Σκάκι ΗΠΑ-Ρωσίας

Στον νέο Ψυχρό Πόλεμο των δύο Πυρηνικών Υπερδυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσίας, ένα από τα καίρια σημεία που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους ενός ή του άλλου παίκτη, αποτελεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στο σκάκι, η κύρια μάχη των δύο αντιπάλων επικεντρώνεται στην κατάληψη του κέντρου της σκακιέρας. Ο νικητής αυτής της μάχης θέτει τις βάσεις για την τελική επικράτηση.

Τα Ιεροσόλυμα και η γύρω περιοχή της Παλαιστίνης είναι για τον χριστιανικό κόσμο το κέντρο της γης. Εκεί επί 3.500 χρόνια έδρασαν οι μεγαλύτεροι προφήτες, δόθηκε ο παλαιός Νόμος, αποκαλύφθηκε ο ίδιος ο Θεός.

Η Κωνσταντινούπολη έχει το όνομα αλλά η Αγία Πόλη την χάρη.

Η Νέα Ρώμη, ένα άλλο στρατηγικό κομβικό σημείο έχει κερδηθεί από την προτεσταντική Αμερική. Ο τοποτηρητής της κ. Βαρθολομαίος έχει αιχμαλωτίσει μερικά πιόνια, όπως την Ουκρανία, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, αλλά δεν αρκούν για την νίκη.

Η Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα σημείο τέτοιο που θα δώσει καίριο προβάδισμα στον «κάτοχό» της. Εάν την ελέγξουν οι ΗΠΑ παίρνουν το παιχνίδι. Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα και Αλεξάνδρεια έχοντας και τις αβάντες του Βατικανού, συνδυαζόμενες, θα εκφράζουν το σύνολο του παγκόσμιου χριστιανισμού. – Οι προτεστάντες δεν είναι βασικός παίκτης. – Οι Ρώσοι, αν και η πολυπληθεστέρα Ορθόδοξη Εκκλησία, θα περάσει σε διεθνή ανυποληψία. Ο εκσλαβισμός της Ορθοδοξίας από τους Ρώσους θα λάβει σάρκα και οστά στη συνείδηση των ανθρώπων. Κάθε κίνηση του κ. Κυρίλλου θα ερμηνεύεται πια ως προσπάθεια καπελώματος των Ορθοδόξων λαών.

Αλλά εάν η Μόσχα «πείσει» τον κ. Θεόφιλο για τα δίκαια της Ορθοδοξίας, η νίκη της θα προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές στην Ανατολή. Ο κ. Θεόφιλος ως έχων κανονικό δικαίωμα θα συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο και θα καταδικάσει τον κ. Βαρθολομαίο.

Η Ανατολική του Χριστού Εκκλησία, προσωρινώς, θα ταρακουνηθεί βιαίως. Θα φθάσει στα πρόθυρα του Σχίσματος. ΗΠΑ και Βαρθολομαίος θα αντιδράσουν λυσσωδώς και θα συγκαλέσουν Σύνοδο καταδίκης του Ιεροσολύμων. Αλλά τότε οι τοπικές Εκκλησίες θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ της μιας παρατάξεως που θα εκφράζει την κανονικότητα και την Ιερά Παράδοση και η οποία παράταξη θα έχει εκτός της αξιόπιστης, τώρα, πλειοψηφίας και τους Αγίους Τόπους από όπου ο κάθε πιστός περιμένει ως λύτρωση κάθε Πάσχα το Άγιον Φως και της άλλης παρατάξεως, την οποία θα εκφράζουν ένας αλαζόνας και αντιπατερικός Πατριάρχης μαζί με μια αναξιόπιστη προτεσταντική Ουάσινγκτον.

Το παιχνίδι είναι χαμένο για Βαρθολομαίο, Ελπιδοφόρο και Σία…

Αυτές τις ημέρες ο κ. Παυλόπουλος προσπαθεί εκ μέρους των Αμερικανών να προσεταιρισθεί τον κ. Θεόφιλο. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα κατέβασε στην Ιερουσαλήμ το βαρύ πυροβολικό της, τον κ. Πούτιν.

Είπαμε σκάκι παίζεται. Και οι επαΐοντες γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι στο στίβο των 64 τετραγώνων είναι άφθαστοι.


Αναστάσιος Αλεξάνδρου

Εκπαιδευτής Σκακιού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s