Επιφάνιος Ντουμένκο: Η Εκκλησία της Ελλάδος μας αποδέσμευσε τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο.

Η υπηρεσία Τύπου της Oυκρανικής σχισματικής εκκλησίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι η σύνοδος των «επισκόπων» της εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο (Δημητρίου) από την Εκκλησία της Ελλάδος για να υπηρετήσει ως «επίσκοπος» στην Ουκρανία.  

Το OrthoChristian, παραπέμποντας στην Ρομφαία, ανέφερε ότι σήμερα θα εκλεγεί επιφανής κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και το σημερινό δελτίο Τύπου διευκρινίζει ότι αυτός ήδη εκλέχθηκε κάποια απροσδιόριστη στιγμή.  

Θα χειροτονηθεί «επίσκοπος» Όλμπιας, θα υπηρετεί ως βοηθός του προκαθήμενου «Μητροπολίτη» Επιφάνιου Ντουμένκο και θα εργάζεται με το Ελληνόφωνο ποίμνιο στην Ουκρανία. 

Ο Ντουμένκο στην ενημέρωση Τύπου μετά την σύνοδο, δήλωσε ότι ο π. Επιφάνιος έλαβε επίσημη αποδέσμευση από την Εκκλησία της Ελλάδος για να μεταφερθεί στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» [σ.σ. την σχισματική λέμε], αν και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή από οποιονδήποτε εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος αυτού. Είναι επίσης απροσδιόριστο αν η υποτιθέμενη αποδέσμευση προήλθε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή από τον τοπικό ιεράρχη του π. Επιφανίου. [σ.σ. τον Δημητριάδος Ιγνάτιο]

Μέχρι σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την νομιμότητα της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (OCU), αν και η κανονική αποδέσμευση στην OCU συνιστά έμμεση αναγνώριση. 

Ο Επιφάνιος δηλώνει επίσης ότι ο π. Επιφάνιος [σ.σ. δεν μας έφτανε ένας, τώρα έχουμε δύο!!] είναι από καιρό φίλος των Ουκρανών σχισματικών και ότι το «Πατριαρχείο Κιέβου» σκεφτόταν από το 2010 για τον π. Επιφάνιο να εργαστεί με τους Ελληνόφωνους ενορίτες.

Ο π. Επιφάνιος θα χειροτονηθεί αύριο.


Μετάφραση Φαίη.

Πηγή Orthodox Christianity

Advertisements

6 thoughts on “Επιφάνιος Ντουμένκο: Η Εκκλησία της Ελλάδος μας αποδέσμευσε τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο.

 1. Δεν πάμε καθόλου καλά.
  Μας θεωρούνε ζώα, μας αντιμετωπίζουνε σαν ζώα.
  Αυτό πάει να πει «εκκλησιαστική διπλωματία», κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν.

  • π. Νικόλαε Χριστός Ανέστη,

   το θέμα είναι ποια είναι η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μας τα βγάζουν λίγα λίγα αλλά μάλλον φαίνεται ότι τα έχουν ήδη συμφωνήσει και μας οδηγούν εκεί που φοβόμαστε. Κανονική αποδέσμευση όντως σημαίνει αναγνώριση των σχισματικών (ούτε καν έμμεση θα έλεγα). Η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, τους δύο μητροπολίτες που αυτομόλησαν τους καθαίρεσε. Κανονική αποδέσμευση προς μία άλλη Τοπική Εκκλησία το καταλαβαίνω, αλλά κανονική αποδέσμευση προς μία σχισματική οργάνωση δεν μπορώ να το καταλάβω. Η Εκκλησία της Ελλάδος, για να είναι ξεκάθαρη, θα πρέπει να τον καθαιρέσει.

   • Έγραψα εδώ «Κανονική αποδέσμευση προς μία άλλη Τοπική Εκκλησία το καταλαβαίνω,»
    Τώρα που το σκέφτομαι, ούτε και αυτό το καταλαβαίνω, ειδικά μετά την παρακάτω είδηση ότι η αποδέσμευση έγινε από τον τοπικό ιεράρχη Ιγνάτιο. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί μία «επισκοπική σύνοδος» άλλης χώρας να εκλέξει για επίσκοπο τον κληρικό μιας άλλης; (πόσο μάλλον όταν αυτή η «επισκοπική σύνοδος» είναι σχισματικοί). Πως γίνεται η εκλογή να έγινε από σώμα ιεραρχών και η αποδέσμευση από έναν μόνο ιεράρχη; Υπήρξε μυστική συμφωνία Ιερωνύμου Βαρθολομαίου; Υπήρξε απόφαση επ’ αυτού του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση της Εκκλησίας της Ελλάδος και μας το απέκρυψαν;
    Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι προβλέπουν (αν προβλέπουν) οι Κανόνες; Και δεν αναφέρομαι καν στο γεγονός ότι πρόκειται για σχισματικούς.

 2. Η πηγή του άρθρου ανανεώθηκε. Γράφει ότι:

  Μετά την δήλωση του Ντουμένκο ότι ο Έλληνας Αρχιμανδρίτης έλαβε επίσημη αποδέσμευση από την Εκκλησία της Ελλάδος για να μεταφερθεί στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», ένας «επίσκοπος» των σχισματικών ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η αποδέσμευση έγινε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Έβαλα πάντως στην γκουγκλομετάφραση την σελίδα που παραπέμπει και η αναφορά αυτή δεν είναι εκεί.

  Όπως και να ‘χει, το ρήγμα για άλλη μια φορά ξεκινάει από εμάς. Ήδη συζητείται στα ξένα φόρουμς να γίνει διακοπή κοινωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ευχαριστούμε τους ταγούς της Εκκλησίας της Ελλάδος που μας ξεφτίλισαν και μας εμφάνισαν ως χαφιέδες και προδότες. Μια ζωή χαφιέδες και προδότες σε αυτήν την χώρα. Τώρα κάνουμε και εξαγωγή ξεκινώντας από την Εκκλησία της Ελλάδος!

  Μέχρι «να αποφασίσει» η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχουν δημιουργηθεί τόσα ρήγματα που θα είναι αδύνατον να ξεπεραστούν χωρίς να «πέσουν κεφάλια». Κεφάλια όμως δεν πρόκειται να πέσουν. Θα γίνει τελικά «απ’ την ανάποδη» αυτό που πρότεινε ο Ναυπάκτου Ιερόθεος να γίνει. Αλλοίμονό μας.

 3. Κατάντημα ολκής! Βρέθηκε Έλληνας κληρικός να υπηρετήση την αντικανονικότητα κατά τέτοιο τρόπο!
  Και τι πράττει σχετικώς η προισταμένη του αρχή; Η ΔΙΣ;Τι διαλαμβάνει, εν προκειμένω, το ιεροκανονικο δίκαιο;
  Αλλά ξέχασα! Οι κανόνες είναι σαν τα κανόνια όπως έλεγε και ο αοίδιμος π.Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος!
  Ας ελπίσουμε ότι ο συνεπής υπέρμαχος της κανονικότητας άγιος Κυθήρων θα φέρει το όλο θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη ΔΙΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s