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ φάγετε ἀκατακρίτως καὶ πρὸς ὠφέλειάν σας τὸ δεῖπνον, ποὺ ὁ Κύριος συνέστησε. Τρώγετε δὲ βέβαια δεῖπνον καὶ τώρα, ἀλλ’ αὐτὸ εἶναι βεβήλωσις τοῦ ἱεροῦ δείπνου, ποὺ μᾶς παρέδωκεν ὁ Κύριος.
  Διότι καθένας σας, χωρὶς νὰ περιμένῃ τοὺς ἄλλους, καὶ μάλιστα τοὺς πτωχοὺς ἐκ τῶν ἀδελφῶν, προλαμβάνει αὐτοὺς εἰς τὸ φαγητὸν καὶ τρώγει μόνος του καὶ χωρὶς αὐτοὺς τὸ ἰδικόν του δεῖπνον. Καὶ ἔτσι συμβαίνει ἄλλος μὲν πτωχότερος νὰ πεινᾷ, ἄλλος δὲ πλουσιώτερος νὰ μεθᾷ.
  Ἀλλὰ δὲν πρέπει νὰ γίνεται αὐτό, οὔτε ὑπάρχει δικαιολογία δι’ αὐτό. Διότι, μήπως δὲν ἔχετε σπίτια διὰ νὰ τρώγετε καὶ νὰ πίνετε; Ἢ καταφρονεῖτε τὴν σύναξιν τῶν πιστῶν, ποὺ ἀποτελεῖ τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ, καὶ καταντροπιάζετε ἐκείνους, ποὺ δὲν ἔχουν; Τί νὰ σᾶς εἴπω; Νὰ σᾶς ἐπαινέσω δι’ αὐτό; Δὲν σᾶς ἐπαινῶ.

  • Χαιρετώ την πρωτοβουλία σας, να στείλετε επιστολή και σαφώς θα έχει αντίκρυσμα.

 5. Σπουδαία πρωτοβουλία από αγωνιστές ορθόδοξους.Δεν έχει σημασία αν ταρακιυνηθει ο αμετανόητος μητροπολίτης Στέφανος,σημασία έχει ότι καποιοι ομολογουν,ιδρώνουν και αγωνίζονται για την ψυχή τους .

  • Ακριβώς! Και δόξα τω Θεώ που είναι τόσες ψυχές που αγωνίζονται! Και να μην ξεχνάμε ότι αν οι επίσκοποι μας φερόντουσαν ορθόδοξα θα γνώριζαν πως «Όσο αξίζει μια ψυχή, δεν αξίζει ο κόσμος όλος». Και για έναν δηλαδή θα έπρεπε να αναθεωρήσουν..

 6. Είναι άσφαιρα πυρά , άλλος ένας χαρτοπόλεμος , έχουν χαρά μεγάλη που θα παραβρεθούν τα 2 “θηρία” και έχουν πρόβλημα από την παρουσία των αχειροτόνητων , αιρετικών , ουνιτών που μνημονεύονται από τους ταγούς σε κάθε Θεία Λειτουργία . «Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»

  • ΔΕΝ ΕΝΣΤΕΡΝΙΖΟΜΑΙ ΤΟ ¨ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ”,ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ “ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ <<ΘΗΡΙΑ>>”.ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ,ΟΠΩΣ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!

  • συνφωνω με την Ερατώ!
   ποια χαρα; επισης ο Καβάλας πριν τη χειροτονία του ήττα σε συναγωγή Ιουδαιων με τον Μπουτάρη ! λίγες μέρες μετά εγινε η εκλογη του !

 7. Μακριά απο αιρετικους, αιρετιζοντες λυκοποιμενες, ψευδοεπισκοπους, προβατοσχημους λύκους. Οι πιστοί στον Κύριο Ιησού Χριστό διακοπή μνημοσύνου και καθε εκκλησιαστικής κοινωνίας μαζί τους και οι πιστοί λαϊκοί μακριά απο τους ναούς τους και όλα θα ορθοτομησουν με την Χάρι του Θεού μας.

 8. Καλή πρωτοβουλία η οποία καλό θα ήταν να συνεχιστεί και από άλλους πιστούς σε άλλες μητροπόλεις για θέματα πίστεως έστω και μεμονωμένες επιστολές για να πάρουν θάρρος και οι παραδοσιακοί ιερείς.
  Αν δεν συνετιστούν με τις υπογραφές ίσως χρειάζεται και μια θερμή υποδοχή στο λιμάνι και οπουδήποτε έχει προγραμματιστεί παρουσία του αχειροτονητου από όλους όσους βρίσκονται στο νησί.

