Ο αδελφός μας Εφραίμ μοναχός (πρώην Αντώνιος Frank Atwood) κηδεύτηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας.

Πέρασε 37 χρόνια στην κόλαση, στα καταχθόνια της πιο αυστηρής φυλακής, και σε μια ημέρα εκσφενδονίστηκε σαν σφαίρα στον ουρανό!

Τελικά πραγματοποιήθηκε αυτό που έγραψε στην τελευταία του δήλωση:

“Επιτέλους θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη…”

Αιωνία του η μνήμη. Ας έχουμε την ευχή του και ας πρεσβεύει και για εμάς από τον ουρανό! Αμήν.

Στην α΄ φωτογραφία διακρίνεται όρθιος ο Ηγούμενος Ι.Μ. Αγ. Αντωνίου Αριζόνας αρχιμ. Παΐσιος. Κάτω ο μακαριστός π. Εφραίμ και η σύζυγός του Σάρα.
Στην β΄ φωτογραφία το ειρηνικό λείψανο του π. Εφραίμ.

Τρελο-γιάννης

14 thoughts on “Ο αδελφός μας Εφραίμ μοναχός (πρώην Αντώνιος Frank Atwood) κηδεύτηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας.

 1. Δεν ξέρουμε τί οικονομία έκανε το Μοναστήρι. Πάντως πρέπει να ειπωθεί ότι είναι παράδοξο να κλαίει πάνω στο λείψανο ενός Μοναχού η σύζυγός του! Επίσης, για να γίνει Μοναχός κάποιος πρέπει να δοκιμαστεί τουλάχιστον δυόμιση χρόνια, απ’ ότι μου λέει ένας αδελφός. Τα γράφω αυτά για να έχουμε γνώση ότι εδώ, για λόγους που ο πατήρ Παΐσιος γνωρίζει, έγιναν πολύ χοντρές «οικονομίες», οι οποίες ξεφεύγουν πάρα πολύ από τα όρια που έθεσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτά πρέπει να τα επισημαίνουμε. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

  • Αδελφούλα μου καλή, 38 χρόνια έγκλειστος ήταν!!! Είχε πνευματική καθοδήγηση, βίωσε πολυχρόνιο μαρτύριο υπομονής -ίσως και συνειδήσεως- και, κυρίως, το Άγιο Βάπτισμα τον καθάρισε από ό,τι είχε κάνει μέχρι τότε στη ζωή του!!!
   Δοκιμάστηκε και καθαρίστηκε άραγε λιγότερο από τους συνήθεις Μοναχούς;;;
   Προσωπικά θαρρώ πως η ευδοκία του Κυρίου φάνηκε από την γαλήνια παράδοσή του στην εκτέλεση.
   Η αδελφή ίσως να κλαίει ως αδελφή του, όχι ως σύζυγός του. Άνθρωπος είναι και αυτή, πονάει.

   Ο Κύριος ξέρει, ίσως να σφάλλω.

   • Πολύ χάρηκα με την τοποθέτηση σας. Συμφωνώ. Νομίζω ότι αν ηταν αθώος, πέρασε από το καμίνι των δοκιμασιών της φυλακής της αδικίας του εξευτελισμού της απόρριψης, του μίσους και της ταπεινωσεως σε πολυ μεγαλύτερο βαθμό απο μοναχούς.
    Ας τον αναπαύσει ο Θεός και ας δίνει έλεος και σ’ εμάς.

  • Λοιπόν. Με την κουβέντα μαθαίνουμε περισσότερα.
   Ένας αδελφός με ενημέρωσε ότι για ετοιμοθάνατο χρειάζονται 6 μήνες δοκιμασίας για να γίνει μοναχός, όχι 2.5, 3 χρόνια. Επίσης εάν έχει σύζυγο θα πρέπει να έχουν υπογράψει ότι χωρίζουν για να γίνουν και οι δύο μοναχοί. Με τον λευκό γάμο -εάν ισχύει- δεν ξέρω τί γίνεται. Είναι κακό να τα γνωρίζουμε αυτά; Όχι βέβαια. Οι όποιες οικονομίες έγιναν ήταν για κακό; Όχι βέβαια. Ο πνευματικός θα ενεργήσει με διάκριση για τον κάθε άνθρωπο, και είναι τόσα που δεν ξέρουμε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

  • Χαίρε αδελφή. Αυτό σου το γράφω λόγω μεγάλης εκτίμησης, με καθυστέρηση λόγω υποχρεώσεων. Αυτό μπορεί να γίνει στην Εκκλησία και θα το γνωρίζεις πιστεύω ότι είναι αποδεκτό. Και η μητέρα του π. Εφραίμ του Κατουνακιωτη νομίζω το έκανε και η γερόντισσα Γαλακτία “Κατά την διάρκεια της ασθενείας της έλαβε και το μέγα αγγελικό σχήμα, έγινε μοναχή με το όνομα Γαλακτία..”. Όταν κάποιος είναι εν μετανοία και επιθυμεί το αγγελικό σχήμα, με ευλογία πνευματικου μπορεί να το λάβει.
   Και ίσως θα υπάρχουν και περιπτώσεις που να έχει γίνει παραοικονομία..

