Εκπρόσωπος ΔΙΣ: «Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα»!

σ.σ. Στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα μέτρα. Προφανώς, για αυτούς, το ποίμνιο δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και εστάλη Εγκύκλιο Σημείωμα απευθείας στους Μητροπολίτες. Μάθαμε όμως κάποια πράγματα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΙΣ, η οποία διευκρίνισε στο Δελτίο Τύπου ότι απεφάσισε λαμβάνοντας υπόψιν την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Κυβέρνησης. Βρισκόμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν και την τυπική ακύρωση της μαϊμουδοσυνόδου, η οποία δεν μπορεί να κρύψει πόσο πολύ έχει αποκοπεί από το ποίμνιό της, και την ενημέρωση των πιστών της Κρατικής Εκκλησίας απευθείας από το ίδιο το Κράτος.

Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, εκπρόσωπος τύπου ΔΙΣ: Δεχτήκαμε τα μέτρα.

«Την πικρία, τη λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του Διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με τη διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής της.
 
Επιπλέον, η ΔΙΣ, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, «λαβούσα υπ’ όψιν της τα δημοσιεύματα μέρους του τουρκικού Τύπου εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, θεωρεί άδικη την επίθεση αυτή και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το σεπτό πρόσωπό του».
 
Επίσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, αφού έλαβε υπόψη της «την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ιερών Ναών με τη συμμετοχή των πιστών» και αποφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμόδιους φορείς.
 
«Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ.
 
Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή, είπε ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα.
 
Επίσης, όπως τόνισε ότι: Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια. Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά. Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός. Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.
 
 

Νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία των ναών με τη συμμετοχή πιστών

Σχόλιο του ιστολογίου μας: Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΑΜΠΕ προφανώς με πληροφορίες από την κυβέρνηση. Από το πρωΐ συνεδριάζει η ΔΙΣ για το θέμα, πριν όμως ανακοινώσει την απόφασή της η κυβέρνηση ανακοινώνει την δική της. Επομένως, τι άλλο θα κάνει η ΔΙΣ παρά μια απλή επιβεβαίωση της κυβερνητικής απόφασης; Τέτοιος συντονισμός στη λήψη αποφάσεων, τέτοια αγαστή συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας, αφήνει άφωνους τους πάντες…

Από 17 Μαΐου η τέλεση λειτουργιών και τελετών με την συμμετοχή πιστών

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Πηγή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Μάιο
(12/5/2020).

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της τα δημοσιεύματα μέρους του τουρκικού τύπου εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, θεωρεί άδικη την επίθεση αυτή και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το σεπτό πρόσωπό του.

Εκφράζει την πικρία, την λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με την διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθώρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς.

Λαβούσα υπ’ όψιν της τα σχετικά με την συζήτηση «περί της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της διδασκαλίας των μαθημάτων και θα αποσκοπούν πρωτίστως στην καλλιέργια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενταξιακής και συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πολιτικής εν γένει και στην διαμόρφωση πιο σφαιρικών προσωπικοτήτων των μαθητών», εκφράζει την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας.

Επίσης η ΔΙΣ ενέκρινε:

– Την έκδοση των Συνοδικών Εγκυκλίων των ετών 2000-2020.
– Την επανέκδοση του Κώδικα Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Τον Ισολογισμό, Απολογισμό και την Έκθεση Πεπραγμένων οικονομικού έτους 2019 της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και τις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες διά το έτος 2020.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εκκλησία της Ελλάδος

9 thoughts on “Εκπρόσωπος ΔΙΣ: «Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα»!