 9. Εύγε στους χριστιανούς της μητροπόλεως Φιλίππων για την πεπαρρησιαμένη τους αντίδραση.
  Διέσωσαν, κατ αυτόν τον τρόπο, το κύρος και την αξιοπρέπεια του εκεί εκκλησιαστικού σώματος.
  Δυστυχώς, η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας, προφανώς στοιχούμενη στη στρεβλή “λογική” της συμπόρευσης με το διενεργήσαν το εν Ουκρανία εκκλησιαστικό πραξικόπημα εσβεσμένο Φανάρι, κατέστη, εκ των πραγμάτων, θεραπαινίδα της αντικανονικότητας.
  Σώφρωνες ιεράρχες, επεχείρησαν στη συνέλευση της Ιεραρχίας στην οποία συνεζητήθη το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, να θέσουν τους λοιπούς επισκόπους προ των κολοσσιαίων ευθυνών τους έναντι της κανονικής τάξεως και της εξ αυτής απορρεούσης εκκλησιαστικής ενότητος.
  Δυστυχώς, δεν το κατόρθωσαν.
  Και βλέπουμε σήμερα, σχισματικούς κληρικούς , όπως ο “Ολβίας”, να αλωνίζουν ανενόχλητοι την Ελλαδική επικράτεια, λειτουργώντας και συλλειτουργώντας με κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  Και σε λίγο καιρό από τώρα επίκειται να έλθει στη μητρόπολη Φιλίππων ο κ. Ντουμένκο προκειμένου να συλλητουργήσει με τον αρχιτέκτονα της εν Ουκρανία αντικανονικότητας πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους συνευδοκούντας, διά της στάσεώς τους, Αθηνών Ιερώνυμο και Φιλίππων Στέφανο.
  Πληρώνουμε,μάλλον, την αφροσύνη της υπάρξεως του νόθου εκκλησιαστικού καθεστώτος των λεγόμενων “Νέων Χωρών”, του ως “κανονικό αίσχος”, εξονομασθέντος, υπό του αειμνήστου καθηγητού του Κανονικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Αμίλκα Αλιβιζάτου.
  Ουρά του Φαναρίου κατάντησε η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος…

 10. Αδελφοί Καβαλιώτες ετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα, εκτός αν βάλει ο Θεός το χέρι Του και το αποτρέψει. Όπως έχω πει και στο παρελθόν οι Επιστολές γενικώς είναι χάδι στα αυτιά τους. Αν μάλιστα 407 Καβαλιώτες, και μάλιστα οι «ετοιμοπόλεμοι», χαίρονται που θα τους επισκεφθούν οι δύο προκαθήμενοι, Ελλάδος και Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι συμπράττουν στο ξεχαρβάλωμα της Πίστεως, στην αποδόμηση των ηθών της κοινωνίας και στην υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων, τότε είμαστε όλοι να πάμε να γκρεμοτσακιστούμε μπας και αφήσουμε κάποια ελπίδα επιβίωσης, πνευματικής και βιολογικής, στις επόμενες γενιές που δεν χρωστάνε τίποτα.
  Τα χρόνια της αθωότητας τέλειωσαν.
  Με κάθε σεβασμό στην προσπάθειά σας αλλά δεν γίνεται να βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο σκαλοπάτι όταν αυτοί έχουν ήδη φτάσει στον 1ο όροφο.

 11. Ότι γίνεται στην Καβάλα δεν αφορά μόνο τους Καβαλιώτες , αλλά όλους τους ΟΡΘΟΔΟΞΟUΣ απανταχού της γης . Επομένως όποιος πιστεύει πραγματικά και πονάει για τις προδοσίες πού συντελούνται οφείλει να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει την στάση των ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ . «Στα έσχατα χρόνια το κακό και η αίρεση θα έχει τόσο εξαπλωθεί που οι πιστοί δε θα βρίσκουν ιερέα και ποιμένα να τους προστατέψει από την πλάνη και να τους συμβουλέψει στη σωτηρία.

