Χιλιάδες προσκυνητές στην Αγία Λαύρα του Ποτσαΐβ. (βίντεο + φωτο)

Κάθε χρόνο ξεκινούν από διάφορα σημεία της Ουκρανίας πολλές προσκυνηματικές πομπές με προορισμό την Άγια Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ποτσαΐβ, για να εορτάσουν την μεγάλη εορτή της Θεοτόκου. Παραδοσιακά, προσκυνητές από άλλες Ορθόδοξες χώρες ενώνονται με τους Ουκρανούς πιστούς. 

Η ιστοσελίδα της Μονής αναφέρει ότι την Κυριακή έφτασε στην Λαύρα πομπή αρκετών δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών, η οποία ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως από το Καμιάνετς-Ποντίλσκιι.

Κάλυψαν δηλαδή με τα πόδια 125 μίλια μέσα σε επτά ημέρες. Επικεφαλής της ιεράς πομπής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τερνοπόλ & Κρεμενέτς Σεργκέι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιζίν & Πριλούτσκ Κλεμέντ και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Σούμυ Ιώβ. Τους προσκυνητές προϋπάντησε στις πύλες του Μοναστηρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ποτσαΐβ Βλαδίμηρος, ηγούμενος της Λαύρας.  

Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ευσεβείς προσκυνητές για την αφοσίωσή τους στην Θεοτόκο, σημειώνοντας ότι με την πομπή «επιβεβαιώσαμε αυτό που πιστεύουμε και τα έργα μας δείχνουν ότι η πίστη μας είναι ζωντανή». Οι προσκυνητές έπειτα ραντίστηκαν με Αγιασμό και προσκλήθηκαν σε γεύμα στο Μοναστήρι.  

Η πομπή φέτος ήταν εύκολη και ευχάριστη, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ στην Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων. «Φαίνεται ότι μετά από τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια στην χώρα μας, η εχθρότητα απέναντι στην Εκκλησία μας έχει υποχωρήσει.»   

Μια άλλη πομπή έφθασε χθες από την Μονή Αγίας Τριάδος στο Μπράιλοφ, αναφέρει το Τμήμα Πληροφοριών-Εκπαίδευσης της Ουκρανικής Εκκλησίας.  

Οι προσκυνητές, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βίνιτσιας Βαρσανούφιο, κάλυψαν περισσότερα από 160 μίλια μέσα σε 8 ημέρες, ψάλλοντας στην πορεία προσευχές και ακάθιστους ύμνους για ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Οι προσκυνητές προϋπαντήθηκαν από τους αδελφούς της Μονής. «Ελπίζουμε ότι οι προσευχές σας θα αναληφθούν από τους αγγέλους του Θεού και θα μεταφερθούν στον θρόνο του Θεού», είπε ένας από τους μοναχούς. Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ο πνευματικός αγώνας {podvig) όσων συμμετείχαν στην πομπή να γίνει καλό παράδειγμα και για τους άλλους.  

Οι Ουκρανοί προσκυνητές ενώθηκαν με πιστούς από την Αυστραλία, την Ρωσία, την Μολδαβία, την Λευκορωσία, την Γεωργία και την Πολωνία.

Μετάφραση Φαίη

Πηγή Orthodox Christianity

1 thought on “Χιλιάδες προσκυνητές στην Αγία Λαύρα του Ποτσαΐβ. (βίντεο + φωτο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s