Nιλ Όλιβερ: Είμαστε χαζοί ή απλά μας φέρονται σα να είμαστε χαζοί;

Την ίδια ώρα….

Ο FDA ψήφισε ομόφωνα υπέρ της χορήγησης εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών

Εξωτερικοί σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ψήφισαν ομόφωνα την Τετάρτη για να προτείνουν στον οργανισμό να εγκρίνει τα εμβόλια για τον κορωνοϊό της Moderna και της Pfizer-BioNTech για πολύ μικρά παιδιά, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν και τα δύο παιδιατρικά εμβόλια σε επείγουσα βάση αργότερα, αυτή την εβδομάδα.

Το εμβόλιο τριών δόσεων της Pfizer θα καλύπτει παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ενώ το εμβόλιο δύο δόσεων της Moderna θα είναι για παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών. Τα κράτη έχουν ήδη παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις. Ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οριστικά οι ρυθμιστικές αρχές, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι η χορήγηση των δόσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει και από την ερχόμενη Τρίτη.

Ο FDA είπε ότι τα δεδομένα κλινικών δοκιμών από τις εταιρείες δείχνουν ότι κάθε εμβόλιο πληρούσε τα κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στην ηλικιακή ομάδα.

Πάνω από δύο χρόνια μετά την πανδημία, κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για παιδιά κάτω των 5 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ο FDA αναμένεται να ενεργήσει άμεσα, σύμφωνα με τις συστάσεις, ακολουθούμενος από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η επιτροπή συμβούλων ψήφισε με 21-0 υπέρ της έγκριση; των εμβολίων της Moderna και της Pfizer. «Γνωρίζω ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid και τα μικρά παιδιά είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρό», είπε ο Δρ. Τζέι Πορτνόι, καθηγητής παιδιατρικής στο Children’s Mercy Hospital στο Κάνσας Σίτι, Mo. Ωστόσο, ανέφερε ότι: «Είναι απολύτως τρομακτικό για τους γονείς να αρρωστήσει το παιδί τους ή ακόμα και να νοσηλευτεί.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί γονείς που είναι απολύτως απελπισμένοι και θέλουν να κάνουν αυτό το εμβόλιο στα παιδιά τους», πρόσθεσε, «και νομίζω ότι τους οφείλουμε να τους δώσουμε την επιλογή».

Και τα δύο εμβόλια που εξέτασε η επιτροπή την Τετάρτη φαίνονται σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης από τα εμβόλια ενηλίκων όταν εισήχθησαν. Ο FDA το αποδίδει αυτό στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο «έξυπνη» στο να αποφεύγει τις άμυνες των εμβολίων έναντι της μόλυνσης, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.

Δεδομένης της μείωσης της προστασίας που παρατηρείται στους ενήλικες και της ταχείας εξέλιξης του ιού, οι ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι  τα παιδιά που θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna πιθανότατα θα χρειάζονταν αναμνηστικές δόσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι το εμβόλιο της Pfizer, που αναπτύχθηκε με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, ενώ της Moderna σε τρεις.

Τόσο τα εμβόλια Pfizer-BioNTech όσο και τα εμβόλια της Moderna προκάλεσαν επίπεδα εξουδετερωτικών ή αποκλειστικών αντισωμάτων στα παιδιά, συγκρίσιμα με αυτά των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων 16 έως 25 ετών.

Prime News

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s