Νίκη της Ορθοδοξίας στην Πάτρα (βίντεο)

Σπυρίδων Ζορμπαλάς

Αγαπητοί αδελφοί. Μία ημέρα μετά την επίσκεψη της ομάδος των σχισματικών Ουκρανών προσκυνητών στην Μητρόπολή μας θα ήθελα στην αγάπη σας να σας κάνω μία όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν αυτές τις ημέρες.

Αυτή η εβδομάδα (6-14/11) μου φάνηκε σαν ένας αιώνας. Χρειάστηκε να κάνω 3 ραδιοφωνικές παρεμβάσεις, μία τηλεοπτική και να γράψω τουλάχιστον 2 άρθρα για να παρουσιάσω τις θέσεις μου και να απαντήσω σε διαφόρων ειδών επιθέσεις που δέχθηκα.

Επίσης χρειάστηκε να επικοινωνήσω με αρκετούς άγνωστους σε εμένα ανθρώπους που ζητούσαν πληροφορίες ή είχαν απορίες για την κίνηση αυτή, καθώς και να ασχοληθώ με το οργανωτικό κομμάτι αυτής (τηλεοπτική κάλυψη, έντυπο υλικό, κτ.λ.).

Όλα πέρασαν κυριολεκτικά από πάνω μου και αν δεν ήταν η ηθική συμπαράσταση κάποιων πραγματικά αληθινών αδελφών και η Θεία Χάρις δεν θα γινόταν λογικά να ανταπεξέλθω σε όλο αυτό.

Το προσωπικό μου κάλεσμα μέσω του διαδικτύου πήρε απρόσμενα μεγάλες δημόσιες διαστάσεις και πιθανώς επηρέασε και τα τεκταινόμενα στην Αίγινα, καθώς την επόμενη ημέρα, τα Μ.Μ.Ε. ξεκίνησαν να διερευνούν τις διαθέσεις του εκεί Μητροπολίτη ως προς την επίσκεψη των σχισματικών Ουκρανών, που κατέληξαν και στη γνωστή αντίδραση με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν αυτοί εκεί.

Οι σχισματικοί είχαν ανακοινώσει ότι θα βρίσκονται στις 14/11 στις 07:30 στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα (προφανώς τον Νέο)  όπου και θα συμμετείχαν (με άγνωστο τρόπο) στην Θεία Λειτουργία. Στις 11:00 θα επισκέπτονταν επίσης την Ι. Μονή Ομπλού που βρίσκεται στα περίχωρα των Πατρών. Όπως αντιλαμβάνεστε επρόκειτο να υπάρξει βέβαιη συμπροσευχή εν ώρα Θείας Λειτουργίας και πιθανό συλλείτουργο.

Δόξα τω Θεώ, η κίνησή μου απέτρεψε τον σχεδιασμό τους.

Αντί για τις 14/11, εμφανίστηκαν την προηγούμενη ημέρα Τετάρτη 13/11, κάποια στιγμή το απόγευμα.

Δυστυχώς όπως φοβόμασταν η Μητρόπολή μας είχε φροντίσει για την υποδοχή τους και τον ρόλο του ξεναγού έπαιξε -δυστυχώς για αυτόν- ο υπεύθυνος του Νέου Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο οποίος μεταβίβασε στους προσκυνητές τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου (σε αυτό είμαι προσωπικά μάρτυρας καθώς και άλλος ένας αδελφός) και τους ξενάγησε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα (βρίσκεται πλησίον του νέου) όπως επίσης και στον νέο.

Στον παλαιό Ι.Ν. με την ανοχή βεβαίως του υπευθύνου εκεί ιερέα και την παρουσία του π. Σκιαδαρέση, έκαναν κάποιο είδος προσευχής πάνω από το σημείο που βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ανδρέα (ο «επίσκοπός» τους εμφανίζεται με πετραχήλι στις σχετικές φωτογραφίες).