  Τότε, οι πιστοί δε θα μπορούν να δεχτούν ασφαλείς οδηγίες από ανθρώπους, άλλα οδηγός τους θα είναι τα κείμενα των Αγίων Πατέρων. Ιδίως σε αυτή την εποχή, ο κάθε πιστός θα είναι υπεύθυνος για όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Αδελφοί, καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Θεό και την ιστορία. Μην ανέχεστε άλλες λοξοδρομίες και πλάνες από τους ιερείς και αρχιερείς σας! Μην κάνετε τα »στραβά μάτια», είστε συνυπεύθυνοι! Οι Άγιοι σας προειδοποιούν…»

  Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

  • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ!ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ,ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ(ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ,ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ “ΧΑΜΟΣ”;ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

 12. Πάντως η νήσος Θάσος προγευεται τών πνευματικών νόμων….

 13. Θα ήθελα να το υπογράψω και εγώ αυτή τη επιστολή με τη ευλογία του πνευματικού πατέρα μου, Αγιορείτης μοναχού. Επίσης και πάρα πολύ μη αδιάφοροι ευλαβείς άνθρωποι της Θάσου στη προσπάθεια να παραμείνουν χριστιανοί ορθόδοξοι με παράδοση εκκλησία που αγιάζει τους τους ανθρώπους στην αιωνιότητα, και όχι τους μαθαίνει να είναι υπακοή πολίτες του κόσμου τούτου

 14. Φαίη on 11 Αυγούστου, 2022 στο 7:59 μμ said:

  Ό,τι έγινε έγινε. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε και να προχωράμε μπροστά.

  χαίρεται , πάντα !
  Ειλικρινά δε θα γράψω κατακριτικά , αλλά με κάποιο ‘ εξομολογητικό παράπονο ‘.
  Όπως και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής , έτσι και στην Ορθόδοξη ζωή μας , άλλοι είμαστε στο νήπιο , άλλοι Δημοτικό και άλλοι παραπάνω ή παρακάτω , σύμφωνα με την ενασχολησή μας που θα έπρεπε να ΜΑΣ έχουν κατηχήσει Ή ΜΟΝΟΙ μας να πράξουμε .
  ¨Αλλοι γεννήθηκαν σε χριστιανικές οικογένειες , άλλοι έμαθαν στην πορεία , άλλοι βιωματικά δηλαδή και όχι ‘κληρονομικά’ Χριστιανοί , και αυτό δεν έχει ηλικία .
  Δεν είναι όμως απλό . Γιατί ακόμα και αν κάποια στιγμή είχαμε μια κάποια απορία για τέτοια θέματα και το ομολογούσαμε στον πνευματικό , δεν ήταν πάντα η ώρα για απαντήσεις , είτε λόγω πνευματικής ανωριμότητας μας είτε άλλων καταστάσεων . Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζεται έμπειρος πνευματικός οδηγός για να μην πέσουμε σε άλλες καταστάσεις .
  Γράφω ως ένας που είχα κάποια σχέση , αλλά ως ράθυμος , μεταθετικός , είχα και άγνοια .
  και έμαθα αρκετά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα , τον τελευταίο αυτό δύσκολο καιρό , τον σημαντικό απο τον Μάρτη του 20 και μετά .
  και πόσα δεν γνωρίζω !!!!
  και έφτασα να ”την λέω” σε κάποιους που δεν καταλάβαιναν και δεν γνώριζαν μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πνευματικής-επιστημονικής-κοινωνικής σύγχυσης ( τουλάχιστον , αν όχι κατηφορίζουσας/παρακμάζουσας Νέας Πραγματικότητας ) αντιλαμβανόμενος κάποια στιγμή έναν ‘θυμό’ που με οδηγούσε σε άλλες καταστάσεις .
  Να βοηθήσουμε άλλους αδελφούς να μαθαίνουν και εμείς μαζί , ΑΝ μπορούν και θέλουν να κατανοήσουν κάποια πράγματα , εφόσον είμαστε στέρεοι την Πίστη . Άλλωστε για κάποιους άλλους είμαστε εμείς ‘ ΄νήπια ΄’ .
  Σαν επίλογο , αφού ευχηθώ καλή Παναγιά , με την ελπίδα να δυναμώσουμε στην ελπίδα και στην πίστη μας στον Τριαδικό Θεό , παραθέτω και το
  ουν εκαστος ημων περι εαυτου λογον δωσει τω θεω
  ευχαριστώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s