Άγιος Κοσμάς Αιτωλός – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ

από το βιβλίο «Οι Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μέσα στην Ιστορία» της Ευθυμίας Μοναχής (κατά κόσμον Ιουλίας Γκελτή)

Νομίζω πως, μετά τις προφητείες που εξετάσαμε ανωτέρω 36 Καντ και 18 Καλ, έρχεται η σειρά των προφητειών 23 Καλ, 7(α) Αλβ, 85 Καντ. Θα μπορούσαμε μάλιστα να τις επισυνάψωμε στην μελέτη των προηγουμένων.

Οι προφητείες αυτές είναι:

«Όταν βλέπετε να πάνε άλλοι απάνω και άλλοι κάτω, τότε κοντά θα είναι» (23Καλ),
«Θα πηγαίνουν άλλοι κατά πάνω κι άλλοι προς τα κάτω» [7(α) Αλβ].
«Θα βλέπετε να πηγαίνουν άλλοι επάνω και άλλοι κάτω» (85 Καντ).

Οι πορφητείες 7(α) Αλβ και 85 Καντ είναι φανερό πως αποτελούν την ίδια προφητεία. Από την 7(α) Αλβ λείπει η φράσι «θα βλέπετε» που όμως την φράσι αυτή έχει και η 23 Καλ με ελαφρά παραλλαγή: «όταν βλέπετε».

Το χαρακτηριστικό «άλλοι πάνω άλλοι κάτω», με ελαφρά φραστική παραλλαγή, έχουν και οι τρεις αυτές προφητείες, που μπορούμε να τις εκλάβωμε ως μία προφητεία.

Δεν πιστεύω πως έχει σχέσι η φράσι «κοντά θα είναι» με «το ποθούμενο» (23 Καλ), όπως σε κάποια άλλη προφητεία47. Ο άγιος Κοσμάς προφήτευσε για πολλά μελλοντικά γεγονότα· όχι μόνο για το ποθούμενο.

Δεν ξέρομε ποια ήταν η πορεία του λόγου του. Που ξέρομε π.χ. αν μιλούσε για κάποιο «γενικό πόλεμο», ο οποίος θα επίκειται μετά την κίνησι πληθυσμών πάνω-κάτω; (δηλ. πέρα-δώθε). Ή για κάποιο άλλο σπουδαίο γεγονός που να εμφανιστή μετά από ένα φαινόμενο πληθυσμιακκής μετακινήσεως.

Η φράσι «να πηγαίνουν άλλοι πάνω και άλλοι κάτω» και στις τρεις αυτές προφητείες, αμέσως μας προσανατολίζει προς την πληθυσμιακή μετακίνησι (μεταναστεύσεις) ένεκα διαφόρων καταστάσεων που ωδήγησαν τους ανθρώπους να μετακινούνται πέρα δώθε.

Μετά το β’ Παγκόσμιο πόλεμο παρατηρήθηκε στην Ελλάδα μια σημαντική μεταναστευτική κίνησι. Έλληνες που επιθυμούσαν το κομμουνιστικό καθεστώς, απεδήμησαν στην Ρωσία ή και σε άλλα κομμουνιστικά κράτη. Ή υπήρξε κύμα μεταναστευτικό προς την Γερμανία και Αυστραλία για βιοποριστικούς λόγους.

Βλέποντας τις ήδη υπάρχουσες καταστάσεις πιστεύω πως οι προφητείες αυτές μιλούν για το μεταναστευτικό κύμα, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες και θα εξακολουθήση και στο μέλλον επαληθευόμενη με τις οδυνηρές καταστάσεις που είναι φυσικό να επακολουθήσουν, όπως οι επιστήμονες προβλέπουν.

Εδώ όμως θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα ως προς την φράσι της προφητείας 23 Καλ «τότε κοντά θα είναι».

Λίγα προφήτευσε ο άγιος Κοσμάς για την προδρομική π.χ. εποχή του Αντιχρίστου και την ίδια την εποχή του Αντιχρίστου, για τον όγδοο αιώνα48 (ο οποίος τώρα είναι εις το μέσον) και τόσα άλλα; Βέβαια οι προφητείες του αυτές έχουν άμεση σχέσι με τις προφητείες της Αγίας Γραφής, τις οποίες και επαναλαμβάνει. Πού ξέρομε αν, όταν εξεφώνησε αυτή την προφητεία, τους μιλούσε για διάφορα τέτοια μελλοντικά θέματα;

Εμείς στη Ελλάδα δεχτήκαμε και δεχόμαστε κύματα μεταναστών και κυρίως λαθρομεταναστών.

