Ο διάβολος μας χορεύει στο ταψί.

Σήμερα το πρωί ένας εν Χριστώ αδελφός μου υπέδειξε ότι το σχόλιο που έκανα πρόσφατα για έναν ιερομόναχο μοιάζει με κατάκριση. Έτσι όπως μου το εξήγησε ο αδελφός, χωρίς πολλά πολλά αλλά με ειλικρίνεια, κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Και επειδή, όπως λέει και στο Λειμωνάριο, ο Θεός οικονόμησε έτσι τα πράγματα ώστε εμείς οι άνθρωποι να διορθωνόμαστε μέσω των άλλων, αποφάσισα να κατεβάσω την συγκεκριμένη ανάρτηση.

Να με συγχωρείτε αδελφοί αν σας σκανδάλισα. Τον συγκεκριμένο ιερομόναχο δεν τον παρακολουθώ, όμως «έπεσε στα χέρια μου» ένα απόσπασμα από μία πρόσφατη παρέμβασή του και οργίστηκα με αυτά που άκουσα. Αυτό ήθελε και ο διάβολος. Να οργισθώ και να προκαλέσω μεγαλύτερο κακό. Ας προσευχηθούμε για τον αδελφό να ειρηνεύσει η καρδιά του.


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

11 thoughts on “Ο διάβολος μας χορεύει στο ταψί.

 1. Η κατάκριση είναι θάνατος, είναι κοινός τόπος όλων των Αγίων Πατέρων και να φυλαγόμαστε απ΄ αυτή. Όμως, τώρα τελευταία, τα λόγια και οι θέσεις του συγκεκριμένου αδελφού ιερομονάχου είναι σκάνδαλο και οφείλουμε να το πούμε.
  Αγαπητό μου ιστολόγιο, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά!
  Να με συγχωράς.
  Κεγχριαίος λευϊτης

  • Δεν τον παρακολουθώ. Δεν ξέρω τί λέει. «Τυχαία» ένας αδελφός μου έστειλε το ηχητικό. Βέβαια ακούω κατά καιρούς ότι έχει μία «ιδιαίτερη συμπάθεια» στο παρόν ιστολόγιο και στους ανθρώπους που προβάλλει! Ο συγκεκριμένος με κάποιους άλλους αποτελούν κάκιστο πρότυπο αποτείχισης.
   Ευτυχώς που υπάρχουν και σωστά πρότυπα που σώζουν την κατάσταση.
   Με τους «άλλους» όμως ισχύει αυτό: «το καλόν ουκ εστί καλόν, εάν μη καλώς γένηται». Εξαντλούνται στην ακρίβεια, μιλάνε και για αγάπη, αλλά μέσα τους βράζει το μίσος. Ο άλλος το καταλαβαίνει αυτό και φεύγει.
   Αυτό που λέτε εάν το θέλει ο Θεός θα γίνει… αλλά με άλλο τρόπο.

   • Αγαπητή εν Χριστώ Φαίη! Στην αρχή είναι η αλήθεια, σε είχα παρεξηγήσει-όλίγον- ως ζέουσα μεν τω πνεύματι, ζηλούσα δηλονότι τα κρείττονα, παραβιάζουσα όμως τα όρια, της οφειλόμενης πρός τους αδελφούς και πατέρας, εν Χριστώ σταυρωθέντι, αγάπης! Όμως με τον προ οφθαλμών ευθαρσή αλλά και σαφή τρόπο σου, τηρείς όρια αμετάθετα αφ’ ενός αληθείας,αφ’ ετέρου κέκτησαι ικανήν φιλαδελφείαν ώστε να διαχωρίσεις την ήραν εκ του σίτου. Είναι σαφές ότι επέλεξες η θεματολογία του ιστολογίου να σχοινοβατεί ακριβώς για να προσδώσει “έρμα” εις τα καίρια και φλέγοντα ζητήματα που θέτει.Επικροτώ λοιπόν κι εγώ το θάρρος της γνώμης σου αλλά και την διάκριση με την οποία αυτή προβάλλεται.

   • @patertenor
    Με όλο τον σεβασμό, εμένα με φοβίζουν σχόλια σαν τα δικά σας που καταλήγουν στο να λένε ότι τα κάνω όλα καλά…

   • Όχι, δεν τα κάνεις όλα καλά! Κανείς άνθρωπος δεν τα “κάνει” καλά! Αλλά έχεις το θάρρος να τα λες και να ρισκάρεις! Παντα να λες το ναι”ναι” και το ου “ου”! Δεν το μπορούν πολλοί αυτό.Ακόμα λιγώτεροι το επιτυγχάνουν. Μέσω της Ταπείνωσης!

