«Όταν βάζω μάσκα σε ένα παιδάκι το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό, του λέω ‘δεν μπορείς να υπάρχεις’.»

«Καταρχάς ένα πολύ μικρό σχόλιο. Ο στόχος όλης της Ψυχολογίας μέχρι σήμερα ήταν οι άνθρωποι συμβολικά να αφαιρέσουμε την μάσκα. Την μάσκα στα συναισθήματά μας, στις ικανότητες… δηλαδή εκεί στόχευε η επιστήμη αυτή.

Σήμερα με την μάσκα -που βλέπω πάρα πολλά παιδάκια την φοράνε σχεδόν σα να μην ξέρουνε και τι γίνεται, αλλά τη φοράνε όμως- θα ήθελα έτσι να ευχηθώ στους γονείς να προσέξουν πάρα πολύ και το επίπεδο της μάθησης αλλά και της ψυχολογίας των παιδιών, της ψυχικής τους ανάπτυξης.

Διότι όταν βάζω μάσκα σε ένα παιδάκι το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό, του λέω ότι «δεν μπορείς να υπάρχεις». Είναι πολύ βαθύ και σοβαρό θέμα. Μία ευχή προς τους γονείς να το δουν ουσιαστικά και βαθιά διότι μεγάλα «τραύματα», μέσα σε εισαγωγικά, η επιστήμη λέει ότι ξεκινάνε από μικρή παιδική ηλικία.

Αυτό δεν μπορεί να το ξεχάσουμε ούτε να το παραβλέψουμε. Μπαίνει μία μάσκα σημαίνει μπαίνει μία μάσκα στην ψυχή, στον λόγο, στην μάθηση, στην επικοινωνία…

… Σε κάποια μελέτη που έχω κάνει έχουμε δει ότι όταν οι γονείς δεν εκφράζονται στα παιδιά τους, που είναι ακριβώς η κατάσταση η σημερινή, δηλαδή όταν φοράει την μάσκα ο γονιός, το παιδί δεν μπορεί να ξέρει αν είναι χαρούμενος ή δυσαρεστημένος ή θυμωμένος· μελέτες λοιπόν έχουν δείξει ότι όταν είναι έτσι οι γονείς, τα παιδιά εκνευρίζονται και δυσαρεστούνται. …»


[Σχόλιο ‘Τας θύρας’: Ναι αλλά οι «ειδικοί» χασάπηδες της κυβέρνησης επέβαλαν τις μάσκες μέσα στα σχολεία και τις θέλουν και στα σπίτια.]


Το σχόλιο αυτό έγινε από παιδοψυχίατρο στην πρόσφατη (13/09/2020) ομιλία του π. Βασιλείου Βολουδάκη.

Η εικόνα από τον Τρελο-γιάννη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s