Μήπως έχουμε μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια υπακοής;

Ο Μητροπολίτης Λουκάς (Κοβαλένκο) της Ζαπορίζης και της Μελιτόπολης σχολίασε τις δηλώσεις του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ότι ο Άθως μπορεί να προσευχηθεί μόνο για την επιστροφή της εκκλησιαστικής ενότητας, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη «διένεξη μεταξύ των δυο Εκκλησιών – Μόσχας και Φαναρίου “που προκύπτει για το ”Ουκρανικό ζήτημα“.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς είπε σε τηλεοπτικό κανάλι . «Τι λυπηρό! Από τη μία πλευρά, οι κατασχεθείσες εκκλησίες, οι ξυλοδαρμένοι άνθρωποι, οι θρόνοι και τα ιερά δώρα που πετάχθηκαν στο δρόμο και στη λάσπη, και από την άλλη, ευγενείς πρεσβύτεροι που, χαμογελώντας γλυκά, μιλούν για την παγκόσμια αγάπη του Θεού, την ανάγκη για ενότητα και πνευματική ειρήνη. Τι είναι αυτό; Πονηριά ή απροθυμία να μάθουμε την αλήθεια; Ή μήπως είναι μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια υπακοής;»

Ο μητροπολίτης Λουκάς υπενθύμισε πώς η UOC προσευχόταν για τον Ηγούμενο Εφραίμ όταν ήταν στη φυλακή και υπέμεινε τις διώξεις. Αλλά τι βλέπουμε τώρα; Ο Ηγούμενος έτρεξε να συμμετάσχει στην ενθρόνιση του Επιφανίου.

«Τότε κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο και να παρακολουθήσει την ενθρόνιση μόνο από την τηλεόραση. Ο Χριστός όμως σταυρώθηκε στην πατρίδα μου με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του, και επομένως και με τα χέρια του», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λουκάς. Δέχτηκε τους σχισματικούς στο μοναστήρι του και προσευχήθηκε μαζί τους. Τώρα ο Ηγούμενος Εφραίμ μιλάει με μεγάλα λόγια για την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει εκείνους που ρίχνουν εκρηκτικά στα σπίτια των ιερέων μας, που οδηγούν μητέρες με μικρά παιδιά στο δρόμο, που διαλύουν το Σώμα του Χριστού – την Εκκλησία.

Επιπλέον,  ο Μητροπολίτης Λουκάς, ότι με την υποταγή του ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου  στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «πέρασε τη γραμμή όπου τελείωσε η υπακοή του στην Εκκλησία», υποστηρίζοντας «τόσο τον παπισμό όσο και τον εθνοφυλετισμό, και άλλες αιρέσεις που προωθεί ο ηγέτης του Φαναρίου σήμερα».

Ο Μητροπολίτης Λουκάς επεσήμανε επίσης την εξαπάτηση στα λόγια του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για τη σύγκρουση μεταξύ των Συνόδων των δύο Εκκλησιών – Ρωσίας και Κωνσταντινούπολης, καθώς «μιλάμε για παραβίαση της κανονικής τάξης ολόκληρης της Οικουμενικής Εκκλησίας, ακολουθούμενη από ένα σχίσμα στην ενότητα ολόκληρου του Σώματος του Χριστού στη Γη!».

Τι μπορεί να κάνει;” Ο πατέρας Εφραίμ ρωτάει. Θα απαντήσουμε σε ό, τι θα μπορούσε να κάνει αλλά δεν έκανε. Θα μπορούσε να γίνει ο νέος Μάξιμος ο Ομολογητής ή Μάρκος ο της Εφέσου, αλλά δεν το ήθελε. Το αξίωμα του ηγουμένου αποδείχθηκε πιο αγαπητό στον Πατέρα Εφραίμ από την Αλήθεια και την αγάπη για τον Χριστό. Αλλά είχε μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ζωής του για να γίνει ιερός ομολογητής της πίστης στον Χριστό, αλλά η υπακοή στο Φανάρι αποδείχθηκε πιο κοντά στο σώμα … » συνέχισε ο Μητροπολίτης Λουκάς.

https://spzh.news

Ορθόδοξος Τύπος

3 thoughts on “Μήπως έχουμε μια προδοσία, ντυμένη στα άμφια υπακοής;

  1. Οι δηλώσεις του Ηγούμενου Εφραίμ που πυροδότησαν την απάντηση:

    Εφραίμ Βατοπεδινός: Το Άγιο Όρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη σύγκρουση Φαναρίου – Μόσχας.
    https://oukraniko.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html

    Ο Ηγούμενος Εφραίμ δεν έχει καμία δουλειά να μιλάει εκ μέρους του Αγίου Όρους. Όχι επειδή ονομάζουν αντικανονικώς «Μεγίστη» την Ι.Μ. Βατοπεδίου να πάρουν και τα μυαλά τους αέρα ότι γίναν πρώτοι και καλύτεροι ! Ας ασχοληθεί με την δική του Μονή την οποία ανακάτεψε στην σύγκρουση Φαναρίου-Μόσχας στέλνοντας εκπρόσωπο στην θεατρική ενθρόνιση του ψευδοΚιέβου Επιφανίου. Είναι παράλογο και κατάντια να ακούμε συμβουλές από εκείνους που συνέβαλαν με τις πράξεις τους στο να δημιουργηθεί το σχίσμα που βλέπουμε σήμερα.

  2. Μπράβο στον Μητροπολίτη Λουκά, είπε τά πράγματα με το όνομα τους.
    Εύχομαι να γίνει αυτός ο Μάξιμος Ομολογητής, ή ο Μάρκος Εφέσου,στα έσχατα χρόνια πού διανύουμε,με την αναμενόμενη ένωση των αιρέσεων με την Ορθοδοξία από Όλα τα ορθόδοξα Πατριαρχεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s