Η υποχρεωτική έκφραση συγγνώμης που επιβάλλεται ως προϋπόθεση για την ανάληψη δημόσιου αξιώματος.

Άρθρο Δημητρίου Νικ. Δασκαλάκη, Δικηγόρου Αθηνών

Με προφανή κατάπληξη και θυμηδία πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, έσπευσε να συμμορφωθεί στην αξίωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) να εκφράσει δημόσια συγγνώμη για αντισημιτικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ίδιος, ως πληρεξούσιος δικηγόρος, στο πλαίσιο ποινικής δίκης υπεράσπισης του πατέρα του.

Πρόκειται για μια θλιβερή και ταυτόχρονα ανησυχητική είδηση.

Ο νέος υπουργός υγείας αποκήρυξε δημόσια, καθ΄ υπόδειξη του ΚΙΣ, τις θέσεις του πατέρα του (αφού διαφωνούσε με αυτόν, γιατί δεν έσπευσε νωρίτερα να διαχωρίσει την θέση του αλλά το έπραξε μόλις τώρα, κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, και μετά την επίδοση «πολιτικού τελεσιγράφου» από το ΚΙΣ;) ο οποίος του είχε συμπαρασταθεί προ ετών στο νοσοκομείο, όταν έδινε μάχη για να κρατηθεί στην ζωή.

Εγκαλείται ο κ. Πλεύρης από το ΚΙΣ για συγκεκριμένη δήλωση που έκανε κατά την ενάσκηση του υπερασπιστικού του καθήκοντος (κατά την αγόρευση), ενώ είναι γνωστό ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος δεν ελέγχεται για τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει προκειμένου να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εντολέα του και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται μαζί του ή με τις ιδέες του ή με τις απόψεις που αυτός εκφράζει.

Η κατά παραγγελία και με επιτακτικό τρόπο απαίτηση από το ΚΙΣ για δημόσια έκφραση συγγνώμης, συνιστά απόδειξη φοβερής κατάπτωσης των ελληνικών πολιτικών ηθών και βαριά προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης και γνώμης αλλά και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας ολόκληρου του νομικού κόσμου της χώρας που νιώθει να ελέγχεται και να παρακολουθείται κατά την ενάσκηση του ιερότερου καθήκοντος, εκείνου της υπεράσπισης. Ελέγχεται κάποιος για κάτι που είπε όχι ως προσωπικότητα αλλά ως πληρεξούσιος δικηγόρος στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εντολέα του. Ο ΔΣΑ ποιά θέση παίρνει για αυτό; Πως διασφαλίζεται η ελευθερία έκφρασης του πληρεξουσίου δικηγόρου, κατά την ενάσκηση των υπερασπιστικών του καθηκόντων;

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι σε ανύποπτο χρόνο (το 2017) ο κ. Πλεύρης είχε ήδη προβεί σε δημόσια τοποθέτηση (ανάρτηση) με την οποία δήλωνε τον σεβασμό του στα θύματα του εβραϊκού ολοκαυτώματος και ως εκ τούτου δεν υπήρχε θέμα δημόσιας έκφρασης συγγνώμης. Δεν ταπεινώθηκε προσωπικά μόνο ο κ. Πλεύρης, αλλά στο πρόσωπό του ταπεινώθηκε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας. Απαίτησε το ΚΙΣ την ρητή και δημόσια έκφραση συγγνώμης, ως αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων. Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν υπερασπίζεται την προσωπική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια, την τιμή της οικογένειάς του, πιστεύετε ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα, τον λαό και την δημόσια υγεία;

Η υποταγή του σε εξωθεσμικά κέντρα στοιχειοθετεί ότι θα είναι ένας (ακόμη;) υπουργός υπό κηδεμονία και επίβλεψη, που δεν θα λογοδοτεί στον κυρίαρχο Ελληνικό λαό που τον ανέδειξε στο αξίωμα του βουλευτή αλλά θα υπακούει πρόθυμα στα κελεύσματα των παράκεντρων εξουσίας, γεγονός που προμηνύει εφιαλτικές στιγμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, ενώ κρίνεται πολύ πιθανό ότι θα είναι εκείνος ο υπουργός ο οποίος θα επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Αν ο κ. Πλεύρης δεν ζητούσε δημοσίως συγγνώμη, πιστεύει κανείς ότι θα παρέμενε στην θέση του υπουργού υγείας; Επαναφέρεται το παλαιό ρητορικό ερώτημα «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο»; Αλλά η απάντηση είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστή. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να μην εξοικειωθούμε με τον σκιώδη έλεγχο που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση, και μέσω αυτής, στον ελληνικό λαό.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» της 12-9-2021, σελ. 06β/22

Αττικά Νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s