Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην… (Μακαριστός Επίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς+)

Ένας ταπεινός γίγαντας…

Από τους ήρωες που αν έγραφε σήμερα ο Κόντογλου, θα συμπεριελάμβανε στην συλλογή του Ουρανού και στα αχειρόγραφα συναξάρια του Παραδείσου.

Μορφή που αντανακλούσε μια ψυχή δοσμένη ολοκληρωτικά στον Πλάστη της.

Πολλά έχουν να γραφτούν τώρα γι αυτήν την μορφή, που καμάτεψε και παρέδωσε στον Μεγάλο Σπορέα και Γεωργό εύφορα περιβόλια, όσων στο πρόσωπό του συνάντησαν έναν ανυστερόβουλα  και ανυπόκριτα βιωματικό εκφραστή της πίστης και της θυσιαστικής αγάπης. Το Άγιο Όρος πανηγυρίζει ! Ίσως ο πιο αγαπημένος Επίσκοπος των τελευταίων καιρών με πληθώρα Μοναχικών κουρών και χειροτονιών, πρεσβεύει πλέον ακαταγώνιστα σε Ουράνιες Μονές ! Το πνευματικό αλέτρι του μπήκε βαθιά στα σπλάχνα της γενέτειράς του! Στο άμεσο μέλλον αυτό θα φανεί και θα καρπίσει …  Πόσο τον αγάπησε η γη του Πατροκοσμά ! Και πόσο εκείνος μιμήθηκε σε όλα του τον μεγάλο διδάχο και μάρτυρα του γένους ! Οδοιπόρησε , κατήχησε , σπλαχνίστηκε , αγάπησε, θυσιάστηκε !  Αναξίως και σκανδαλωδώς γίναμε και εμείς αποδέκτες της άμετρης αγάπης του ! Μετανιώνουμε σήμερα πικρά που το δοχείο της δικής μας ψυχής ελάχιστα μόνο χώρεσε από την σε ασυνάντητη πλησμονή του Αγίου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ! Και εδώ το Άγιος δεν αποτελεί τίτλο τιμής και εκφωνήσεως,  μα συμμαρτυρία του Ουρανού !

Θα θέλαμε να καταθέσουμε στην μνήμη του ένα περιστατικό λίγες μόλις μέρες πριν ασθενήσει . Μας κάλεσε στο τηλέφωνο ένα πρωινό από το αυτοκίνητο, στο οποίο βρισκόταν με την αδελφή του, την μακαρίτισσα πλέον Ελένη και το πνευματικοπαίδι του και οδηγό της Μητροπόλεως Παντελεήμονα . Έκπληκτοι για την ώρα και κατασυγκινημένοι για την τιμή, τον ακούσαμε όπως πάντοτε ταπεινά και με λόγια απλά και αφτιασίδωτα να μας δίνει ολοκάρδιες ευχές !

«Πηγαίνουμε σε έναν πολύ καλό γιατρό με την αδελφή μου ! Έχετε και από εκείνη τις ευχές και την αγάπη της ! Ακούει τις εκπομπές στο ραδιόφωνο και της κρατάτε συντροφιά ! Πολύ σας ευχαριστεί !»

