Επτά μοναχοί εγκαταλείπουν την Ι.Μ. Βατοπαιδίου μετά την επίσκεψη της σχισματικής Ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Μονή.

Αρκετοί μοναχοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Μονή Βατοπαιδίου μετά την υποδοχή που έκανε στην Ουκρανική σχισματική αντιπροσωπεία η οποία περιοδεύει αυτήν την στιγμή στο Άγιον Όρος, αναφέρει η Interfax.

Σύμφωνα με μια πηγή στο Πατριαρχείο Μόσχας, επτά Ρώσοι, Ουκρανοί και Μολδαβοί μοναχοί της Βατοπαιδίου έφυγαν και αποφάσισαν να πάνε στην Ρωσικής-παράδοσης Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου η σχισματική αντιπροσωπεία χθες απορρίφθηκε.

Πριν την απόρριψή τους από την Παντελεήμονος, η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον «Επίσκοπο» Οδησσού και Μπάλτας Παύλο λειτούργησε στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία στην Μονή Παντοκράτορος και φιλοξενήθηκε από τη Νέα Μονή Εσφιγμένου. Από την άλλη, Μονές όπως η Φιλοθέου και η Καρακάλλου έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν τις πύλες τους στους σχισματικούς.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πολλοί από τους Έλληνες μοναχούς που εγκαταβιούν στο Βατοπαίδι είναι επίσης αρκετά δυσαρεστημένοι με την θέση της ηγεσίας της Μονής και θεωρούν ότι οι εκπρόσωποι της νέας Ουκρανικής οργάνωσης είναι σχισματικοί.

Ο ηγούμενος της Βατοπαιδίου Εφραίμ θα παρευρισκόταν στην ενθρόνιση του «Μητροπολίτη» Επιφανίου Ντουμένκο στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου αλλά υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την άφιξή του στην Ουκρανική πρωτεύουσα, αφήνοντας έναν Ιερομόναχο, τον Μάξιμο τον Βατοπαιδινόνα συλλειτουργήσει στην ενθρόνιση μαζί με τον Ηγούμενο Αλέξιο της Μονής Ξενοφώντος και τον Ιερομόναχο Χρυσοστόμο της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονα.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισήμως καταψήφισε την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του Επιφάνιου, με 13 Μονές κατά και 5 υπέρ: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος. Οι Αγιορείτες οι οποίοι παρευρέθησαν και συλλειτούργησαν, συμμετείχαν ως μέλη της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Συνεπώς, 7 Αγιορείτικες Μονές έχουν μέχρι στιγμής δείξει στήριξη στους Ουκρανούς σχισματικούς, είτε με την ψήφο τους υπέρ της παρουσίας τους στην ενθρόνιση, είτε με την υποδοχή των σχισματικών στις Μονές τους: Ιβήρων, Σταυρονικίτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Βατοπαιδίου και Νέα Εσφιγμένου.

Orthodox Christianity

***

Μετάφραση Φαίη

[Δημοσιεύτηκε από την συντάκτρια αρχικά στο ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ -10 Φεβρουαρίου, 2019]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s