«Είμαστε μια λεβέντικη ιεραρχία» είπε Μητροπολίτης καθώς αποφάσιζαν να δεχτούν το σχίσμα στην Εκκλησία.

σ.σ. ΣΤΙΓΜΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ για την διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος. Οι διάλογοι που δημοσίευσε το «Orthodoxia Info» κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως της Ιεραρχίας για το ουκρανικό αποκαλύπτουν την κατάντια του φρονήματος της Ιεραρχών. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να αποκαλούνται ποιμένες. Κραύγαζαν για τον «θεσμό» του Πατριαρχείου που δεν πρέπει να χαθεί (δηλαδή ότι θα σωθεί με ανίερες αποφάσεις). Κραύγαζαν για τους κακούς Ρώσους που απειλούν το Πατρ. Κωνσταντινουπόλεως και τους πιέζουν (εν αντιθέσει με τον Πατρ. Βαρθολομαίο φερ’ ειπίν και τους Αμερικανούς!!). Κραύγαζαν για ανούσια πράγματα αποκαλύπτοντας το σκότος που τους έχει κυριεύσει. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και τον αρθρογράφο που μάλλον δεν έβλεπε Αμερικανούς να επισκέπτονται Μητροπολίτες, Αρχιεπισκοπή και Άγιον Όρος αλλά Ρώσσους!! Είναι τόσο ανίερο και βλάσφημο αυτό που συμβαίνει. Για άλλη μια φορά κέρδισε η πολιτική και ο εθνοφυλετισμός εις βάρος των Κανόνων της Εκκλησίας. Δεν αποκλείεται δε ότι αυτοί που πετάχτηκαν να μιλήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο το έκαναν εσκεμμένα για να παρασύρουν και τους άλλους. Διαβάστε τους διαλόγους και φρίξτε με την κατάντια των Ιεραρχών.


«Ποιός είναι ο Μόσχας;» Διάλογοι φωτιά στην Ιεραρχία για το Ουκρανικό.

Σε «μπούμερανγκ» μετατράπηκαν οι αφόρητες πιέσεις και οι απειλές κορυφαίων αξιωματούχων της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποδείχθηκε από την σημερινή απόφαση της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

ORTHODOXIA.INFO |  Των Α. Λουδάρου – Α. Τριανταφύλλου

Σε «μπούμερανγκ» μετατράπηκαν οι αφόρητες πιέσεις και οι απειλές κορυφαίων αξιωματούχων της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποδείχθηκε από την σημερινή απόφαση της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που έλαβαν τον λόγο κατά την συνεδρίαση, πάνω από 35, περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα τις πιέσεις που έχουν δεχθεί από Ρώσους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους δηλώνοντας πως αρνούνται να υποκύψουν.

«Οι απειλές ότι οι Ρώσοι θα κάνουν «αυτό η εκείνο» επιβεβαιώνουν ότι ο πανσλαβισμος που ξεκίνησε επί Στάλιν συνεχίζεται με αλλά μέσα σήμερα» τόνισε ο μητροπολίτης Λαγκαδά ενώ ο Περιστερίου έκανε λόγο για «πονηρά κίνητρα» από πλευράς Εκκλησίας Ρωσίας.

Ο μητροπολίτης Πατρών ο οποίος ήταν μέλος της προηγούμενης σύνθεσης της ΔΙΣ έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού από την πλευρά της Μόσχας και μετέφερε στην Ιεραρχία συνομιλία που είχε με Ρώσο αρχιερέα που τον επισκέφθηκε για να κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «ηγουμενισμό». Αν είχατε έρθει στην Σύνοδο της Κρήτης τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί φέρεται να είπε στον Ρώσο απεσταλμένο ο μητροπολίτης Πατρών που όπως παραδέχθηκε αν και είχε αρχικά επιφυλάξεις όταν συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατάλαβε.

«Εμείς σήμερα έχουμε ευκαιρία να λύσουμε τα χέρια και των άλλων Πατριαρχείων» είπε με νόημα ο κ. Χρυσόστομος που σημείωσε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως «Δεν θα είχαμε φθάσει εδώ αν κι εσείς μακαριώτατε είχατε μνημονεύσει αμέσως τον Επιφάνιο».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΣΧΑΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν και ο μητροπολίτης Κορίνθου που έκανε εκτενή αναφορά στην εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψη του στα Ιεροσόλυμα όπου είδε τις πιέσεις που ασκούνται στο εκεί Πατριαρχείο από τη ρωσική Εκκλησία. Ο κ. Διονύσιος αναρωτήθηκε «Ποιος είναι τέλος πάντων ο Μόσχας; Ο Οικουμενικός;», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις συνεχείς επεκτάσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας ανά τον κόσμο λέγοντας πως «Δεν είναι δυνατόν να μιλούν για κανονικότητα εκείνοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες και να μιλούν για εξαγορά αυτοί που χτίζουν ναούς σε όλο τον κόσμο με ρωσικό χρήμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Μαρωνείας που κάλεσε την Ιεραρχία να μην φοβάται. «Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε μια λεβέντικη ιεραρχία και δεν πρέπει να φοβόμαστε κανέναν και τίποτα» είπε.

Αλλά και ο μητροπολίτης Βεροίας ξεκαθάρισε πως για τους μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης τη στιγμή που μνημονεύουν Οικουμενικό Πατριάρχη. «Πρέπει να είμαστε ταυτισμένοι με το Πατριαρχείο εμείς στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παντελεήμων.

ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΤΑΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ;

«Εμείς των Νέων Χωρών έχουμε de facto αναγνωρίσει» ξεκαθάρισε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Δράμας που τάχθηκε, όπως και η συντρηπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας, κατά της οποιασδήποτε ψηφοφορίας. «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε για μια απόφαση της προϊσταμένης μας αρχής» είπε ο κ. Παύλος που κάλεσε τους Ιεράρχες να σεβαστούν το Πατριαρχείο λέγοντας τους «Θα πετάξουμε τον ιερότατο θεσμό του γένους;».

Ο Μεσσηνίας προειδοποίησε την Ιεραρχία ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρεί αυτοκεφαλία, αλλά και πως όσο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχωρά στην αναγνώριση του Επιφανίου τόσο θα επιτείνεται η διάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Αντίστοιχα και ο μητροπολίτης Ύδρας υπενθύμισε στην Ιεραρχία πως αν δεν ληφθεί σωστή απόφαση υπέρ της νέας Εκκλησίας «θα έχουμε διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα».

«Δεν γίνεται να υποκύψουμε στους εκβιασμούς του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ» είπε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Ιωαννίνων που έκανε λόγοι για πάνω από 200 ρωσικές δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο για τις οποίες δεν μιλά κανείς.

Αλλά και ο μητροπολίτης Ιερισσού δεν έκρυψε την ενόχληση του για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αναφορές στο Πατριαρχείο. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να αναφέρουν το Οικουμενικό ως απλά Πατριαρχείο… να σοβαρευτούμε» είπε ο κ. Θεόκλητος.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ρωσική επιχειρηματολογία περί χρηματισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να παραχωρήσει το αυτοκέφαλο αποδείχθηκε πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με το Φανάρι.

Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης χαρακτήρισε την διακοπή Κοινωνίας «Ασυγχώρητο έγκλημα» ενώ ο μητροπολίτης Σερρών ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η Θεία Κοινωνία ως διαπραγματευτικό όπλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία ψηφοφορίας παρά τις έντονες παρεμβάσεις του μητροπολίτη Καισαριανής που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου φέρεται να τόνισε ότι οι Ρώσοι και το Πατριαρχείο της Μόσχας διαχρονικά υπονομεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που δεν μπορεί να το αγνοήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. «Έχει ανατραπεί το συνοδικό σύστημα, έχουμε έναν ηγουμενισμό» φέρεται να τόνισε ο κ. Ιερόθεος ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές επισήμανε στην Ιεραρχία ότι ως σώμα δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει αποφάσεις άλλης Εκκλησίας, εννοώντας τον Τόμο που εκχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο Καστορίας Σεραφείμ στηλίτευσε έντονα τις κινήσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας και τις απειλές της. «Η Εκκλησία της Ουκρανίας, λένε, ότι μεταδίδει κοινωνία στους ουνίτες, μήπως δεν τα κάνουν τα ίδια και οι Ρώσοι;» είπε.

Από τα μέλη της Ιεραρχίας που έλαβαν τον λόγο, ζήτησαν να καταγραφεί η αντίρρηση τους στο να ληφθεί απόφαση οι μητροπολίτες: Καρυστίας, Πειραιώς, Κυθήρων, Ηλείας και Μεσογαίας ενώ οι μητροπολίτες Αιτωλίας και Δρυινουπόλεως αν και δεν έλαβαν τον λόγο ζήτησαν να καταγραφούν επίσης πως δεν επιθυμούν την λήψη απόφασης. Αντίθετος στο να ληφθεί απόφαση προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να μην εμπλακεί στην σύγκρουση δήλωσε και ο μητροπολίτης Κερκύρας ο οποίος λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό προχώρησε σε γραπτή δήλωση.

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ

Ιδιαίτερα αρνητικός στο να ληφθεί απόφαση ήταν ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος που είπε προς την ιεραρχία πως «το ρίσκο είναι μεγάλο» επισημαίνοντας πως με την έκδοση του τόμου της αυτοκεφαλίας δεν επιτεύχθηκε η εκκλησιαστική ενότητα των Ουκρανών.

«Να περιμένουμε να ωριμάσει» ζήτησε από τα μέλη της Ιεραρχίας ο κ. Νικόλαος που επέμεινε πως αν η Αθήνα αναγνωρίσει θα υπάρξει σύγχυση.

Τέλος ο μητροπολίτης Καισαριανής δεν έκρυψε τους φόβους του για νέο παλαιοημερολογιτικό ζήτημα στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά «φοβούμαι πως σπέρνουμε νέο διχασμό».

ORTHODOXIA INFO

1 thought on “«Είμαστε μια λεβέντικη ιεραρχία» είπε Μητροπολίτης καθώς αποφάσιζαν να δεχτούν το σχίσμα στην Εκκλησία.

  1. «Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Μαρωνείας που κάλεσε την Ιεραρχία να μην φοβάται. «Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε μια λεβέντικη ιεραρχία και δεν πρέπει να φοβόμαστε κανέναν και τίποτα» είπε, επί τη βάσει σχετικού ρεπορτάζ.
    Την είδαμε τη «λεβεντιά «σας…
    Στη στάση σας με την ψευδοσύνοδο της Κρήτης και τον οικουμενισμό γενικότερα, με τον «αντιρατσιστικό» νόμο, με τη νομοθετική επιδρομή των αντίχριστων κυβερνώντων, με τα διάφορα θεατρικά βοθρολύματα, με τα οποία υβρίζονταν χυδαία το Θεανδρικό Πρόσωπο του Χριστού, και τώρα με τη συμπόρευσή σας με την αντικανονικότητα στην περίπτωση του Ουκρανικού, που προωθούν από κοινού το Φανάρι και οι ΗΠΑ.
    Τέτοια και τόση, πληθωρική λεβεντιά, ώστε να περισσεύει και για εξαγωγή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s