Οι Εκκλησίες Ρουμανίας, Σερβίας και Πολωνίας θα παρευρεθούν στην σύναξη της Ιορδανίας.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι 6 Εκκλησίες θα παρευρεθούν, ενώ 5 όχι (παραμένει να μάθουμε τι θα κάνουν οι Εκκλησίες: Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Γεωργίας)

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας

Αμμάν, Ιορδανία, 14 Φεβρουαρίου 2020

Εκτός από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια αδελφική συνάντηση για να συζητήσει θέματα ενότητας της Εκκλησίας γύρω από την τρέχουσα ουκρανική κρίση, και τις Εκκλησίες Ρωσίας και Τσεχίας & Σλοβακίας, οι οποίες ενέκριναν την πρωτοβουλία των Ιεροσολύμων, στην επερχόμενη σύναξη στο Αμμάν της Ιορδανίας θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Πολωνίας.

Η αδελφική σύναξη θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Φεβρουαρίου.

Δεδομένης της σταθερής θέσεως της Σερβικής Ιεράς Συνόδου και της Συνόδου των Επισκόπων, καθώς και των επανειλημμένων δηλώσεων του προκαθημένου και πολλών άλλων ιεραρχών, δεν εκπλήσσει το ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Ειρηναίος σκοπεύει να συμμετάσχει στην σύναξη. Η Εκκλησία της Πολωνίας έχει επιδείξει παρόμοια σταθερή θέση, και ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ [σ.σ. δείτε εδώ το δημοσίευμα του ORTHODOXIA-INFO] ανέφεραν πρόσφατα ότι η Εκκλησία της Πολωνίας δεν θα εκπροσωπηθεί, ο προσωπικός βοηθός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Σάββα γρήγορα αναίρεσε αυτές τις φήμες.

Η περίπτωση της Εκκλησίας της Ρουμανίας ήταν αμφίβολη και η συμμετοχή της στην επερχόμενη συνάντηση ήταν πάντα ένα ερώτημα. Η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Εκκλησίας δεν αναγνώρισε επισήμως την δημιουργηθείσα από την Κωνσταντινούπολη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» αλλά ούτε και την αρνήθηκε σθεναρά, όπως έκαναν οι Εκκλησίες της Σερβίας και της Πολωνίας.

Ωστόσο, κατά την χθεσινή συνεδρία υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Εκκλησίας αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία στη σύνοδο του Αμμάν, αναφέρει η επίσημη υπηρεσία Τύπου της Ρουμανικής Εκκλησίας Basilica News Agency.

Κι ενώ η ρητορική που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη, και τα προσκείμενα σε αυτήν μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιχειρεί να παρουσιάσει την ουκρανική κρίση ως ένα ζήτημα Ελλήνων εναντίον Ρώσων ή Ελλήνων εναντίον Σλάβων, είναι αξιοσημείωτο ότι στην επερχόμενη συνάντηση θα συμμετάσχουν Εκκλησίες και από τις δύο σφαίρες επιρροής (ελληνόφωνες και σλαβόφωνες) αλλά και έξω από αυτές, όπως με την αναγγελθείσα συμμετοχή της Ρουμανικής Εκκλησίας.

Η δήλωση της Συνόδου σημειώνει ότι ο Πατριάρχης Δανιήλ δεν θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως για να μην ερμηνευθεί η συνάντηση ως Σύναξη Προκαθημένων.

«Η συμμετοχή αυτή της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην αδελφική συνάντηση στο Αμμάν, ωθείται από το γεγονός ότι όλες οι αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν την ευθύνη να συνεργαστούν για την διατήρηση, την υπεράσπιση και την προώθηση της Ορθοδόξου δογματικής, κανονικής και Ευχαριστιακής ενότητας, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού και τους Ιερούς Κανόνες», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η Ρουμανική Σύνοδος επανέλαβε επίσης την θέση της ότι τα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να ξαναρχίσουν τον διάλογο το συντομότερο δυνατό για να βρουν λύση στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, «προκειμένου να μην εμβαθυνθεί η πόλωση των δυο αντιτιθέμενων πλευρών: -των προσκείμενων στην Κωνσταντινούπολη Εκκλησιών και των Εκκλησιών που πρόσκεινται στην Μόσχα

Η Σύνοδος τονίζει επίσης ότι θεωρητικά συμφωνεί με την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αν και πρέπει να δοθεί σε ολόκληρη την Εκκλησία, όχι μόνο ένα μέρος, και πρέπει να είναι καρπός συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως που θα συνοδευτεί από μία πανορθόδοξη συναίνεση. [σ.σ. εκτός εάν χάθηκε το νόημα στην μετάφραση -θεωρεί η Εκκλησία της Ρουμανίας ότι οι σχισματικοί είναι «ένα μέρος» της Εκκλησίας;]

Συνεπώς οι ιεράρχες της Ρουμανικής Εκκλησίας δεν εγκρίνουν την μονομερή χορήγηση αυτοκεφαλίας σε μια μειονοτική ομάδα από την Κωνσταντινούπολη, αν και θεωρητικά στηρίζουν την αυτοκεφαλία για την Ουκρανία. Παρόμοια θέση έχει διατυπωθεί και από άλλες Εκκλησίες και ιεράρχες. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο Ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοκεφαλία αλλά έχει δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάββας εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας αλλά τονίζει ότι πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους Κανόνες.

Επιπροσθέτως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπερίσεβκα [Baryshevka] Βίκτωρ, της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος θα παρευρεθεί στην συνάντηση στο Αμμάν, όπως ο ίδιος ο προκαθήμενος ενημέρωσε μία Ουκρανική αντιπροσωπία που τον επισκέφτηκε στις 30 Ιανουαρίου.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Συζητήσαμε για άλλη μια φορά και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην αδελφική συνάντηση των προκαθημένων των Τοπικών Εκκλησιών στην Ιορδανία που κάλεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Ελπίζω να δω τον Μητροπολίτη σας του Κιέβου, τον Μακαριώτατο Ονούφριο, στο Αμμάν», ανέφερε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Η Ουκρανική Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων αναφέρει επίσης από δικές της πηγές ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Λούμπλιν και Χελμ [Lublin and Chełm] Άβελ, θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει την Πολωνική Εκκλησία στην συνάντηση.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Σάββας δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω προβλημάτων υγείας.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι 6 Εκκλησίες θα συμμετάσχουν στην αδελφική συνάντηση των Ιεροσολύμων: Ιεροσόλυμα, Μόσχα, Τσεχία-Σλοβακία, Σερβία, Πολωνία και Ρουμανία, ενώ 5 απέρριψαν την πρόσκληση: Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Ελλάδα, Κύπρος και Αλβανία, όλες επικαλούμενες την πεποίθηση ότι μόνο η Κωνσταντινούπολη μπορεί να καλέσει σύνοδο, αν και υπάρχουν αναφορές ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια να συμμετέχει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Σχετικά με την πρόσκληση του Ιεροσολύμων δεν υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις από τις Εκκλησίες της Αντιόχειας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας.

Παρά την αντίθεση της Κωνσταντινούπολης και των Εκκλησιών στον Ελληνικό κόσμο, ο Μακαριότατος Πατριάρχης Θεόφιλος παραμένει αποφασισμένος να διεξαγάγει μια εποικοδομητική συνάντηση. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι έστειλε για δεύτερη φορά την πρόσκλησή του σε όλους τους προκαθημένους.


Μετάφραση Φαίη

Orthodox Christianity

1 thought on “Οι Εκκλησίες Ρουμανίας, Σερβίας και Πολωνίας θα παρευρεθούν στην σύναξη της Ιορδανίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s