 1. “Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια…” !!! Ποιος θα μου το έλεγε και σιγά μην τον πίστευα ,ότι θα έμπαινε ..πορτιέρης στις εισόδους των Ιερών Ναών !!! Ότι θα γινόταν και ….face control στα σκαλιά της εκκλησίας !!! Ω! καιροί!! Ω! ήθη!! Αντί να παρέμβουν θεολογικά με δυνατό λόγο εν είδει ρομφαίας ελεγκτικής στην πολιτική ηγεσία και να αποστασιοποιηθούν επιτέλους από τα κελεύσματα των εντός και εκτός των τειχών άθεων πολιτικάντηδων, συνεχίζουν αμετανόητα να τους προσκυνούν δουλικά και να τους καλοπιάνουν σαν τρομαγμένα σχολιαρόπουλα. Και εκείνο πάλι της ΚΥΑ έως 5-06-20120 για τις ανοικτές εκκλησίες τι σημαίνει; Καθόλου δεν τους προβλημάτισε; Δηλαδή τι; Ενδέχεται μετά τις 5-06 να ξανακλείσουν οι ναοί για τη Θεία Λειτουργία και τις λοιπές Ακολουθίες; Αυτό θα γίνεται δηλαδή;Και αυτοί τι κάνουν; Κρατούν το ίσο στην Πολιτεία ; Τι να πω πια !! Αντιγράφω ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το χθεσινό κείμενο -θεολογική παρέμβαση του π. Θεόδωρου Ζήση ( που το ιστολόγιό σας φιλοξενεί σε προηγούμενη ανάρτηση ) και καλά θα κάνουν οι Προκαθήμενοι να το μελετήσουν και να πράξουν τα δέοντα και δη τα χρεωστούμενα : “…Ὄχι! Καλοί μας Ἀρχιερεῖς. Δέν εἶναι τό ἴδιο τά κοσμικά καταγώγια καί καταστήματα μέ τούς ἱερούς ναούς, γιά νά ζητᾶτε ἴση μεταχείριση. Δέν ἔπρεπε κἄν νά τήν ζητήσετε, ἀλλά αὐτεξουσίως, μέ τήν δύναμη τήν βασιλική τοῦ ἱερατικοῦ ἀξιώματος, γιατί ὅπως μάθατε στίς Θεολογικές Σχολές ἡ Ἱερωσύνη συγκεντρώνει τό τρισσό ἀξίωμα τοῦ Κυρίου, βασιλικό, προφητικό καί ἀρχιερατικό, ἔπρεπε νά κλείσετε τόν ἀσεβῆ κοσμικό καίσαρα ἔξω ἀπό τούς ναούς, στούς ὁποίους κατοικεῖ καί ἐνεργεῖ ὁ Βασιλεύς τοῦ σύμπαντος. Ὁ ναός εἶναι οἶκος τοῦ Θεοῦ καί ἐργαστήριο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος….” (π. Θεόδωρος Ζήσης)

  • Χριστός Ανέστη.
   Έχω την αίσθηση ότι εσκεμμένως αναφέρουν στις κυβερνητικές αποφάσεις ότι ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για να δημιουργήσουν κάτι σαν «εμπόλεμο» κλίμα με τις «έκτακτες» αυτές ανακοινώσεις και να διατηρήσουν την ψευδαίσθηση μιας κρίσιμης περιόδου που διανύουμε……. από την οποία θα λυτρωθούμε μόνο όταν εμβολιαστούμε. Και αυτό, που βάζουν τους ανθρώπους να φοράνε μάσκες (κάτι που και οι δικοί τους πριν λίγο έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο) για αυτό το κάνουν. Ένα παιχνίδι παίζουν κι εμείς είμαστε τα πειραματόζωα που πρέπει να οδηγηθούμε κάπου αν πιστέψουμε το παιχνίδι τους. Από την αρχή που εμφανίστηκε ο κοροδοϊός μας έλεγαν ότι η ζωή μας θα αλλάξει και δεν θα είναι ποτέ η ίδια και μετά μας είπαν ότι μπαίνουμε σε μία νέα κανονικότητα.
   Βλακείες, που όμως γίνονται πιστευτές, γιαυτό και μέχρι τώρα δεν έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος.

 2. Και μόνο που η ΔΙΣ συστήνει τη χρήση ΜΑΣΚΏΝ μέσα στον Οίκο του Θεού, είναι προφανής ΠΤΏΣΗ και ΆΡΝΗΣΗ της παρουσίας του Χριστού μεταξύ των πιστών και της αγιότητας και Χάριτος των ιερών ναών!

  Αλλά πλέον είναι ζοφερό το σκότος μέσα στο οποίο βρίσκονται και μόνο ο Χριστός, που τώρα ξεκάθαρα αρνούνται, έχει τη δύναμη να βγάλει.

  Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς!

 3. ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ:
  ”Οὐδέν δέδοικα ὡς τούς ἐπισκόπους, πλήν ὀλίγων”.
  Τίποτε δέν φοβήθηκα, ὅσο φοβήθηκα τούς ἐπισκόπους, πλήν ὀλίγων.

  Ἀντί τῆς Θείας Χάριτος, τώρα ἐμπιστευόμαστε τίς ἀποστάσεις, τίς μάσκες καί τά ἀντισηπτικά…!

  Κύριε Ἐλέησον!