Κάποιοι αδελφοί που έκαναν σποραδικούς ελέγχους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τους εντόπισαν κάποια στιγμή και με την μετέπειτα παρουσία μου, που συνέπεσε με την ώρα που αυτοί βρίσκονταν στον νέο ναό, έγινε το περιστατικό που περιγράφεται στο άρθρο «Δραματικές εξελίξεις στην Πάτρα…». Ευτυχώς που η Θεία Πρόνοια απέτρεψε να τους συναντήσω στον παλαιό ναό γιατί αδελφοί μου δεν ξέρω τι θα έκανα όταν θα έβλεπα τον «επίσκοπό» τους, με πετραχήλι να προσεύχεται πάνω από τον τάφο του Αγίου μας.

Την επόμενη ημέρα 14/11 στις 06:00 συγκεντρωθήκαμε περίπου 55-60 πιστοί στον προαύλιο χώρο του Αγίου Ανδρέα. Άνθρωποι, οι περισσότεροι άγνωστοι σε εμένα, κάθε ηλικίας (παιδιά έως βαθιά γεράματα), από Πάτρα και περίχωρα και κάποιοι αδελφοί, φίλοι και μέλη της Αντιαιρετικής Επιτροπής της Μητροπόλεώς μας, κατάφεραν να ξεπεράσουν εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια και να δώσουν την καλή μαρτυρία υπέρ πίστεως και πατρίδος. Νοητά παρόντες και ιερείς οι οποίοι είχαν δώσει την ευλογία τους στα πνευματικά τους παιδιά για να βρίσκονται εκεί. Με έντονη τη Θεία Παρουσία, σε απόλυτα ειρηνικό κλίμα, γνωριστήκαμε, συζητήσαμε, ενημερωθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, προσευχηθήκαμε.

Ο νέος Ιερός Ναός έμεινε (κατά παράξενο τρόπο) κλειστός μέχρι τις 09:00. Θεία λειτουργία γινόταν στον παλαιό Ι.Ν. με ολίγους ντόπιους πιστούς. Προς στιγμήν θορυβηθήκαμε όταν από ένα μικρό βαν βγήκαν 4-5 κυρίες με μαντίλες οι οποίες ήταν τελικά από την Ρουμανία και ατυχώς βρήκαν το νέο Ι.Ν. κλειστό.

Οι σχισματικοί παρέμειναν βεβαίως άφαντοι.

Έβγαλα έναν μικρό λόγο προς χαιρετισμό και ενημέρωση για την εκδήλωση και αργότερα κάποιοι αδελφοί όταν ένοιωσαν ότι πέρασε ο κίνδυνος, μπήκαν στον παλαιό Ναό και λειτουργήθηκαν.  Η παρουσία μας εκεί κράτησε μέχρι περίπου τις 10:00 οπότε και αποχωρήσαμε και οι τελευταίοι, γεμάτοι με συναισθήματα που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Ήταν πραγματικά μία εμπειρία ζωής και ειλικρινά έχασε όποιος μπορούσε να παραστεί και δεν το έκανε.

Οι σχισματικοί μετά από την Πάτρα, επισκέφτηκαν το Ι.Ν. Αγίου Νικολάου (της Ι. Μ. Ναυπάκτου) στο Αντίρριο. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν λανθασμένα ότι επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό  Αγίου Νικολάου στην Πάτρα. Πιθανόν να έγινε και εσκεμμένα καθώς στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πατρών διακονεί ο αγωνιστής ιερέας π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

Αδελφοί μου, τα σχέδια των αλλότριων και των ντόπιων συνεργατών τους ήταν πονηρά, όμως ο Θεός είχε και αυτός τα δικά του και με την Χάρη του που φάνηκε έντονη όλα πήγαν κατ’ ευχή. Οι άνομες διαθέσεις  και πράξεις ξεσκεπάστηκαν και αποφεύχθηκε η ουσιαστική βεβήλωση της Θείας Λατρείας με συμπροσευχή ή και συλλείτουργο που θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την πόλη μας.

ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΝΙΚΗΣΕ !

