Η Εκκλησία της Σερβίας για το μόρφωμα των Σκοπίων.

σ.σ. Ο Θεός μόνο ξέρει τί παρασκήνιο παίχτηκε για να βγει μία τέτοια ανακοίνωση. Φαίνεται όμως ότι οι Σέρβοι τους δέχονται, όπως φαίνεται επίσης ότι ο σχισματοποιός Βαρθολομαίος προσπαθεί να κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά για να μην επαναλάβει τις ίδιες γκάφες που έκανε στην Ουκρανία. Εμείς εδώ, όσοι δεν δεχτούμε τη νέα νατοϊκή ψευδοεκκλησία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα κατηγορηθούμε ότι έχουμε πέσει στην αίρεση του εθνοφυλετισμού.


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στο θέμα της Εκκλησίας της Σκοπίων αναφέρθηκε σήμερα, 16 Μαΐου 2022 Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πατριάρχη Πορφυρίου στο Βελιγράδι.

H Ιερά σύνοδος σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 από την Ιερά Σύνοδο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ελπίζει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα επιλύσει το κανονικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από πανορθόδοξη συναίνεση και αποδοχή αυτού του καθεστώτος».

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι χαιρετίζει την αποδοχή του αναγνωρισμένου κανονικού καθεστώτος, που είναι το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας, που χορηγήθηκε το 1959.

Επίσης, συμπλήρώνει ότι εφόσον αυτό εξάλειψε τους λόγους της διακοπής της λειτουργικής και κανονικής κοινωνίας, που προκλήθηκε από τη μονομερή ανακήρυξη του αυτοκεφάλου το 1967, καθιερώνεται μια πλήρης λειτουργική και κανονική κοινωνία.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας, αναφέρει ότι ο διάλογος για το μέλλον και το τελικό καθεστώς των επισκοπών στη Βόρεια Μακεδονία είναι όχι μόνο δυνατός αλλά σκόπιμος, θεμιτός και ρεαλιστικός.

Ακόμη στο ανακοινωθέν τονίζεται: «στο διάλογο για το μελλοντικό και ενδεχομένως τελικό κανονικό καθεστώς, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα καθοδηγείται αποκλειστικά από εκκλησιολογικές – κανονικές και ποιμαντικές αρχές, κριτήρια και κανόνες, χωρίς να ενδιαφέρεται για «γεωπολιτικά», «εκκλησιαστικά – πολιτικά» κριτήρια για μονομερείς πρωτοβουλίες

Κλείνοντας η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι δεν προτίθεται να εξαρτήσει την νέα Εκκλησία με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα της και στη διασπορά της μετά την επίλυση του καθεστώτος, με τη σύστασή της να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με άμεσο αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Τέλος, το Πατριαρχείο Σερβίας τονίζει για το θέμα των Σκοπίων ότι «η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα υπόκεινται σε επιρροή ή πίεση κανενός».

Ρομφαία

3 thoughts on “Η Εκκλησία της Σερβίας για το μόρφωμα των Σκοπίων.

 1. Χριστός Ανέστη.Τα πράγματα αγριεύουν σε όλα τα μέτωπα.Σήμερα νωρίς αξημέρωτα, μου
  τηλεφώνησε αδελφός από τον Άθωνα και μου ανέφερε την πρωτοφανή αστυνομοκρατία
  που βιώνει το Άγιον Όρος.Περιπολικά κινούνται επί 24ώρου βάσεως και παρακολουθούν
  κάθε κίνηση, φήμες και κουβέντες για απελάσεις και γενικά ένα κλίμα που μονάχα με την
  εποχή των διώξεων των μοναστηριών επί Βαυαροκρατίας μπορεί να συγκριθεί.
  Επί του προκειμένου τώρα.Η Σερβική εκκλησία μαζί με την εκκλησία της Κύπρου ήταν οι
  δυό αντιπροσωπείες που δεν υπέγραψαν στο σύνολο τους τα πεπραγμένα στο Κλολυμπάρι.
  Οι άνθρωποι τώρα, έξι χρόνια μετά, είναι φανερό ότι δεν έχουν τις ίδιες αντοχές και ούτε τις
  ίδιες δυνάμεις αντίστασης.Το γύρισαν στο βαλκανικό παζαρλίκι κι ότι τους βγεί δυστυχώς.
  Στην εκκλησία της Κύπρου από τους αντιφρονούντες του Κολυμπαρίου απέμεινε ο Δέσποτας
  της Μόρφου κι εδώ στην εκκλησία της Ελλάδος ο άγιος Κυθήρων.Άντε και δυό τρείς κρυφοί.
  Ξέρουμε την πραγματικότητα αλλά δεν κιοτεύουμε.Αγάντα κι ο Θεός μαζί μας…

  Ιννοκέντιος
  ΥΓ:Αναφέρθηκα μόνο σε αρχιερείς, μιας και το site αυτό επανειλημμένως αναδεικνύει πολλούς
  πρεσβύτερους ομολογητές.

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος υπόγραψαν τα πάντα στο Κολυμπάρι, συν του ότι καταγράφηκαν οι υπογραφές των αντιπροσώπων. Αν κάποιοι αρνούνται ότι υπόγραψαν, ας πράξουν τα δέοντα, εάν θέλουν να ονομάζονται Χριστιανοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s