 4. Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  ΑΠΟ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΣΝ ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ ΜΛΑΚΙΑΝ
  ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ !!
  ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΕΣΤΙ…

 5. Πρίν αλεκτωρ φωνησαι..
  Ο μητροπολίτης Αυστρίας, προφανώς κατόπιν οδηγιών από τόν Βαρθολομαίο, αποφασίζει να κοινωνούν οι ορθόδοξοι σύμφωνα με το τυπικό τού Αγίου Ιακώβου…..!!!!
  Καλά το πάνε….
  Εξουνιτισμος…

  https://www.exapsalmos.gr/2020/05/13/monoi-mas-vgazoume-ta-matia-mas-aparadekti-protovoulia-tou-sev-afstrias-arseniou-gia-ti-theia-leitourgia-apofasese-na-efarmosei-to-typiko-tis-th-leitourgias-tou-agiou-iakovou/

 6. Το πρώτο πράγμα που θα περίμενε κανείς από τους υποτιθέμενους φύλακες της ιεράς παρακαταθήκης, έστω και με καθυστέρηση, είναι η δριμύτατη καταδίκη των επαίσχυντων, περί Θείας Κοινωνίας, δηλώσεων του γνωστού και μη εξαιρετέου κου Μόσιαλου.
  Πρόκειται για απολύτως απαραίτητη, στοιχειώδη θα έλεγε κανείς, ενέργεια, από την πλευρά των συνοδικών.
  Αντ αυτού, διατύπωσαν μια γενικόλογη αναφορά για το θέμα , ορθή μεν, χωρίς όμως επικέντρωση, στις εν λόγω δηλώσεις και τον αυτουργό τους,όπως εκ των πραγμάτων επιβαλλόταν και επιβάλλεται.
  Ευτυχώς, ευσεβείς και έγκριτοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Κουντουρά, αντέδρασαν θεοφιλώς και πεπαρρησιασμένως, εν αντιθέσει προς τους συνοδικούς ιεράρχες, που δεν τόλμησαν να καυτηριάσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου…
  Ίσως, για να μη θιγεί, εμμέσως, ο “αυθέντης” κ. Μητσοτάκης, προς τον οποίο, καθώς και προς την κα Κεραμέως, επίσης ασεβήσασα προς το Μέγα Μυστήριο, απευθύνθηκαν προ ημερών πληθωρικές ευχαριστίες…
  Ακόμη, εν τω μεταξύ, περιμένουμε από τους συνοδικούς, να απονείμουν το δίκαιο έπαινο και την ευαρέσκεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην ομολογήτρια καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου.

 7. Ὄχι! Καλοί μας Ἀρχιερεῖς. Δέν εἶναι τό ἴδιο τά κοσμικά καταγώγια καί καταστήματα μέ τούς ἱερούς ναούς, γιά νά ζητᾶτε ἴση μεταχείριση. Δέν ἔπρεπε κἄν νά τήν ζητήσετε, ἀλλά αὐτεξουσίως, μέ τήν δύναμη τήν βασιλική τοῦ ἱερατικοῦ ἀξιώματος, γιατί ὅπως μάθατε στίς Θεολογικές Σχολές ἡ Ἱερωσύνη συγκεντρώνει τό τρισσό ἀξίωμα τοῦ Κυρίου, βασιλικό, προφητικό καί ἀρχιερατικό, ἔπρεπε νά κλείσετε τόν ἀσεβῆ κοσμικό καίσαρα ἔξω ἀπό τούς ναούς, στούς ὁποίους κατοικεῖ καί ἐνεργεῖ ὁ Βασιλεύς τοῦ σύμπαντος. Ὁ ναός εἶναι οἶκος τοῦ Θεοῦ καί ἐργαστήριο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

  Ὁ Διάβολος συνεχίζει νά μᾶς χορεύει· μετέφερε τούς μασκοφόρους, τούς μασκαράδες, ἀπό τά κοσμικά καρναβάλια μέσα στίς ἐκκλησίες μας, τόν ἐνοχλοῦν ἡ πρόσωπο μέ πρόσωπο προσευχητική κοινωνία μέ τόν Θεό, τά χαριτωμένα τῶν πιστῶν πρόσωπα. Ποῦ χάθηκαν οἱ μεγάλοι θεολόγοι τοῦ προσώπου καί τῆς εὐχαριστιακῆς ἐκκλησιολογίας; Τούς ἀρέσουν τά προσωπεῖα, οἱ μάσκες, καί ἡ μή σύναξη τῶν πιστῶν, οἱ ἄδειες ἐκκλησίες; (π.Ζήσης Θεόδωρος)

  Εσείς στη ΔΙΣ καταλάβετε πως απευθύνεστε σε λογικά πρόβατα και όχι σε βοοειδή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s