Ρώσοι ιερείς και θεολόγοι μιλούν για τον άγιο Παίσιο (Μέρος Β)

Το πρώτο μέρος ΕΔΩ.

Είκοσι πέντε χρόνια πριν εκοιμήθη ο αγιορείτης Γέροντας Παΐσιος. Το όνομά του, όμως, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά και συνεχίζει να φωτίζει τον δρόμο προς την πίστη πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας gr.pravoslavir.ru παρακάλεσε τους ιερείς π. Βαντίμ Λεόνοβ και π. Δημήτριο Φετίσοβ, καθώς και τον επίκουρο καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, κ. Αθανάσιο Ζωιτάκη, να αναφερθούν στη σημασία του αγιορείτη Γέροντα και των διδαχών του, που έχουν μείνει ως παρακαταθήκη για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

***

«Είναι ένας από εκείνους τους θεολόγους, τα έργα των οποίων θα καταστούν διαχρονικά»

Αθανάσιος Ζωιτάκης, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ιστορίας της Εκκλησίας (Σχολή Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας )

Ο Άγιος Παίσιος καταλαμβάνει μοναδική θέση ανάμεσα στους ασκητές της εποχής μας. Οι λόγοι του, μεταφρασμένοι σε πολλές γλώσσες, βρίσκουν απήχηση σ’ όλο τον κόσμο. Τον ιεραποστολικό ρόλο του μπορούμε να τον συγκρίνουμε με τα έργα των Αγίων Πατέρων. Είναι γνωστό πως πάρα πολλοί άπιστοι, που εντελώς τυχαία διάβασαν τα έργα του πατρός Παϊσίου, τελικά στράφηκαν προς την Ορθοδοξία. Εγώ προσωπικά γνωρίζω μερικές περιπτώσεις, όταν, μετά από την ανάγνωση των βιβλίων του Γέροντα, άνθρωποι που πριν δεν ήθελαν ούτε να ξέρουν ούτε να ακούσουν τίποτα για την Εκκλησία και τον χριστιανισμό, άλλαξαν τελείως τη ζωή τους, ανοίγοντας την καρδιά τους στην πίστη.

Μέχρι τώρα, τα λόγια του Γέροντα Παϊσίου αποτελούν μεγάλη βοήθεια για τους σύγχρονους χριστιανούς. Πολλοί πιστοί, στα έργα του βρίσκουν απαντήσεις στα πνευματικά ερωτήματα που τους απασχολούν. Καθώς αυτό συμβεί, οι ορθόδοξοι εκκλησιαζόμενοι άνθρωποι αρχίζουν να ζουν μια πιο συνετή πνευματική ζωή. Ακριβώς σε αυτό βασίζεται η σημασία του Γέροντα Παϊσίου για την Ορθοδοξία.  

Ο πατήρ Παίσιος δεν είναι μαζί μας εδώ και είκοσι επτά χρόνια, όμως, μέσω των έργων του, ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι συνεχίζουν να πλησιάζουν την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι ο Γέροντας είναι ένας από εκείνους τους θεολόγους, τα έργα των οποίων θα καταστούν διαχρονικά. «Οι Λόγοι» του Γέροντα Παισίου δημοσιεύτηκαν στη Ρωσία πριν από δεκαπέντε χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα τα έργα του συνεχίζουν να εκδίδονται και να βρίσκουν τους αναγνώστες τους.

Οι διδαχές του αποτελούν υπαρξιακή θεολογία, η οποία χτίστηκε πάνω στην πλουσιότατη εμπειρία του Γέροντα.

Για τον Γέροντα Παίσιο μπορούμε να πούμε ότι ο ίδιος ήταν στύλος και εδραίωμα της αληθείας, επειδή οι διδαχές του αποτελούν υπαρξιακή θεολογία, η οποία χτίστηκε πάνω στην πλουσιότατη εμπειρία του Γέροντα.

Πολλοί θεολόγοι θίγουν μόνο θέματα ηθικής ή αρετής, όχι όμως ο Γέρων Παίσιος. Δεν απέφευγε ποτέ τα σοβαρά δογματικά θέματα, μιλώντας γι’ αυτά με αρκετά απλό τρόπο. Η ορθή δογματική προσέγγιση στην πίστη ήταν πρωταρχικό ζήτημα γι’ αυτόν και με κάθε κόστος προσπαθούσε να είναι μέσα στην αλήθεια. Ο Γέρων Παίσιος θεωρούσε εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθεί το Ευαγγέλιο και τα δόγματα της Εκκλησίας. Δεν ήταν ποτέ ανοιχτός στους συμβιβασμούς, γι’ αυτό τα έργα του είναι τόσο πολύτιμα για την Ορθοδοξία, καθώς η πνευματική κληρονομιά του όχι μόνο αντιστοιχεί με αυτή, αλλά και συνεχίζει την πορεία των Αγίων Πατέρων.

Pravoslavie.ru

9/16/2019

Σελίδα πηγής gr.pravoslavie.ru

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s