Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Πάει να τα μαζέψει όπως φαίνεται, με ένα κείμενό του ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου και θεωρούμε ότι μάλλον τα κάνει χειρότερα.

Τρίτη Ρώμη και Τρίτη Ρώμη… Πότε ετέθη θέμα Τρίτης Ρώμης και δεν το ξέρουμε; Ο π. Βολουδάκης σ’ αυτό έχει δίκιο. Ποιας τσαρικής θεολογίας είναι αυτό, όπως λες Σεβασμιώτατε και δεν το γνωρίζουμε; Ποιάς βιβλιογραφίας; Ποιας πανσλαβικής ιδεολογίας και ποιας Σοβιετικής αθεΐας, όπως γράφεις; Είχαν οι σοβιετικοί σχέση με ορθοδοξία και ήθελαν και Τρίτη Ρώμη; Και να την κάνουν, να την κάνουν τι, αφού ο επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως είναι ισότιμος με όλους τους υπόλοιπους; Πάπας να γίνει; Κι αν γίνει θα τον αποδεχτούμε; Ποτέ! Εσύ;

Πότε σταματήσανε μερικοί κύκλοι τον έλεγχο για το Κολυμπάρι για παπικούς, προτεστάντες και άλλους αιρετικούς και χτυπάνε τώρα τον Πατριάρχη για την Ουκρανία λόγω εμπάθειας; Οι πραγματικοί  ορθόδοξοι που γνωρίζουμε, όχι.

Τι νεοευσεβισμός λες ότι είναι η μόλυνση με καθηρημένους και αχειροτόνητους; Καινούργιο είναι αυτό; Εντάξει, δεν είναι μόλυνση είναι ακοινωνησία. Και; Μηδέν εις το πηλίκον δηλαδή. Να βάλω κι εγώ τον κολλητό μου φίλο τον Δημήτριο αφού ράψει ράσα να με χειροτονήσει και μετά να χειροτονήσω με τη σειρά μου το φιλαράκι μου τον Δημήτρη κι αυτός μετά τον καρδιακό του Δημητράκη, κι εκείνος τον σύντροφό του Μήτσο κι αυτός την αδερφική του την καρδιά τον Μητσάρα και πάει λέγοντας, κι ύστερα να συλλειτουργήσουμε με τις ευλογίες του Πατριάρχη άσχετα αν ο τοπικός επίσκοπος μας αφόρισε και πολύ καλά έκανε. Ε, και; Τι κάναμε; Εποιήσαμεν ουδέν και εμπαίζουμε το ποίμνιο; Ακριβώς! Με τι αρμοδιότητα ο Πατριάρχης; Με καμία φυσικά. 

Λες να ερωτηθεί ο Πατριάρχης γιατί το έκανε. Μα το λέει γιατί. Το δικαιολογούν οι Φαναριώτες με τα δικά τους. Έχει κανένα νόημα όμως; Κανένα! Δικαιολογείται το αδικαιολόγητο; Δεν δικαιολογείται. 

Τι καλύτερες προτάσεις να υπάρχουν συνοδικά, όπως λες; Αν τα ράσα θα είναι με κινέζικο νήμα ή με ευρωπαϊκό; 

Σωτηρία κομίζουμε έτσι; Όχι. Σε ποια εκκλησία μένεις Σεβασμιώτατε για να σωθείς, όπως γράφεις; Του Δημήτριου, του Δημήτρη, του Δημητράκη, του Μήτσου ή του Μητσάρα; Κι αυτά τα λες αστοχίες κληρικών; Υπάρχει κανένας κληρικός εδώ; 

Ποια θέματα αυτοκεφαλίας θα συζητηθούν σε Οικουμενική Σύνοδο; Οικουμενική Σύνοδος έχει να γίνει από το 1352. Ή μήπως όχι; 9η στη συνείδηση του ορθοδόξου πληρώματος. Το δέχεσαι αυτό Σεβασμιώτατε; 667 χρόνια πριν. Κι αν η επόμενη κάνει άλλα τόσα, θα το λύσουμε το θέμα των Μήτσων που βγάζει μάτι, το 2686; Είναι σοβαρά επιχειρήματα αυτά; 

Σώνει και καλά Αγία και Μεγάλη Σύνοδος! Συνέχεια το λες. Ε, ούτε αγία ούτε μεγάλη ούτε σύνοδος. Τόσο καλές εμπειρίες αποκόμισες από κει; Το παρασκήνιο το γνωρίζουμε, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο κατέκλειες τα βράδια στο ξενοδοχείο. Προς τιμήν σου αλλά τώρα; Η Ελισάβετ Προδρόμου μίλησε κι αυτά που λέει είναι απογοητευτικά για τους συμμετέχοντες. Ως ορθόδοξος ποιμενάρχης τι σχέση έχεις με αυτά; Εμείς λέμε, καμία. 

Γιατί μας λες τον αριθμό των βιβλίων σου και τις γλώσσες που μεταφράστηκαν και τα συνέδρια που πήγες; Τα αμφισβητήσαμε; Άξιος! Να το πούμε όμως εμείς. 

Λες ότι αποπροσανατολίζονται ακόμη και αγιορείτες μοναχοί με τα κείμενα των εμπαθών. Δεν βλέπεις Σεβασμιώτατε τον διχασμό στο Άγιο Όρος και το σχίσμα που καλπάζει; Δεν μπορεί να μη διακρίνεις τίποτα! Ούτε για τον ρόλο των ΗΠΑ; Κάτι θα πρέπει να πήρε το αυτί σου! 

Γιατί λάσπη και στοχοποίηση; Να μη σε ελέγξουμε σε θέματα πίστεως; Όχι, θα σε ελέγχουμε. Γιατί σε λυπεί αυτό; Να σε χαροποιεί διότι είναι για το καλό σου. 

Καλά κάνεις και γράφεις το παράπονό σου. Αλλιώς δεν θα ξέραμε. Επίτρεψε όμως και την καλοπροαίρετη κριτική. Θα συμφωνήσουμε μόνο στο ότι όποιος δεν θέλει να δει αυτή την κατάσταση εθελοτυφλεί.

Τι έπαθες τελευταία Σεβασμιώτατε Ναυπάκτου; Αυτοί που λυπούμαστε πραγματικά είμαστε όσοι σε γνωρίζουμε από παλιά.

Απόστολος Κ. Σαραντίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s