Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος πηγαίνει στο Φανάρι.

σ.σ. Έτοιμοι για τον επόμενο γύρο; Ο πατρ. Βαρθολομαίος έβγαλε τα μαχαιροπίρουνα και ετοιμάζεται για νέες προδοσίες, διαμελισμούς, ρήγματα, σχίσματα και φαγοπότια!!

Ενδιαφέρουσα είδηση ​​ανακοινώθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Ένας από τους πιο συνεπείς πολέμιους της δημιουργίας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, θα επισκεφτεί το Φανάρι για να τον συναντήσει».

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, η είδηση ​​ανακοινώθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου, Aleksa Becich, ο οποίος πήγε στο Φανάρι για να υποβάλει αίτηση να αποδοθεί Αυτοκεφαλία στους σχισματικούς του Μαυροβουνίου.

Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες για μια τέτοια επίσκεψη είναι πολύ δυσμενείς. 

Το Φανάρι στις προσκλήσεις του προς τους σχισματικούς του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, μιλάει σχεδόν ανοιχτά για τις προοπτικές που έχουν για την αυτοκεφαλία. 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Πορφύριος δηλώνει ότι η θέση του για τη μη αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας είναι αμετάβλητη. Επίσης κατηγορεί σκληρά το Φανάρι για παραβίαση των Ιερών Κανόνων στην Ουκρανία. Όπως ακριβώς είπε ο Προκαθήμενος της Σερβίας, «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβιάζει τους κανόνες «με εκπληκτική ευκολία».

Γιατί λοιπόν, κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο Πατριάρχης Πορφύριος πηγαίνει στο Φανάρι; 

Πιθανότατα, αυτή είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να αποτραπεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη νομιμοποίηση των σχισματικών του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων. 

Ανάλογη προσπάθεια είχε κάνει και ο Πατριάρχης Κύριλλος τον Αύγουστο του 2018, λίγο πριν οι Φαναριώτες λάβουν τις αποφάσεις για την νομιμοποίηση των Ουκρανών σχισματικών. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ το ακριβές περιεχόμενο αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά ο Πατριάρχης Κύριλλος τις είχε χαρακτηρίσει τότε πολύ καλές. Και αμέσως μετά ακολούθησε η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από το Φανάρι και η ανακήρυξη της Ουκρανίας ως κανονικού εδάφους της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. 

Επομένως, ό,τι και να υποσχεθούν οι Φαναριώτες στον Πατριάρχη Πορφύριο, δεν μπορεί πλέον να ισχύσει. Εχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη στους λόγους τους.

Ο δεύτερος πιθανός λόγος της προγραμματισμένης επίσκεψης του Πορφυρίου, μπορεί να είναι η ίδια απέλπιδα προσπάθεια να πειστεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να συγκαλέσει κάποιου είδους Πανορθόδοξη συνάντηση ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές με συνεννόηση. 

Θα συμφωνήσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε αυτό; Απίθανο. Και ο Πατριάρχης Πορφύριος δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει αυτό. 

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί ως η τελευταία προειδοποίηση προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πριν από σκληρές αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν από τους εκπροσώπους των υπολοίπων Τοπικών Εκκλησιών κατά το λεγόμενο «σχήμα Αμμάν».

Πηγή: spzh.news

oukraniko.blogspot.com/

6 thoughts on “Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος πηγαίνει στο Φανάρι.

 1. Θα επαναληφθεί τό σκασιλα μου?

  Τό πράγμα εδώ ξεφεύγει από διαμάχη Σερβίας καί Φαναρίου, εμπλέκεται άμεσα και η Ελλάδα…
  Αν δοθεί αυτοκεφαλια στούς σχισματικούς τών Σκοπίων, ιδού καί η Μακεδονική Εκκλησία!!!!
  Τί θά κάνουν οι Έλληνες αρχιερείς, θα μνημονεύουν Στεφάνου αρχιεπισκόπου Μακεδονίας?
  Και τα Σκόπια είναι κανονική δικαιοδοσία τού Πατριαρχείου Σερβίας, μάλιστα έχουν και τον μητροπολίτη Ιωάννη, που τόν ξεχάσαμε…

  Και ένα τελευταίο, θα το θίξω ακροθιγως…
  Βλέπω πολλά δάκρυα για την ίδρυση εξαρχειας στην Αφρική, από το Πατριαρχείο Μόσχας
  Θα σταματήσει εδώ η Μόσχα?
  Δεν το νομίζω….

  • ΤΙ ΠΑΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΑΓΚΟΥΡΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΒΛΑΜΕΝΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΓΙΑ ΥΠΑΚΟΗ ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ,ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ,ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ?
   ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 2. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση.Από την εποχή του Κολυμβαρίου κι εδώθε, τα πράγματα με
  τις μεθοδεύσεις των Αμερικάνων και την υπακοή σε αυτούς των εν Φαναρίω, από αρνητική εξέλιξη σε άσχημη πηγαίνουν.Βέβαια και του Μόσχοβα τα μπουμπούκια από «κατορθώματα» άλλο τίποτα.
  Απλά να πούμε με όλη μας την δύναμη:Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

  Ιννοκέντιος

 3. Μη ξεχνάμε πως ο Σερβίας Πορφύριος το 2016 στην Ασίζη, ως Μητροπολίτης του Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, είχε φιλήσει το χέρι του Πάπα. Και έκαμε μετά την εκλογή του την κάτωθι ντροπιαστική, αμετανόητη δήλωση: «Οι άνθρωποι με κατηγόρησαν ότι έγινα προδότης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά είχα τον δικό μου προσωπικό λόγο για τον οποίο φίλησα το χέρι του. Δεν νομίζω ότι έχω προδώσει κανέναν ή οτιδήποτε λόγω αυτής της πράξης. Και νομίζω ότι ενήργησα σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου.”
  Λοιπόν, μην περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό….
  Να με συγχωράτε.
  Κεγχριαίος Λευΐτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s