Στην Ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας ο Πλήθων ο Γεμιστός υπεράσπισε την Ορθοδοξία ενώ δεν πίστευε, για να σωθεί το Γένος.

σ.σ. Χωρίς Ορθοδοξία, Ελληνικότητα στην ολοκληρία της δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το γνώριζαν ανέκαθεν οι Έλληνες, ότι για να επιβιώσουν χρειάζονταν ολόκληρη την ταυτότητά τους· και την αρχαία Ελληνική τους κληρονομιά, και την «φυσική» της συνέχεια στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στο παρακάτω απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός μας πάει πίσω στην ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας για να μας δείξει πώς τότε είχαν συνείδηση της ολοκληρωμένης ταυτότητάς τους και καταλάβαιναν ότι ή υποταγή των Ορθοδόξων στον πάπα, σήμαινε υποταγή του Ελληνισμού στην Φραγκιά. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και σήμερα οι ξενόδουλοι πολιτικοί και οι οικουμενιστές με την προγραμματισμένη «ένωση» το 2025.


Ομιλεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός

«Υπήρξε μία «Σύνοδος» τον 15ον αιώνα, μεγάλης σημασίας για την πορεία του Γένους μας και του Ελληνισμού, η «Σύνοδος» Φερράρας-Φλωρεντίας, που υποταχθήκαμε ουνιτικά στον πάπα. Και αυτό σήμαινε ξέρετε, υποταγή του Ελληνισμού στην Φραγκιά. Δεν ήτανε μόνο θρησκευτική, εκκλησιαστική υπόθεση, ήταν πρωτίστως πολιτική υπόθεση.

Στην «Σύνοδο» αυτή, μεταξύ των Ορθοδόξων, Μάρκου του Ευγενικού, Γεωργίου Γενναδίου του Σχολαρίου, του πρώτου μας Πατριάρχη μετά την Άλωση, μεταξύ αυτών ποιός ήταν; Ο Πλήθων ο Γεμιστός.

Τί δουλειά είχε ο Πλήθων, που είχε διακηρύξει με τους νόμους του την πίστη του στην αρχαία θρησκεία, να πάει εις την Δύση στην «Σύνοδο»;

Τον πήραν ως φιλόλογο που αγαπούσε και την Ορθοδοξία για να σώσει την ενότητα του Γένους. Δεν πίστευε, δεν ήταν Ορθόδοξος, αλλά για να σωθεί το Γένος έπρεπε να υπερασπίσει την Ορθοδοξία. Για να μην εκφραγκεφθούν. Και μάλιστα μέσα στην «Σύνοδο» επανειλημμένως ο Πλήθων θα υποδείξει τις πλαστογραφίες σε χειρόγραφα των Λατίνων ως προς το Φιλιόκβε, την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού.

Και στο τέλος, δεν είναι μόνο ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός που δεν υπέγραψε τις αποφάσεις της «Συνόδου» που μας έκαμε να ουνιτίσουμε, να γίνουμε Ουνίτες στην πράξη. Και ο Πλήθων ο Γεμιστός δεν υπέγραψε τις αποφάσεις. Ήταν εναντίον των παπικών αποφάσεων για να σώσει την Ορθοδοξία.

Και ο αυτοκράτωρ, αιωνία του η μνήμη, ο Ιωάννης ο 8ος ο Παλαιολόγος, εφυγάδευσε τεχνηέντως και τον Άγιο Μάρκο και τον Πλήθωνα, για να μην πέσουν στην αστυνομία του πάπα και να υποστούν τις συνέπειες. Σώζει και τον Πλήθωνα, αιωνία του η μνήμη, ο αυτοκράτωρ, και τον Μάρκο τον Ευγενικό.

Λοιπόν, βλέπετε, παρά τις αντιθέσεις τις ιδεολογικές, οποιεσδήποτε, έσωζαν την ενότητα του Γένους, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα…»


-https://www.youtube.com/watch?v=qo6fYiIyIAk


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

3 thoughts on “Στην Ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας ο Πλήθων ο Γεμιστός υπεράσπισε την Ορθοδοξία ενώ δεν πίστευε, για να σωθεί το Γένος.

 1. Σήμερα πάντως έχουμε κάτι ασυναγώνιστους στον μισελληνισμό πολιτικούς σαν τον Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγήκε και είπε ανοιχτά ο άνθρωπος αυτό που επιδιώκουν οι περισσότεροι στο κοινοβούλιο, ότι η Ελληνορθοδοξία δεν υπάρχει. Ξέρουν πολύ καλά τί πρέπει να χτυπήσουν. Όσο για τις πλαστογραφίες των αιρετικών, έχουμε «προοδεύσει» και σε αυτόν τον τομέα. Δεν χρειαζόμαστε πια τους Λατίνους να πλαστογραφήσουν τίποτα χειρόγραφα διότι έχουμε τους «δικούς μας» οικουμενιστές Ζηζιούλες που έχουν πλαστογραφήσει τα ίδια τα δόγματα.
  Δεν απελπιζόμαστε όμως. Στο τιμόνι της Εκκλησίας και του Έθνους είναι ο Χριστός.

 2. Αφού δεν υπάρχει, τότε γιατί όταν ήταν υπουργάκι κάθε τρείς και πέντε πήγαινε στόν αρχιεπίσκοπο;

 3. Όταν δε έλθη ο παράκλητος ον εγώ πέμψω υμίν παρά του πατρός, το Πνεύμα της αληθείας ο παρά του πατρός εκπορεύεται, εκείνος μαρτυρήσει περί εμού·  και υμείς δε μαρτυρείτε, ότι απ’ αρχής μετ’ εμού εστέ.
  《Όταν έρθει ο Παράκλητος τον οποίο εγώ θα στείλω σ’ εσάς από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας το οποίο από τον Πατέρα εκπορεύεται, Εκείνος θα μαρτυρήσει για μένα.  Και εσείς επίσης μαρτυρείτε, γιατί από την αρχή είστε μαζί μου》.
  Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον
  Κεφ.15 (ιε’)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s