Ανοικτή επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, από πνευματικό του τέκνο.

σ.σ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ

Σεβασμιώτατε πάτερ,

Ονομάζομαι Μαρία Λ. και καταφεύγω να σας απευθύνω ανοιχτή επιστολή αν και αρχικά σκέφτηκα να υποβάλω το ερώτημά μου στην Κυριακάτικη λειτουργία, όμως ο εφημέριος της ενορίας μου διεμήνυσε ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο και μάλιστα για γυναίκα την ώρα της λατρείας.

Είμαι 57 χρονών και έμεινα έγκυος πριν 20 χρόνια. Στον προγεννητικό έλεγχο όταν ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι θα γεννούσα παιδί με αναπηρία και νοητική υστέρηση έχασα τη γη κάτω απ’ τα πόδια μου. Τόσο ο γυναικολόγος όσο και ο σύζυγός μου ήταν κατηγορηματικοί και προχωρήσαμε σε διακοπή κύησης.

Μέσα μου με έτρωγε και με βάραινε αυτή η απόφαση και ενώ δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με εκκλησία, μια φίλη με συμβούλεψε να μιλήσω με μια κυρία της εκκλησίας που έκανε κύκλο γραφής στο χωριό μας. Αυτή με τη σειρά της με ενθάρρυνε να εξομολογηθώ σε έναν ιερέα και μου πρότεινε εσάς. Ακόμα θυμάμαι σαν τώρα εκείνη την πρώτη μου εξομολόγηση. Μου είπατε πως η εκκλησία δεν δέχεται την άμβλωση στα άτομα με αναπηρία σε καμία περίπτωση. Μου είπατε πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα άτομα με αναπηρία όπως τους φυσιολογικούς ανθρώπους και με προθυμία να σηκώνουμε το σταυρό που θα μας δώσει ο Θεός. Με ενθαρρύνατε να τολμήσω νέα εγκυμοσύνη και ότι δώσει ο Θεός (δόξα τω Θεώ έχω μια υγιέστατη κόρη). Μου είπατε όμως ότι ο νόμος του Θεού είναι πάνω από την επιστήμη και ότι δεν έχουμε δικαίωμα να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις έστω και αν το επιτρέπει ο νόμος του κράτους και μου δώσατε επιτίμιο να μην κοινωνήσω 2 χρόνια.

Με έκπληξή μου παρακολουθώ τη στάση πολλών κληρικών στο θέμα των εμβολίων.  Ακούω κηρύγματα για  υπακοή στην επιστήμη που είναι αλάνθαστη. Ακούω  για κοινωνική συνείδηση, για υπακοή στο νόμο του κράτους, για αγάπη και οικονομία.

Μαθαίνω ότι η χρήση κυτταρικών σειρών από εκτρωμένα έμβρυα, στην ανάπτυξη ή αξιολόγηση των εμβολίων δεν δημιουργεί ηθικό ζήτημα. Σε εκκλησιαστικούς κύκλους ακούω να γίνεται λόγος για νόμιμη έκτρωση. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να χρησιμοποιήσει και το δικό μου που εκτρώθηκε νόμιμα; Πόσα χρόνια μετά την έκτρωση επιτρέπεται η αξιοποίηση του εμβρύου;  Δεν ελέγχονται όσοι θα χρησιμοποιούσαν το δικό μου έμβρυο; Βέβαια οι εμβολιαζόμενοι επωφελούνται και χρησιμοποιούν ένα υγιές, το δικό μου δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ήταν.

Με όση ευκολία με επιτιμήσατε γιατί δεν σήκωσα τον σταυρό που μου έδωσε ο Θεός, με την ίδια φτάσατε από το «Ημίν ουκ έξεστιν αποκτείναι ουδένα» στο  «συμφέρει ἕνα ἄνθρωπον ἀπολέσθαι ὑπὲρ τοῦ λαοῦ» και της υγείας σας βεβαίως.

Μαθαίνω ότι η κυρία που έκανε τον κύκλο στο χωριό μας εμβολιάστηκε και παροτρύνει και άλλες. Ακούω ότι εμβολιαστήκατε και σεις αλλά δεν το πιστεύω γιατί δεν είδα φωτογραφίες σας.

Είναι αλήθεια ; Μπορεί αυτός που επιβάλει επιτίμιο να επωφελείται από την έκτρωση που επιτιμά;

Τι έγινε ξαφνικά ο νόμος του Θεού;

Ο γιατρός που μου σύστησε την έκτρωση δεν ήταν η επιστήμη;

Η διακοπή κύησης για ιατρικούς λόγους δεν ήταν νόμος του κράτους;

Το επιτίμιό μου ήταν λάθος; Και αν δεν ήταν λάθος ποιο είναι το δικό σας επιτίμιο και ποιος θα το επιβάλει;

Περιμένω την απάντησή σας και έως τότε δεν ασπάζομαι την δεξιά σας (λόγω πανδημίας βεβαίως ).