Εύχεστε και Χαίρεστε,

Σπυρίδων Ζορμπαλάς

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

14/11/2019 ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ

6 thoughts on “Νίκη της Ορθοδοξίας στην Πάτρα (βίντεο)

 1. Η Πάτρα άνοιξε το δρόμο της λαικής αντιδράσεως, απέναντι στην απέλπιδα επιχείρηση «εκκλησιαστικής» νομομιποιήσεως των Ουκρανών σχισματικών, την οποία, δυστυχώς, υλοποιεί, διά της όλης στάσεώς της, η πλειοψηφία των Ελλαδιτών ιεραρχών.
  Λίγοι, σχετικά, μα ασυμβίβαστοι και ανένδοτοι, επί θεμάτων προασπίσεως της ιεροκανονικής ευταξίας, αγωνιστές και ομολογητές πιστοί, με επικεφαλής τον κ.Σπυρίδωνα Ζορμπαλά, διά της όλης στάσεώς των, αφ ενός μεν δημοσιοποίησαν στον Πατραικό λαό και όχι μόνο, την πρόθεση των σχισματικών Ουκρανών να επισκεφθούν και βεβηλώσουν το ναό του Πρωτοκλήτου και τον ευαισθητοποίησαν σχετικώς, αφ ετέρου δε απέτρεψαν τη βδελυκτή συμπροσευχή, και πολύ περισσότερο, το αποτροπιαστικό συλλείτουργο στον εν λόγω ναό.
  Δυστυχώς, δεν αποφεύχθηκε η ασχημία της μεταβιβάσεως στους θρασείς σχισματικούς, υπό του εφημερίου του ναού, των χαιρετισμών και ευλογιών, α-λογιών μάλλον, του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, του ταχθέντος, ατυχώς, με την πλευρά της αντικανονικότητος και των εν Ουκρανία αντικανονικών.
  Ένεκα της επιεικώς απαραδέκτου στάσεώς του κατά την τελευταία, απο-καρδιωτική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της καθ Ελλάδα Εκκλησίας, ο εν λόγω ιεράρχης, δημιούργησε τις προυποθέσεις για τη θρασεία έλευση των Ουκρανών ψευδο-κληρικών (λαικών που φορούν και μολύνουν το ιερό ράσο). Τυγχάνει ο κύριος υπεύθυνος της απευκταίας αυτής εξελίξεως και ένοχος δεινού σκανδαλισμού του ορθοφρονούντος κλήρου και λαού.
  Κάτι τέτοιο, επ ουδενί, βεβαίως, απαλλάσσει τον εφημέριο του ναού, για την αντικανονική και σκανδαλωδέστατη στάση του, εν προκειμένω.
  Επιπροσθέτως, σκανδαλωδέστατη τυγχάνει και η, εν προκειμένω, στάση των ιεραποστολικών αδελφοτήτων της Πάτρας, απέναντι στην έλευση των σχισματικών αλλά και έναντι της επίσης σκανδαλώδους συντάξεως του επιχωρίου μητροπολίτου, με το μέρος της αντικανονικότητος και των εν Ουκρανία σχισματικών, όπως και η ανεξήγητη (;), άχρι τούδε σιωπή τους, για το κατακουρέλιασμα της κανονικής τάξεως στο Ουκρανικό, από την πλευρά του Φαναρίου.
  Όσον, δε, αφορά, στον αξιότιμο κ.Ζορμπαλά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω ομολογητής, παρεμβαίνει, πεπαρρησιασμένως , επί εκκλησιαστικών ζητημάτων. Στο παρελθόν, εξ όσων ενθυμούμαι, άσκησε επιβεβλημένη κριτική σε εκδηλώσεις που καλλιεργούν και προωθούν την εκκοσμίκευση της μητροπόλεως Πατρών, όπως κοσμικού τύπου συναυλίες.
  Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την ακατάβλητη ομολογιακή του διάθεση και το ακάματο σθένος του για την προάσπιση τόσο της ιεροκανονικής ευταξίας, όσο και για τη γνησιότητα του εκκλησιαστικού ήθους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s