 2. Καλοί μου άνθρωποι δεν γνωρίζω και δεν είμαι σε θέση να τοποθετηθώ επί της συγκεκριμένης απόφασης του Ηγούμενου Παϊσίου, ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα ότι δόθηκε με όλη του την καρδιά να στηρίξει και να καθοδηγήσει αυτόν τον πονεμένο άνθρωπο, όπως ακριβώς θα έκανε ένας αληθινός ποιμένας. Ο μοναχός Εφραίμ, μόνο και μόνο από τις προσευχές μας πιστεύω ότι εκτινάχθηκε στον Παράδεισο.
  Επειδή όμως ζούμε σε πονηρούς καιρούς, όπου ο οικουμενισμός περιμένει στη γωνία για να ξηλώσει τα πάντα, και επειδή είμαστε όλοι λίγο ή πολύ ακατήχητοι, δηλαδή ευάλωτοι σε κακοδοξίες και αλλότριες πρακτικές, όφειλα να διευκρινίσω κάποια πράγματα για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε.
  Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σχολιάσω αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση κοιτώντας τις δύο φωτογραφίες. Βλέπω πόσο ανώτερη, βαθιά και ουσιαστική είναι η σχέση του πνευματικού με το πνευματικοπαίδι του σε σύγκριση με αυτή των συζύγων. Νομίζω ότι θα το διαπιστώσουμε όλοι κοιτώντας τα τρία πρόσωπα στις φωτογραφίες.

 3. Θα σας στεναχωρήσω
  7.500 υγειονομικοί είναι χωρίς μισθό 1,5 χρόνο τώρα, και δεν έχω διαβάσει ούτε ένα άρθρο για αυτούς τους ανθρώπους, στα επίσημα εκκλησιαστικά και ειδησεογραφικά σάιτ. Και μιλάμε για οικογένειες με παιδιά… έτσι τροφή για σκέψη.
  Ας μην συνεχίσω….το σταματάω εδώ
  Ο Θεός ας τον αναπαύσει

 4. Σε ακραίες περιπτώσεις ανάγκης γινόταν και γίνεται οικονομία από την Εκκλησία μας, εφόσον δεν προσβάλλεται η Πίστη. Λόγου χάρη, ο ΚΗ’ Κανόνας της Αγίας ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου όριζε ότι δεν πρέπει να μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία ενωμένη με σταφύλια και σταφίδες. Κι όμως, στα Συναξάρια διαβάζουμε, πως όταν ο Μάρτυς ήταν προ του Μαρτυρίου και ήθελε να κοινωνήσει, αναγκαστικά έκρυβαν ενίοτε την Θεία Κοινωνία σε σταφίδες ή άλλα φρούτα για να μπορέσει να περάσει από τους φύλακες και να φτάσει στον μελλοθάνατο. Επίσης, όλο το Πηδάλιο είναι γεμάτο επιτίμια, αλλά οι Πατέρες εξέταζαν τη μετάνοια για να κανονίσουν το επιτίμιο.

  Ο π.Εφραίμ ουσιαστικά προσευχήθηκε και για τους δήμιους του εν ειρήνη πριν τον εκτελέσουν. Αν είχε καταχωρηθεί στα Βιβλία του Κυρίου ως παραβάτης, θα είχε τη θεία Χάρη να κάνει κάτι τέτοιο; Θα είχε τη μεγάλη ευλογία να εκτελεστεί με τον Ιερέα του Υψίστου στο πλάι του; Δεν ξέρουμε, ο Κύριος ξέρει και ο Κύριος θα δείξει την αλήθεια, αργά ή γρήγορα.

  Σίγουρα, πάντως, όλοι εδώ μέσα είμαστε ευγνώμονες για το ειρηνικό εν Χριστώ τέλος της επίγειας ζωής αυτού του ανθρώπου και ευχαριστούμε θερμά την αγαπητή αδελφή μας Φαίη που το ανέδειξε και αυτό.

  Και πάλι Χριστός Ανέστη, πάτερ Εφραίμ, πάτερ Παΐσιε και αδελφή Σάρα!
  Χριστός Ανέστη και καλή Ανάσταση σε όλους μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s