Μ.Λ.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ:
Το ανωτέρω κείμενο το παραθέτουμε ακριβώς όπως μας εστάλη με ηλεκτρονική αλληλογραφία. Δεν επιδιώξαμε να μάθουμε λεπτομέρειες ούτε να έρθουμε σε επαφή με τον αποστολέα, εφόσον πέρα από τη προσωπική διάσταση το θέμα αφορά το σύνολο των μελών της εκκλησίας, καθώς, πολλοί πιστοί είναι σκανδαλισμένοι από τις δημόσιες τοποθετήσεις εκκλησιαστικών ανδρών που φαίνεται να παρακάμπτουν το ζήτημα της χρησιμοποίησης κυττάρων από έμβρυα που θανατώθηκαν με έκτρωση. Εξάλλου αν το ζήτημα δεν είναι και πνευματικό άλλα μόνο επιστημονικό τότε δεν χρειάζονται οι τοποθετήσεις δημοσίων ανδρών (πολιτικοί, εκκλησιαστικοί ηγέτες και άλλοι) παρά μόνο των επιστημών.


Πηγή ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ

6 thoughts on “Ανοικτή επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, από πνευματικό του τέκνο.

 1. Συγκλονιστική επιστολή!!!!
  Καί για να τό πάω ένα βήμα πιο πέρα, επειδή ο κύριος εκφραστής της Νέας Τάξης, αυτή την στιγμή, ο Bill Gates, τάσσεται αναφανδόν υπέρ τών εκτρώσεων, νά αναμένουμε καί αμνήστευση τους, για λόγους υγείας, από την ιεραρχία…
  Είπαμε, πρώτα η υγεία, αυτό είναι το moto

 2. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική επιστολη και το θάρρος της κυρίας.
  Οι συνειδητοί Χριστιανιοι ζούμε εδώ και καιρό απίστευτα πράγματα και καταστάσεις στο χώρο της Εκκλησίας..
  Την θέση των Αγγέλων πήραν οι σεκιουρηταδες επίτροποι,ο Αγιασμός αντικαταστάθηκε από το αντισηπτικό,οι Άγιοι από τους ειδικούς και ο Υιός του ΘΕΟΥ από τον ιό.
  Οι Χριστοφοροι Χριστιανοί είναι κακό παράδειγμα προς μίμηση από τους μασκοφορους,έχοντας μάλιστα και την αμέριστη στήριξη από Αρχιερείς,ιερείς κ.λ.π.Αυτοι που δεν τηρούν τα μέτρα στο χώρο της εκκλησιας και δεν δέχονται την μετατροπή της Εκκλησίας σε super market,είναι «αυτόχειρες,δεν αγαπούν το δώρο του ΘΕΟΥ δηλ.τη ζωή τους,δεν σέβονται την ζωή των μασκοφορων,εκπειραζουν τον ΘΕΟ κλπ.
  Το θέμα του εμβολιασμού είναι καθαρά πνευματικό και όχι ιατρικό.
  Κανένας επιστήμονας δεν αμφισβήτησε,ότι στα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα δεν χρησιμοποιήθηκε είτε στο στάδιο των δοκιμών,είτε στο στάδιο της τελικής παραγωγής,κυτταρική σειρά εκτρωθεντων εμβρύων. Ακόμη και η Καθολική Εκκλησία το έχει παραδεχθεί.» Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.»

 3. Και γεννάται το ερώτημα… Ποιος από τους δύο τύπους ανθρώπων έχει περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσει τη σωτηρία της ψυχής του και να βοηθήσει τη σωτηρία των άλλων?

  Αυτός ο άνθρωπος που έχει συνείδηση συνεπεία καλής προαίρεσης αλλά είναι ελλιπής στην κατήχηση? Ή αυτός που έχει δεχθεί ευρύτατη «κατήχηση» αλλά έχει καμμένη τη συνείδηση (ή έστω εξουδετερωμένη) συνεπεία κακών επιλογών της ελευθέρας βουλήσεως?

  • Ρητορικό το ερώτημα !

   Αρκεί νά μήν θεωρούμε την κατήχηση και την γνωσιολογική πλευρά του θέματος εμπόδιο για την σωτηρία , την προσωπική και την διακονία της σωτηρίας των αδελφών . Η γνωσιολογική πλευρά της θεολογίας είναι απαραίτητη στην διακονία της εκκλησίας , η οποία αντιμετωπίζει τις ποικίλες τρικυμίες , όπως επι των ημερών μας . Πώς θα σταθεί η εκκλησία όρθια άν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι μέ τις κατάλληλες ικανότητες και θεολογικές γνώσεις ? Δεν μπορούμε την αμάθειά μας νά την κάνουμε σημαία και νά την προβάλλουμε ως προτέρημα , οτι τάχα μου μιμούμαστε τον άγιο Σπυρίδωνα και τέτοιες μπαρούφες . Όλα τα χαρίσματα δεν είναι προσωπικά , αλλά ανήκουν στην εκκλησία . Θα πρέπει μέ ταπείνωση νά υποτασσόμεθα στους υπερέχοντας , τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι . Στίψε μερικά κεραμίδια άνθρωπέ μου και ύστερα νά παριστάνεις τον άγιο Σπυρίδωνα .

