Οσίου Εφραίμ του Σύρου – απάντηση σε αυτούς που λένε ότι κολλάμε μέσα στην Εκκλησία.

εστάλη στο ιστολόγιο από αδελφό αναγνώστη

…. Αλλά ούτε και ένα απλόν λόγον να μην ανταλλάξωμεν με τον διπλανόν μας, μη τυχόν, αντί να εξευμενίσωμεν τον ποιητήν του Ουρανού και της γης, τον παροργίσωμεν.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, όταν ευρίσκεται κανείς ενώπιον βασιλέως και συνομιλή με Αυτόν, αν τύχη και τον καλέση κάποιος σύνδουλος, εάν εγκαταλείψη την συνομιλίαν με τον Βασιλέα, η οποία δι’ αυτόν αποτελεί δόξαν και τιμήν, και γυρίση να κουβεντιάση με τον σύνδουλον, προσβάλλει με τον τρόπον του τον Βασιλέα και προκαλεί εις βάρος του την φοβεράν αγανάκτησιν εκείνου, έτσι και εκείνος που ομιλεί κατά την ώραν της προσευχής και της ψαλμωδίας. Οφείλομεν, λοιπόν, με τον τρόπον που οι Άγγελοι στέκουν με πολύν τρόμον και υμνολογούν τον Δημιουργόν, έτσι και ημείς να παριστάμεθα κατά την ψαλμωδίαν. Αν, ίσως, ο αδελφός, που στέκεται κοντά σου, είναι σωματικώς άρρωστος και βήχει ή πτύει συνεχώς, μη ενοχλείσαι απ’ αυτόν. Σκέψου ότι πολλοί αφιερώθησαν εις την υπηρεσίαν λεπρών και αρρώστων, δια να κερδίσουν από αυτό πολλά πνευματικά, και να μάθουν εκ πείρας την αγάπην και την συμπάθειαν (προς τους ασθενείς).

Και σύ, άλλωστε, αφού φορείς το ίδιον σώμα, ευρίσκεσαι κοντά εις τας τοιαύτας ασθενείας, αν και προς το παρόν το σώμα σου είναι υγιές από φιλανθρωπίαν του Θεού· δι’ αυτό μη υπερηφανεύεσαι εις βάρος του αρρώστου, αλλά να φοβάσαι μη πάθεις τα ίδια και χειρότερα και με την συμπάθεια προς τον αδελφό σου προφύλαττε τον εαυτόν σου.

Ευεργετινού Β’ σελ. 174

5 thoughts on “Οσίου Εφραίμ του Σύρου – απάντηση σε αυτούς που λένε ότι κολλάμε μέσα στην Εκκλησία.

 1. Αυτά που αναφέρονται στον Ευεργετινό, είναι τα λόγια του αγ. Εφραίμ!
  Εμείς που ακολουθούμε τους αγίους πατέρες μας, τα ασπαζόμαστε δίχως κάποια επιφύλαξη.

  Αλλοίμονο σε όσους τα αναιρούν λόγω της «μεταπατερικότητας» που τους διακρίνει!
  Ο μακαριστός πλέον π. Γεώργιος Μεταλληνός μάς έλεγε σε μια εισήγησή του το εξής:
  «Ἡ μεταπατερικότητα, εἶναι στὴν οὐσία της ἀ ν τ ι π α τ ε ρ ι κ ό τ η τ α»!

  Εφόσον όμως, τα ηνία της διοικούσης εκκλησίας βρίσκονται στις άτιμες χείρες των μεταπατερικών, γι’ αυτό έχουμε σήμερα την δημόσια αποδοχή κ προτροπή: της μασκοφορίας ποιμνίου-ιερατείου καθώς κ τόσων άλλων ανορθόδοξων μέτρων!
  Μήπως δεν είναι προφανές ότι έπονται χειρότερες καταστάσεις;

  Ο Θεός να μας δώσει δύναμη κ κουράγιο να αντισταθούμε μέχρι τέλους!
  Επίσης, μακάρι να μας δώσει εκείνη την υπέρμετρη πνευματική χαρά κ την εν Χριστώ καύχηση να δούμε τη νίκη της Ορθοδοξίας μας, έναντι των πολεμίων της!
  Αμήν

 2. εδώ δεν λέει οτι δεν κολάμε μεσα στήν εκκλησία, αλλά να μην μας απασχολεί αν θα κολλήσουμε ή όχι…να ειμαστε προσηλωμένοι με πολύ σεβασμό κ προσοχή στα ιερά λογια της ακολουθίας!

  • Και φυσικά δεν λέει ούτε ότι κολλάμε μέσα στην Εκκλησία, διότι αυτό δεν γίνεται.
   Παρουσιάζει όμως τον πνευματικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

 3. Άστοχος ο τίτλος του άρθρου διότι δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό του. Ας είμαστε προσεκτικοί για να μη δίνουμε αφορμή στους κακόπιστους. Δεν αναφέρει πουθενά στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο άγιος Εφραίμ κάτι σχετικό με την μετάδοση ασθένειας εντός του ναού. Οπότε πώς μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την άποψή του σε κάτι για το οποίο δεν έχει γίνει λόγος από τον άγιο; Για άλλο θέμα μιλάει και είναι πιστεύω ξεκάθαρος.

  • Την απάντηση που δίνεται εδώ δεν την καταλαβαίνουν οι κοσμικοί: προϋποθέτει πίστη, εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και υπακοή στο θέλημά Του. Πώς, λέει, φυλασσόμαστε από «τοιαύτας ασθένειας»; Με μασκούλες και μέτρα προστασίας; Όχι. Με το να συμπαθήσουμε τον ασθενή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s