Στα πολλά χρόνια της γνωριμίας μας ήταν η πρώτη φορά που μας ανέφερε την αδελφή του! Τώρα είμαστε βέβαιοι πως εκείνο το πρωινό στην μνήμη  της Ρωμαίας Αγίας Αναστασίας της Γιατρίνας,  μας αποχαιρέτησαν κι οι δυο τους ! Όταν δε,  θελήσαμε να ευχηθούμε να λάβουν τέλος όλες οι πρόσφατες δοκιμασίες του και ο τόσο ανίερος διωγμός του,  εκείνος μας απάντησε με μια φράση και σιώπησε : Εύχομαι ειλικρινά για όλους τον Παράδεισο  ! Δεν κατηγόρησε κανέναν ποτέ του ! Απροσωπόληπτη αγάπη που σε έκανε να θαυμάζεις και να ελπίζεις ! Ναι,  όσο υπάρχουν τέτοιοι Υπουργοί Σου Κύριε δεν θα ναι αμάρτυρη κάθε εποχή,  ακόμα και η θεοστυγής σημερινή ! Φοβόταν μόνο τον ζωντανό Θεό και κανέναν άλλον ! Ιδίως τον θάνατο ! Μα αυτός πορεύτηκε μια ζωή ολόκληρη με φρόνημα Σταυρικό και βιωμένη την βεβαία ελπίδα του  αιωνίου ! Πώς ήταν δυνατόν να αναιρέσει όσα επί όλην του την ακίβδηλη διακονία-Ιεροσύνη  δίδασκε;  Λίγες μέρες πριν ασθενήσει μετέβη στην Ιερά Μονή Μυρτιάς και ενθρόνισε τον πατέρα Ιωσήφ… Μερίμνησε( είμαστε βέβαιοι για αυτό)  για την ταφή του εκεί στο Μοναστηράκι της Κυρίας Θεοτόκου που υπερβαλλόντως αγάπησε . Μόλις ασθένησε το πρώτο του μέλημα ήταν …να ετοιμάσει το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα για το ποίμνιό του ! Αυτό που διαβάστηκε στα φετινά Χριστούγεννα κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν τα λόγια αυτά εξήλθαν από κάποιο αρχείο …

Γνήσιος Επίσκοπος …Ποιμένας …Πατέρας !

Η αδελφή του κοιμήθηκε ανήμερα του Αγίου Ευστρατίου ! Λεπτομέρεια ασήμαντη για εκείνους που μόνο η ξερή λογική οδηγεί στο να βλάπτουν την φήμη του Χριστού και των Αγίων Του …Ο πατέρας τους ήταν ο μακαριστός πατήρ Ευστράτιος Παπαχρήστος… Πανηγύρι αυτή η ημέρα από τα μικράτα τους …

Ανέβηκε πάνω λίγο νωρίτερα εκείνη λοιπόν  να ετοιμάσει …Να ανταποδώσει έστω κάτι από τους τόσους χρόνους θυσιαστικής αγάπης και ανύστακτης φροντίδας του αγαπημένου  της αδελφού ! Αν και στερήθηκε τα σωματικά της μάτια,  είχε εκείνη μια ψυχή πολυόμματη που αντιλαμβανόταν συνεχώς την λάμψη του ταπεινού μικρού αδελφού της και πατέρα μας … Πλέον αυτοί οι δυο οι αγαθοί , πορεύονται μαζί εις  Ανάστασιν Ζωής…

Μεσίτευσε Άγιε του Θεού να δώσει ο Κύριος κι άλλη παράταση στην παράταση !

Στείλε μας δύναμη να εκμεταλλευθούμε την Χρηστότητα του Κυρίου, μετανοώντας για όλα αυτά τα θλιβερά που Τον πικραίνουν ! Μα και για όλα τα αγκάθια που μπήξαμε και στο ολοφώτεινο πρόσωπό σου,  θλιβερά συκοφαντώντας και ασχημονώντας στις στερνές σου ημέρες σε αυτό το πρόσκαιρο !

 Σαν να σε ακούμε Άγιε του Θεού, όπως ο  Πρωτομάρτυρας και εσύ  να λες :

 Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην…

Νώντας Σκοπετέας

03-01-2022


σ.σ. Νοιώθω την ανάγκη να προσθέσω σε αυτό το πολύ ωραίο αφιέρωμα του κ. Νώντα Σκοπετέα την δική μου ταπεινή εμπειρία. Κάπως απρόσμενα και απρογραμμάτιστα βρέθηκα πριν λίγα χρόνια με αδελφούς στην Μητρόπολη του αγαπητού Ιεράρχη σε μία Αγρυπνία. Αφού είχα την ευλογία να πάρω κι εγώ το Αντίδωρο από τα χεράκια του, ένας εκ των αδελφών που γνώριζε καλά τον σεβαστό μας Ιεράρχη με σύστησε σ’ εκείνον. Μου έκανε εντύπωση η απλότητά του και η ταπεινότητά του. Έλεγε συνέχεια «Εμείς φταίμε για όλα. Εμείς φταίμε για όλα.» Έβαζε και τον εαυτό του μέσα παρ’ ότι εκείνος αγωνιζότανε. Ένοιωσα ότι είναι άνθρωπος της προσευχής και ότι πονούσε ειλικρινώς για την κατάσταση στην Εκκλησία. Ο ταπεινός άνθρωπος του Θεού κατηχούσε το ποίμνιό του, τους μιλούσε εναντίον του οικουμενισμού, πράγμα πολύ σπάνιο για Έλληνα Ιεράρχη, και κράτησε το τιμόνι της Μητροπόλεώς του σταθερό κατά την διάρκεια της δαιμονικής κορωνο-ϋστερίας, παρ’ όλες τις ταπεινώσεις που υπέστη από τους ίδιους τους συναδέλφους του. Τα δε καθεστωτικά μέσα εξημέρωσης έσπερναν χολή (και συνεχίζουν ακόμη και τώρα να το κάνουν) για τον «ανεμβολίαστο» Ιεράρχη (τιμή του και καμάρι του) που «πέθανε από κορωνοϊό» (από το Νοέμβρη κορωνοϊό είχε)! Ο μακαριστός Κοσμάς, δεν συμβιβάστηκε, δεν μασκαρεύτηκε, δεν γελοιοποίησε το ράσο που φόρεσε. Έφυγε όρθιος και είναι το πρότυπό μας. Το λογικό ποίμνιο του Θεού γνωρίζει τον καλό Ποιμένα. Ο μακαριστός Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς ήτανε ένας από τους λίγους καλούς και άξιους Ποιμένες που είχε η Ελλάδα.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

2 thoughts on “Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην… (Μακαριστός Επίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς+)

 1. Ο μεταστάς ιεράρχης εργάσθηκε μετά πολλού ζήλου και ακαμάτου δραστηριότητος «ίνα μορφωθή Χριστός» στις ψυχές του ποιμνίου του. Βαθείας πίστεως αρχιερεύς, σεμνός, ιεροπρεπής, ασκητικός, ανιδιοτελής, άνθρωπος υπομονής, ταπεινός.
  Ο μακαριστός επίσκοπος εξέφραζε την αγρυπνούσα και γρηγορούσα εκκλησιαστική συνείδηση, επί θεμάτων Δόγματος και Ήθους.
  Γι αυτό και αγαπήθηκε πηγαία από κλήρο και λαό, που διείδε στο πρόσωπο και το έργο του, την ενσάρκωση του ευαγγελικού ποιμένος.
  Γι αυτό και οι ορθοφρονούντες κληρικοί και λαϊκοί δοκίμασαν βαρύτατο ψυχικό άλγος όταν η διοικούσα Εκκλησία κίνησε σε βάρος του, προ μηνών, την κανονική διαδικασία για την από μέρους του προάσπιση της εκκλησιαστικής τάξεως, την οποία επεβουλεύθη η κρατική νομοθεσία.
  Γι αυτό και οι αήθεις και λασπολογικές αναρτήσεις και σχόλια σε βάρος του, ακόμη και τις κρίσιμες ώρες που ήταν διασωληνωμένος και πολύ περισσότερο, ακόμη και σήμερα, λίγες ώρες μετά την εν Κυρίω τελευτή του, όχι μόνο δεν παραβλάπτουν σε τίποτε τη σεπτή του προσωπικότητα αλλά και την αναδεικνύουν
  έτι περαιτέρω, λαμπροφόρα και απαστράπτουσα.
  Ο προκαλών τον αποτροπιασμό παντός εντίμου ανθρώπου διαδικτυακός κανιβαλισμός που υπέστη ολίγον προ της σεπτής του κοιμήσεως από αφηνιασμένα ΜΜΕ και γέμοντες θηριώδους εμπαθείας και φονικού μίσους συνανθρώπους μας πορίζουν στον κοιμηθέντα επίσκοπο στεφάνους τιμής και δόξης και ισχυρότατα εφόδια προς «καλήν απολογίαν επί του φοβερού βήματος του Χριστού».
  Το γεγονός είναι ότι ο σεπτός επίσκοπος » εἰσελθὼν εἰς τὴν κατάπαυσιν αὐτοῦ καὶ αὐτὸς κατέπαυσεν ἀπὸ τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὥσπερ ἀπὸ τῶν ἰδίων ὁ Θεός» (Εβραίους 4,10).
  Είη η μνήμη του αιωνία!