Ένα κύμα μεταναστών ήρθε από την Αλβανία, μετά τον θάνατο του Εμβέρ Χότζα, για να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι τα οικονομικά τους προβλήματα δι’ ευρέσεως εργασίας.

Τα κύματα όμως των μεταναστών αυξάνονται σε μας, γιατί προστίθεται μετανάστευσι και από άλλα κράτη· κύματα Ποντίων, Ουκρανών, Ρουμάνων, Κούρδων και άλλων· σ’ αυτούς τώρα προστίθενται και οι Αφγανοί και ποιος ξέρει ποιοι θ’ ακολουθήσουν σε άλλα γεγονότα κι έτσι η ταλαίπωρη αυτή μικρή χώρα, με την μεγάλη ανεργία, έχει να σηκώση και τόσο άλλο πληθυσμό, ο οποίος δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Το θέμα όμως της μετακινήσεως των πληθυσμών είναι ένα κοινωνιολογικό πρόβλημα παγκοσμίου σημασίας. Με αυτό ασχολούνται ειδικοί κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι κ.λπ. και υπογραμμίζουν την εξέλιξι και την βαρύτητά του.

Στο σημείο αυτό παραθέτω ωρισμένα αποσπάσματα της επιστημονικής προβλέψεως του Maurice Strong από το βιβλίο του «Where on Earth?», λίγες παραγράφους του οποίου, εδημοσίευσε σε μετάφρασι στα Ελληνικά η εφημερίς «Καθημερινή» στις 20/5/2001. Σε μία άλλη προφητεία του αγίου Κοσμά έχω καταχωρήσει άλλα σημεία του δημοσιεύματος τούτου. Όπως εκεί σημειώνω, πρόκειται για σενάριο του Strong, που όμως βασίζεται σε μελέτη του πως βλέπει τον Κόσμο ότι θα είναι το 2030 μ.Χ., βάσει των επιστημονικών και κοινωνιολγικών στοιχείων.

Όπως ήδη ανέφερα, δεν πρόκειται βέβαια περί προφητείας δι’ ενεργείας του Αγίου Πνεύματος, αλλά περί επιστημονικής προβλέψεως.

Καταχωρώ από το ίδιο δημοσίευμα τα σχετικά με το θέμα που εξετάζομε τώρα:

«Μετακίνηση πληθυσμών.
Μία συνέπεια αυτών των πολλαπλών ασθενειών49 είναι ότι όλο και περισσότεροι πληθυσμοί μετακινούνται σε αριθμούς που στο παρελθόν ήταν υπεράνω κάθε φαντασίας. Μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Κάιρο, η Μπαγκόγκ, το Λάγος και το Σαν Πάολο, έχουν εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία του πληθυσμού τους εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού και της κατάρρευσης της υποδομής. Τα δρακόντεια μέτρα που υιοθέτησαν οι πλούσιες χώρες, για να παρεμποδίσουν την εισροή προσφύγων, άγγιξαν την βαρβαρότητα. Όμως ούτε κι αυτά ήταν ικανά να σταματήσουν το ανθρώπινο κύμα: μόνο πέρυσι ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εκτιμάται ότι ανέβηκε τουλάχιστον κατά 50%.

Οι Ευρωπαίοι έχουν κατασκευάσει τεράστια «στρατόπεδα περιορισμού», αλλά δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν. Οι εξεγέρσεις των δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων είναι συχνό φαινόμενο. Μεταξύ των ντόπιων το μίσος εναντίον των μεταναστών είναι αβυσσαλέο, ενώ οι πιο θερμόαιμοι τους πυροβολούν όπου τους δουν.

Έως το τέλος του χρόνου ελάχιστες ήταν οι περιοχές που πλανήτη όπου η ζωή και η ιδιοκτησία ήταν ασφαλείς. Κι αν δεν κηρύχθηκαν νέοι πόλεμοι με την κλασσική έννοια είναι γιατί λίγες χώρες έχουν πλέον την ικανότητα να συντηρούν στρατό…».

