Ένας καθρέφτης για όσους ειλικρινά θέλουν να καλλωπίζουν την ζωή τους.

Εστάλη από φίλο αναγνώστη. Τον ευχαριστούμε.

Επικατάρατος ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς.

Παλιά, αν ένας ευλαβής ασχολείτο με την κατάσταση στον κόσμο, δεν πρέπει να ήταν καλά, ήταν για κλείσιμο στον Πύργο. Σήμερα αντίθετα, αν ένας ευλαβής δεν ενδιαφέρεται και δεν πονάη για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, είναι για κλείσιμο στον Πύργο. Γιατί τότε αυτοί που κυβερνούσαν είχαν Θεό μέσα τους, ενώ σήμερα πολλοί από αυτούς που κυβερνούν δεν πιστεύουν. Είναι πολλοί τώρα εκείνοι που επιδιώκουν να τα διαλύσουν όλα, οικογένεια, νεολαία, Εκκλησία.

Το να ενδιαφέρεται κανείς τώρα και να ανησυχή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έθνος μας είναι ομολογία, γιατί η Πολιτεία τα βάζει με τον θείο νόμο. Ψηφίζει νόμους ενάντιους στον νόμο του Θεού.

Είναι και μερικοί αδιάφοροι που ούτε στον θεσμό της Εκκλησίας πιστεύουν ούτε Έθνος παραδέχονται και, για να έχουν το χουζούρι τους, λένε »ο Απόστολος Παύλος λέει να μην ενδιαφέρεσαι για τα πράγματα του κόσμου» και έτσι αδιαφορούν. Αλλά ο Απόστολος Παύλος άλλο εννοούσε. Τότε τα ειδωλολατρικά έθνη είχαν εξουσία. Μερικοί ξέκοψαν από το κράτος και πίστεψαν στον Χριστό. Έλεγε λοιπόν ο Απόστολος Παύλος σ’ αυτούς »εσείς μην ασχολήσθε με τα πράγματα του κόσμου», για να ξεχωρίζουν από τον κόσμο, γιατί όλος ο κόσμος ήταν ειδωλολατρικός. Από την στιγμή όμως που ανέλαβε την εξουσία ο Μέγας Κωνσταντίνος και επικράτησε ο Χριστιανισμός, δημιουργήθηκε σιγά-σιγά η μεγάλη χριστιανική παράδοση με τις Εκκλησίες, τα μοναστήρια, την τέχνη, το τυπικό της λατρείας κ.λ.π. 

Έχουμε λοιπόν ευθύνη να τα διατηρήσουμε όλα αυτά και να μην αφήσουμε τους εχθρούς της Εκκλησίας να τα διαλύσουν. Έχω ακούσει και Πνευματικούς να λένε »εσείς μην ασχολείσθε με αυτά.» Αν είχαν μεγάλη αγιότητα και έφθαναν με την προσευχή σε τέτοια κατάσταση, που να μην τους ενδιαφέρει τίποτε, να τους φιλούσα και τα πόδια. Αλλά τώρα αδιαφορούν, γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με όλους και να καλοπερνούν.

Η αδιαφορία δεν επιτρέπεται ούτε στους κοσμικούς, πόσο μάλλον στους πνευματικούς ανθρώπους. Ένας άνθρωπος τίμιος, πνευματικός, δεν πρέπει να κάνη τίποτε με αδιαφορία. »Επικατάρατος ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς», λέει ο Προφήτης Ιερεμίας.  


     Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Β’, Πνευματική Αφύπνιση.    

2 thoughts on “Ένας καθρέφτης για όσους ειλικρινά θέλουν να καλλωπίζουν την ζωή τους.

  1. Αν ο άγιος Παισιος ήταν εν ζωή, θά κέρδιζε μία έγκληση από την ΔΙΣ, ότι με τίς απερίσκεπτες ενέργειες του θέτει σε κίνδυνο τίς ζωές τόσων συνανθρώπων του …

  2. Άγια λόγια ενός Αγίου. Αρκεί να μην εκληφθούν λαναθασμένα από μερικούς ως επικύρωση της αίρεσης της Νεοορθοδοξίας και του Μακρακισμού που εκλαμβάνουν την ενασχόληση με τα «πράγματα του κόσμου» ως πολιτική δράση με «χριστιανικά» κόμματα μέσα στο Κοινοβούλιο, «χριστιανικά» κινήματα μέσα την κοινωνία και με την νόθευσή του Χριστιανισμού με πολιτικές-οικονομικές-κοινωνικές ιδεολογίες και συστήματα . Αυτό είναι το αντίθετο άκρο, η πλήρης δηλ. εκκοσμίκευση του χριστιανικού φρονήματος και το άλλο είναι αυτό που αναφέρεται από τον Άγιο σε όσους διδάσκουν την πλήρη αποχή από τα πράγματα. Η Εκκλησία είναι πάντοτε μαρτυρούσα και μαρτυρική μέσα στον κόσμο. Ευαγγελίζεται (κάνει μαρτυρία) το Λόγο της προς τον κόσμο χωρίς να εμπλέκεται με τον κόσμο, διότι ο κόσμος είναι χώρος δράσης και κυριαρχίας του Υιού της Απωλείας όπως τόνισε ο ίδιος ο Κύριός μας και κάνει πάντοτε και συνεχώς μαρτύριο είτε συνειδήσεως είτε αίματος. Η α-μαρτύρητη εκκλησία για να «περνάμε καλά» και «ήσυχα και ειρηνικά» μέσα στον κόσμο χωρίς προβλήματα και μαρτύριο με παντιέρα την κίβδηλη «αγάπη» κάνοντας για το λόγο αυτό συνεχείς υποχωρήσεις Δόγματος και Ήθους και διπλωματικούς συμβιβασμούς με τους αρνητές κάθε μορφής ή με τους κοσμικούς «χριστιανούς», είναι ένα από τα βασικά δόγματα του Οικουμενισμού και η πάγια τακτική που έχει υιοθετήσει, εδώ και δεκαετίες, η διοικούσα εκκλησία των Επισκόπων «για να έχει το κεφάλι της ήσυχο (και τα προνόμια και την εξουσία της)». Ιστοσελίδες όπως η παρούσα αλλά και εκατοντάδες άλλοι που γράφουν άρθρα και σχόλια, διαμαρτύρονται για τα τεκταινόμενα, επισημαίνουν αιρέσεις και κακοδοξίες, προφυλάσσουν τον εαυτό τους αποτειχιζόμενοι από τη σημερινή λαίλαπα των αντίχριστων γεγονότων και πράξεων κλπ., ακριβώς αυτό κάνουν, την μαρτυρία της Εκκλησίας του Χριστού μέσα στον κόσμο και ασχολούνται με τα κοσμικά πράγματα που καταπατούν το Λόγο του Θεού, με την έννοια ακριβώς που το θέτει ο Αγιος Παίσιος στα λεγόμενά του. Οχι αδιαφορία αλλά όχι και εκκοσμίκευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s