 2. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Ή τον φάγανε Ή δεν χωρούσε πλέον εδώ Ή τον πήρε ως μάρτυρα ο Κύριος.
  αφιερωμένο στους κληρικούς και λαϊκούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποιοι εφονεύθησαν στα νοσοκομεια με έμπολα ή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή λάθος θεραπεία:
  Αποκ. 6,9 Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν πέμπτην σφραγῖδα, εἶδον ὑποκάτω τοῦ θυσιαστηρίου τὰς ψυχὰς τῶν ἐσφαγμένων διὰ τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ διὰ τὴν μαρτυρίαν τοῦ ἀρνίου ἣν εἶχον·

  Και όταν το Αρνίον ήνοιξε την πέμπτην σφραγίδα, είδα κάτω από το ουράνιον θυσιαστήριον τας ψυχάς των μαρτύρων, που είχαν σφαγή κατά τους διωγμούς δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν του Αρνίου, την οποίαν είχαν παραλάβει και εκρατούσαν ως ανεκτίμητον θησαυρόν.

  Αποκ. 6,10 καὶ ἔκραξαν φωνῇ μεγάλῃ λέγοντες· ἕως πότε, ὁ δεσπότης ὁ ἅγιος καὶ ὁ ἀληθινός, οὐ κρίνεις καὶ ἐκδικεῖς τὸ αἷμα ἡμῶν ἐκ τῶν κατοικούντων ἐπὶ τῆς γῆς;

  Και έκραξαν με φωνήν μεγάλην λέγοντες· “έως πότε, συ Κυριε, ο απόλυτος εξουσιαστής και κυρίαρχος των πάντων, ο άγιος και αληθινός, δεν κάμνεις δικαίαν κρίσιν και δεν παίρνεις εκδίκησιν και δεν επιβάλλεις τιμωρίαν δια το αίμα μας, που εχύθη αδίκως από τους κατοίκους της γης;”

  Αποκ. 6,11 καὶ ἐδόθη αὐτοῖς ἑκάστῳ στολὴ λευκή, καὶ ἐῤῥέθη αὐτοῖς ἵνα ἀναπαύσωνται ἔτι χρόνον μικρόν, ἕως πληρώσωσι καὶ οἱ σύνδουλοι αὐτῶν καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτῶν οἱ μέλλοντες ἀποκτέννεσθαι ὡς καὶ αὐτοί.

  Και εδόθη εις καθένα από αυτούς στολή λευκή, αγγελική (που συμβολίζει τον θρίαμβον και την δόξαν), και ελέχθη εις αυτούς να αναπαυθούν και περιμένουν ολίγον ακόμη χρόνον, έως ότου συμπληρώσουν τον αριθμόν των μαρτύρων και των αγίων οι σύνδουλοί των και οι αδελφοί των, που έμελλον να μαρτυρήσουν και φονευθούν από τους διώκτας, όπως εμαρτύρησαν και αυτοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s