Από τα ήδη διαγραφόμενα στον ορίζοντα ένεκα των σημερινών μεταναστευτικών φαινομένων, μπορούμε να διαβλέψωμε και μείς πως τα «σενάρια» που διαγράφονται για το μέλλον δεν είναι καθόολου υπερβολικά. Είναι σωστοί, πιστεύω, επιστημονικοί προϋπολογισμοί.

Μια παρατήρησι ακόμα επί του σεναρίου τούτου: Όλες αυτές οι καταστάσεις που περιγράφονται προγνωστικά από τον Maurice Strong, σκέπτομαι, μήπως μπορούν να ενταχθούν στις καταστάσεις που μας περιμένουν, πριν έρθη ή όταν έρθη η εποχή του Αντιχρίστου; Δεδομένου μάλιστα ότι πιο κάτω στο σενάριό του ο Strong μιλάει για ένα «χαρισματούχο θρησκευτικό ηγέτη», που τον ονομάζει «Τάντι».

Μήπως οι επιστημονικές προβλέψεις του Strong καταλήγουν στο ηγετικό πρόσωπο του Αντιχρίστου, ο οποίος θα εγκαθιδρυθή, κατά τις προφητείες της Αγίας Γραφής (που μας δόθηκαν δια της ενεργείας του Αγίου Πνεύματος) στο ναό του Σολομώντος, του οποίου περιμένομε την επανοικοδόμησι; Μήπως λοιπόν και ο άγιος Κοσμάς στην προφητεία του 23 Καλ επεκτείνεται χρονικά σε καταστάσεις, που εμπεριέχονται στην ιστορία του Κόσμου και θα δούμε μέσα σ’ αυτές να ολο9κληρωθή η επαλήθευσι της προφητείας αυτής, όταν «τότε κοντά θα είναι» (23 Καλ) η έλευσι του Αντιχρίστου;

Τώρα όμως δεν μπορούμε τίποτε να πούμε, αν δεν ζήσωμε την επαλήθευσι της ιστορίας. Το μέλλον θα αποδείξη πόσο μεγάλη ιστορική εμβέλεια κρύβει περαιτέρω η προφητεία που εξετάζομε.

_______________________________

47. «Όταν ακούσετε ότι ο πόλεμος άρχισε, τότε κοντά θα είναι» (23 Καντ.). Δηλ. όταν ακούσετε ότι άρχισε η επανάσταση 1821,1854, 1878, 1897 (πόλεμος συνόρων), 1913 (α’ βαλκανικός 1912-13). Η προφητεία αυτή μιλάει για το ποθούμενο που ήταν κοντά μετά από κάθε επανάστασι και πόλεμο για την αποτίναξι του τουρκικού ζυγού. Σαφώς η προφητεία αυτή αναφέρεται στο «ποθούμενο».

48. Κατά την βυζαντινή χρονολογική μέτρηση. Βλ. κεφ. «Η λυκοποίηση του προβάτου».

49. Επιδημία πανούκλας που θέρισε (σενάριο βέβαια) την Κεντρική Ασία και Ρωσία, …ελονοσία… χολέρα. Ξηρασία, πείνα, πυρκαγιές. (Από το βιβλίο Where on Earth? του M. Strong), («Καθημερινή» 20/5/2001). Είδαμε τι γίνεται σήμερα με την «άτυπη πνευμονία» και πόσες προφυλάξεις και πόσα μέτρα λαμβάνονται για να μη γίνωνται δεκτοί στις απρόσβλητες από την νόσο χώρες άνθρωποι προερχόμενοι από τις προσβεβλημένες.

***

ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

Ηγουμένης της Ι. Μονής Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, Μεγαδένδρου Θέρμου

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εκδόσεις Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ, ΑΘΗΝΑΙ, 2004

Για την αντιγραφή ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ (σελίδες 452 – 456)

1 thought on “Άγιος Κοσμάς Αιτωλός – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ

  1. Η Μοναχή Ευθυμία 20 χρόνια πριν «μυρίστηκε» τη δουλειά, μόνο που ο Maurice Strong δεν παρουσίαζε κάποια «επιστημονική μελέτη» αλλά ανήκε στην κλίκα που τα είχε προγραμματίσει όλα αυτά και τώρα τα ζούμε. Ο Strong απεβίωσε το 2015.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s