Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Τα Ιεροσόλυμα καταγράφουν μελανή σελίδα στην ιστορία τους. Ο Θεόφιλος συνεθλίβη από τις πέσεις Κυρίλλου και Πούτιν».

Δημοσιεύτηκαν από το «Φως Φαναρίου» κάποιοι από τους διαλόγους της συνάντησης της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Αρχιερείς της Πατριαρχικής Συνόδου στις 15 Φεβρουαρίου στο Φανάρι.

Όπως είναι γνωστό την τριμελή αντιπροσωπεία των Ιεροσολύμων αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιος, Βόστρων Τιμόθεος και Ανθηδώνος Νεκτάριος.Όπως αποκαλύπτει ο πολύ καλά πληροφορημένος κ. Καλμούκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέδειξε για άλλη μία φορά την ματαίωση από τον Πατριάρχη Θεόφιλο της Σύναξης «για να μη χειροτερέψουν τα πράγματα».

Αλήθεια πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να γίνουν για την Ορθοδοξία τα πράγματα από ότι έγιναν με την αναγνώριση των καθηρημένων, αναθεματισμένων, αυτοχειροτόνητων και σχισματικών από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Τα όσα δημοσιεύθηκαν για τη συνάντηση είναι ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά.

Κατά τη συζήτηση η οποία διήρκεσε δύο ώρες έγινε σε καλό κλίμα, οι Ιεροσολυμίτες αρχιερείς τόνισαν από την αρχή ότι τρέφουν σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας πως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων δεν επιθυμεί να διαφοροποιείται από τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά να συντάσσεται και να συμπορεύεται. 

Τονίστηκε για ακόμη άλλη μία φορά ότι ο σκοπός της συνάξεως στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 26 Φεβρουαρίου γίνεται «προς αδελφική συζήτησιν διορθοδόξου χαρακτήρος ζητημάτων, επί τω σκοπώ της αποκαταστάσεως της πληγείσης επ’ εσχάτων ενότητος της Ορθοδοξίας». Υπογραμμίζεται ότι τα επιχειρήματα των Ιεροσολυμιτών ιεραρχών δε στάθηκαν ικανά να πείσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο και να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επεδίωκαν.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει τα επιχειρήματα και τις αυθεντικές εκφράσεις του Πατριάρχη και των Ιεραρχών του θρόνου.«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε βαθύτατη λύπη διότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «καταγράφει μελανήν σελίδα εις το βιβλίον της ιστορίας αυτού, καθώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίας διόλου τιμητικάς, αι οποίαι επηρεάζουν δυσμενώς τας Διορθοδόξους σχέσειςΧαρακτήρισε «ατυχή» την αποδοχή της πρόσκλησης από μέρους του κ. Θεοφίλου να μεταβεί στη Μόσχα (τέλος Νοεμβρίου 2019) όπου συνεθλίβει από τις πιέσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και του Προέδρου Πούτιν, εξήγγειλε σύγκληση Συνάξεως χωρίς να συμβουλευθεί πρώτα τον Προκαθήμενο της Πρωτόθρονης και Πρωτοεύθυνης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με την τάξη και πράξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας οι πρωτοβουλίες για τη σύγκληση Διορθοδόξων και Πανορθοδόξων Συναντήσεων, καθώς και η προεδρία τους ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, γι’ αυτό δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πρωτοβουλίες άλλων που σχεδιάστηκαν και ελήφθησαν ερήμην και εν αγνοία του και ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ζήτησε να ματαιωθεί η προγραμματιζόμενη Σύναξη και ευχήθηκε όπως «αποφευχθούν τα χειρότερα».

Ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας είπε για την Αγιοταφική Αδελφότητα ότι αντί να συμπορεύονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως οφείλουν, οδηγούν με τις ασύνετες πρωτοβουλίες τους στη διάσπαση της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Κώου Ναθαναήλ εισηγήθηκε όπως ο Πατριάρχης Θεόφιλος ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος αφού εξέφρασε τη θλίψη του για την προσβλητική και υστερόβουλη πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμωντόνισε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας, τα χτυπήματα της οποίας θα είναι συνεχή και δυσβάσταχτα καθότι επιθυμεί να σφετερισθεί τον ολοσχερή έλεγχο των Αγίων Τόπων. 

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός τόνισε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων γίνεται συμπαραστάτης στο δόλιο σχέδιο της Μόσχας να αρχίσει συγκλήσεις Πανορθοδόξων Συναντήσεων ερήμην του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας επισήμανε ότι δεν προσκλήθηκε η Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ υπενθύμισε και τη διαμάχη που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Αντιοχείας για το θέμα του Κατάρ.

Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος είπε πως δεν επιθυμεί κανείς να βρεθεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος σε δύσκολη θέση γι’ αυτό θα μπορούσε να αναγγείλει έγκαιρα τη ματαίωση της πρωτοβουλίας του με την αιτιολογία ότι δεν έτυχε πανορθόδοξης αποδοχής».

Κατά τα άλλα στο Φανάρι ασχολούνται με πολύ σοβαρότερα θέματα όπως αυτό που καταγράφεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου:

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ  
Εκκλησιαστικαί ειδήσεις Η Α. Σεβασμιότης, ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος την Δευτέραν 17ην Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, επεσκέφθη τον Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονον κ. Θεόδωρον εν τω Γραφείω αυτού, ώτινι επεδαψίλευσε τας ευχάς και ευλογίας Αυτού επί τοις ονομαστηρίοις αυτοῦ».Με άλλα λόγια γυρίζουν από γραφείο σε γραφείο και λένε μεταξύ τους χρόνια πολλά. Και αυτό αποτελεί σοβαρή είδηση. Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι αυτοί που επιμένουν στην διαφύλαξη των δήθεν «προνομίων» τους δεν μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για την Ορθοδοξία…

oukraniko.blogspot

2 thoughts on “Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Τα Ιεροσόλυμα καταγράφουν μελανή σελίδα στην ιστορία τους. Ο Θεόφιλος συνεθλίβη από τις πέσεις Κυρίλλου και Πούτιν».

  1. Καλά, πως καθαιρέθηκαν και αποκόπηκαν στο παρελθόν οι αιρετικοί πατριάρχες της Πόλης;
    Πήραν άδεια από τον υπό καθαίρεση πατριάρχη και την σύνοδο του;
    Πόση πια διαστροφή..Η υποσυνείδητη ενοχή των εγκλημάτων τους τους κάνει να δίνουν ευχόλογα στήριξης μεταξύ τους. Όταν πέσει η αυλαία να δούμε γλέντια..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s