   Πρίν στίψουμε τα κεραμίδια θα πρέπει νά στίψουμε τον εγωισμό μας . Δείχνουμε ασέβεια πρός την εκκλησία , όταν ζητούμε νά ακυρώσουμε τα χαρίσματα , που ο Θεός παρέχει στην εκκλησία του . Άλλωστε οι μεγαλύτεροι πατέρες της εκκλησίας είχαν δεχθεί την θύραθεν και εκκλησιαστική παιδεία . Στο βυζάντιο ήκμασαν οι κατηχητικές σχολές Ανιοχείας , Αλεξανδρείας κ.τ.λ. όπου είχαν μαθητεύσει οι μεγαλύτεροι πατέρες , χωρίς αυτό νά σημαίνει , οτι δεν έβγαλαν και τους μεγαλύτερους αιρετικούς . Επί των ημερών μας βλέπουμε οτι οι οικουμενιστές είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και μορφωμένοι . Πώς θα τους αντιμετωπίσει η εκκλησία , άν δεν μπορεί νά αντιπαρατάξει ανθρώπους του ιδίου μεγέθους ?

   Επί των ημερών μας κάποιοι μας άνοιξαν τα μάτια και φώτισαν την θεολογική μας τύφλα και έτσι μπόρεσε η εκκλησία νά σταθεί όρθια . Θεωρώ οτι η εκκλησία παρ’
   όλη την απογοήτευση που μας έχει ποτίσει , δεν έπεσε , αλλά στάθηκε όρθια και άρθρωσε τον αντιρρητικό της λόγο , έστω και εν διωγμώ .

   Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός εκπρόσωπος ο ίδιος της ακαδημαικής θεολογίας μέ πνεύμα αυτοκριτικής έλεγε : Οι ιατρικές σχολές παράγουν γιατρούς για νά καταπατούν τον όρκο του Ιπποκράτη , οι Νομικές σχολές παράγουν δικηγόρους για νά λένε ψέματα και οι θεολογικές σχολές μέ την σχολαστική θεολογία παράγουν θεολόγους για νά ανατρέπουν την θεολογία . Λέτε νά απαξίωνε την ακαδημαική θεολογία ? Ουδόλως ! Την αυτοκριτική του έκανε , την οποία πρέπει νά κάνουν και αυτοί που ζούν στις σπηλιές . Και οι σπηλιές έχουν βγάλει αιρετικούς και πλανεμένους και δεν αποτελούν εγγύηση για τίποτα .

   • Θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι πραγματικός εραστής πατέρων όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ο οποίος είχε την καλλιέργεια του προσωπικού μόχθου όταν σε μικρή ηλικία και πριν χειροτονηθεί, ήδη τον θεωρούσαν σαν τον πιο μορφωμένο και ολοκληρωμένο «επιστήμονα – φιλόσοφο» της εποχής του…

    Όμως όταν ο προσωπικός μόχθος του στράφηκε στην πνευματική άσκηση και στη νοερά προσευχή, τότε οι «ακαδημαϊκές γνώσεις» με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος μετατράπηκαν σε βίωμα… Και ο Άγιος Τριαδικός Θεός αξίωσε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά να φτάσει σε ύψη τέτοια όσα χρειαζόταν για να κατατροπώσει εύκολα τους ψευτοδιδασκάλους της Δύσης…

    Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είχε τα παράσημα του Πνευματικού Αγώνα και της Ησυχαστικής Παράδοσης (την οποία ο Θεός αξίωσε να παραδώσει ακόμα πιο ξεκάθαρη και εμπλουτισμένη Θείας Εμπειρίας στους επόμενους)… Και ο Θεός τον αντιδόξασε ώστε ως σκεύος εκλογής να αποτρέψει τα δαιμονικής εμπνεύσεως σχέδια των αιρετικών και να κρατήσει την Ορθή πίστη…

    Όταν οι πατέρες τοποθετούν την απόκτηση ακαδημαϊκών γνώσεων ως απλό εργόχειρο δευτερεύον και κάτω από τον πνευματικό αγώνα πάντα τα αποτελέσματα είναι λαμπρά…

    Οι τρεις Μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος (Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος), ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς και τόσοι άλλοι Άγιοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία…

 4. Νά τελειώσω λέγοντας , οτι ασφαλώς η σωτηρία δεν είναι προνόμιο των μορφωμένων . Άλλωστε ο Θεός επέλεξε την μωρία του λόγου , ίνα την σοφία των σοφών καταισχύνει . Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ! Πρέπει όμως εμείς τα μωρά του κόσμου και εξουθενημένα νά μήν φουσκώνουμε μέ αέρα κοπανιστό .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s