 2. Αγαπητή φαίη χαίρετε.Θα εκφράσω το προσωπικό μου βίωμα.Ο ένας λογισμός του πονηρού για τα θέματα πίστεως λέει μην ασχολείσαι,κοίτα την ψυχή σου μην κρίνεις και άσε τους ρασοφόρους να κάνουν τη δουλειά τους,αυτό που λένε και πολλοί πνευματικοί.Και έτσι κάνει την δουλειά του δια των ανθρώπων του μέσα στον χώρο της εκκλησίας.Αν τώρα δν ακούσεις τον λογισμό αυτό και κρίνεις έρχεται πάλι ο πονηρός και ενώ κρίνεις για θέμα πίστεως σε βάζει να κατακρίνεις το πρόσωπο που δίκαια κρίνεις.Σε προκαλεί να βγάλεις κακία και εγωισμό ,ενώ πρέπει να έχεις αγάπη για όλους.Και ποιος άνθρωπος που παλεύει με τν κακό του εαυτό δεν έχει πέσει σε αυτή τη λούμπα.Δηλαδή τι κάνουμε;Το βουλώνουμε;Όχι η καρδιά και η συνείδηση του ορθόδοξου χριστιανού λέει όχι.Θα ομολογούμε προς δόξα Θεού και θα κρίνουμε προς δόξα Θεού έχοντας βαθυά μέσα μας ότι είμαστε αμαρτωλοί άνθρωποι,είμαστε χώμα,πηλός που ο Θεός έπλασε και εργάζεται για να μας σώσει. Θα τη ζητήσει ο Θεός την ομολογία μας,θα ζητήσει και την ταπείνωση μας.Οι σύγχρονοι νανουριστές προβάλλουν την ορθοδοξία της προσευχής και της σιωπής μόνο.Την ορθοδοξία του θυσιαστικού πνεύματος,της ομολογίας ,του μαρτυρίου ,της πίστεως δεν την ξέρουν κάτι που σημαίνει ότι και η προσευχή μάλλον γίνεται φαρισαικά.Διότι αν έχεις βίωμα μέσα σου δεν γίνεται να μην αντιδράσεις.Αν πάνε να πειράξουν τν άνθρωπο σου δν αντιδράς;Για τν αληθινό πατέρα μας και την μάνας που κάθε μέρα πολεμάνε δεν θα αντιδράσουμε;Ο Θεός να σας έχει καλά και εσάς και τν ιερομόναχο και όλους μας.Καλή φώτιση!Εύχομαι να δώσει ο Θεός να διώξουμε όλοι τα ζιζάνια που μας ταλαιπωρούν και πρώτα να ζούμε και μετά να ομολογούμε την πίστη μας κάθε μέρα διευχών των Αγίων και της Παναγιάς μας!

 3. Δεν ήταν κατάκριση και πρέπει να ενημερωθούν όσοι πλανώνται.

 4. Ταῦτα δὲ αὐτοῦ εἰπόντος εἷς τῶν ὑπηρετῶν παρεστηκὼς ἔδωκε ράπισμα τῷ Ἰησοῦ εἰπών· οὕτως ἀποκρίνῃ τῷ ἀρχιερεῖ;

  Ἀπεκρίθη αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· εἰ κακῶς ἐλάλησα, μαρτύρησον περὶ τοῦ κακοῦ· εἰ δὲ καλῶς, τί με δέρεις

  Νομίζω από την στιγμή πού δημοσίως κατηγορεί με την βαρύτατη αυτή κατηγορία, ότι είναι η πλέον βλάσφημη και αιρετική ιστοσελίδα, έπρεπε καί νά παρουσιαστεί καί αναίρεση να γίνει
  Τό παράπονο μου, ενδεχομένως και άλλων αδελφών, αφού τιμούμε ποικιλοτρόπως το παρόν ιστολόγιο, έκαστος κατά τό χάρισμα του, έπρεπε να μας δωθεί η δυνατότητα να τα αντικρουσομε .
  Αυτός τώρα θα επαίρεται, για την ανυπαρξία αναιρέσεως

 5. Φίλε Λευιτη πολύ σωστά λες ότι η κατάκριση είναι θάνατος . Όταν όμως λέμε ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε σημαίνει ότι τα ” ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ” η ”τώρα τελευταία ” δεν χωρούν σε αυτή την εντολή . Η κατακρίνουμε η όχι . Έτσι πιστευω διευκολυνουμε τον εαυτό μας στη αμαρτία .
  Επίσης φίλε Πανταζή δεν πειράζει που προσεβαλε το ιστολόγιο , άψυχο είναι ούτως η άλλως . Είναι εγωιστικό να αντιμαχομαστε τον πάτερ επειδή προσεβαλε μια ιστοσελίδα . Αυτος που συντηρεί το ιστολόγιο και κυρίως η ψυχή που βρίσκεται πίσω από αυτό μας έδειξε το δρόμο την χωρίς περιορισμούς δικαιολογιες και εγωισμόυς αρνηση της κατάκρισης .
  Εξ’ αλλου αφού η φίλη Φαίη αισθάνθηκε ότι έσφαλε απέναντι στον εαυτό της και κυρίως στον θεο με εκείνη την ανάρτηση είναι άσχημο να την κατακρινουμε .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s